Pašvaldības: Neviens tik krasam energoresursu cenu kāpumam nebija gatavs, risinājums jārod divu nedēļu laikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Tik krasam energoresursu cenu kāpumam, kāds novērojams pašlaik, nav bijis gatavs neviens, tādēļ risinājums, kā palīdzēt cenu kāpuma smagi skartajiem iedzīvotājiem, būtu jārod divu nedēļu laikā. Šādu nostāju Latvijas Radio intervijā pauda Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdētājs Gints Kaminskis.

Raksturojot energoresursu cenu situāciju, Kaminskis sacīja: “Spriedze pieaug.” Viņš norādīja, ka tik krasam cenu pieaugumam nav bijuši gatavi ne siltumenerģijas vai elektroenerģijas piegādātāji, ne pašvaldības, ne iedzīvotāji. 

Vairākas pašvaldības ziņo, ka to teritorijās ap 40% mājsaimniecību var rasties grūtības ar rēķinu samaksu, pastāstīja Kaminskis. Pie tam problēmas var rasties arī tiem, kuriem līdz šim nav bijušas grūtības rēķinus samaksāt.

Tāpat Kaminskis vērsa uzmanību uz to, ka ir liela varbūtība, ka siltuma ražošanas uzņēmumi pašvaldībās tiks paralizēti, jo cilvēki nespēs tiem samaksāt rēķinus. LPS spriež, ka siltumenerģijas ražošanas uzņēmumiem, kuriem ir problēmas ar apgrozāmajiem līdzekļiem, ir jārod valsts aizdevums. 

Vienlaikus LPS uzskata, ka jārod atbalsts arī tām smagi skartajām mājsaimniecībām, kur energoresursu apmaksai tiek tērēti 10% no kopējiem mājsaimniecības ienākumiem. 

Kaminskis atzīmēja, ka “komplekss risinājums”, kā palīdzēt energoresursu cenu kāpuma smagi skartajiem, būtu jāatrod nedēļas līdz divu laikā.

Pašvaldības no saviem līdzekļiem iedzīvotājiem nespēj kompensēt cenu pieaugumu, tādēļ Kaminskis nākamnedēļ tiksies ar premjeru Krišjāni Kariņu (“Jaunā Vienotība”) un cer uz valdības atbalstu.

KONTEKSTS:

Šoziem vērojams gan elektroenerģijas, gan dabasgāzes cenu kāpums, kas ietekmē arī apkures izmaksas. Valsts lēš, ka tas būtiski var ietekmēt zemu ienākumu mājsaimniecības, kurās pastāv risks norēķināties par mājokļa uzturēšanu šajā apkures sezonā, īpaši pensijas vecuma personām un personām ar invaliditāti.

Lai kompensētu straujo cenu kāpumu ziemas sezonā, elektroenerģijai uz pusi samazināts sadales pakalpojuma tarifs. Tāpat paplašināts mājokļa pabalsta saņēmēju loks, bet iepriekš apspriestā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšana netika atbalstīta.

Tā kā atsevišķās pašvaldībās apkures tarifs pieaugs gandrīz divas reizes, pašvaldībām laikus jāmeklē papildu finansējums apkures izmaksu segšanai maznodrošinātajiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti