Krustpunktā

Neatkarīgās izglītības biedrības vadītāja Zane Ozola: Skolu tīkla kārtošana ir degpunktā

Krustpunktā

Rīgā pieņemta gaisa kvalitātes uzlabošanas rīcības programma. Kā to īstenot dzīvē?

Cilvēkus satrauc enerģijas cenu pieaugums: kā valsts var palīdzēt situāciju līdzsvarot

Pašvaldības lēš šķeldas apkures izmaksu kāpumu; EM par gāzes cenām nav optimistiska

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pašvaldībās manāma tendence, ka šķeldas piegādātāji lauž līgumus par piegādēm pašreizējās cenās, kas varētu palielināt šķeldas katlumāju izmaksas, lēš Latvijas Pašvaldību savienībā (LPS). Tikmēr Ekonomikas ministrijā (EM) neprognozē gāzes cenu kritumu.

LPS priekšsēža vietnieks no novadiem Vents Armands Krauklis diskusijā Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” zināja stāstīt, ka pašlaik pašvaldībās novēro to, ka piegādātāji lauž līgumus, jo redz šķeldas cenas kāpumu Baltijas un Skandināvijas valstīs.

“Tas nozīmē, ka uz apkures sezonas beigām jau gaidāms tarifu kāpums arī tur, kur ir šķeldas katlu mājas. Un tā ir lielākā Latvijas reģionu daļa,” sacīja Krauklis.

Viņš mudināja laikus rīkoties, norādot, ka šāds potenciāls izmaksu kāpums ietekmēs tarifus arī nākamajā apkures sezonā.

Tikmēr attiecībā uz gāzes cenām, kas ietekmē arī apkures izmaksas, Ekonomikas ministrijas parlamentārā sekretāre Ilze Indriksone atzina, ka situācija nav optimistiska: “Domāju – šī situācija ilgstoši turpināsies. Arī ģeopolitisku apstākļu dēļ tas notiks ilgstoši.”

Savukārt attiecībā uz elektroenerģijas cenām esot saskatāmas pazīmes, ka situācija varētu uzlaboties šī gada pirmajā ceturksnī.

“Papildu jaudas varētu Skandināvijā kādā valstī atkal iedarbināt, kas ir remontā šobrīd. Un cerēsim, ka patēriņš neturpinās strauji augt, un šķēre izlīdzināsies,” sacīja Indriksone.

Vienlaikus viņa piebilda, ka uz ļoti zemām elektroenerģijas biržas cenām tuvākajā laikā neesot cerību. “Cerēsim, ka pīķu vairs nebūs,” viņa piebilda.

KONTEKSTS:

Šoruden vērojams gan elektroenerģijas, gan dabasgāzes cenu kāpums, kas ietekmē arī apkures izmaksas. Valsts lēš, ka tas būtiski var ietekmēt zemu ienākumu mājsaimniecības, kurās pastāv risks norēķināties par mājokļa uzturēšanu šajā apkures sezonā, īpaši pensijas vecuma personām un personām ar invaliditāti.

Lai kompensētu straujo cenu kāpumu ziemas sezonā, elektroenerģijai uz pusi samazināts sadales pakalpojuma tarifs. Tāpat paplašināts mājokļa pabalsta saņēmēju loks, bet iepriekš apspriestā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšana netika atbalstīta.

Tā kā atsevišķās pašvaldībās apkures tarifs pieaugs gandrīz divas reizes, pašvaldībām laikus jāmeklē papildu finansējums apkures izmaksu segšanai maznodrošinātajiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti