Pašvaldībās gatavojas iedzīvotājiem piešķirt valsts atbalstu apkures rēķinu segšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Strauji sadārdzinoties energoresursiem, valsts mājsaimniecībām kompensēs daļu no izdevumiem. Atbalsts tiks piešķirts gan centralizēti, sedzot daļu no rēķina summas par gāzi apkurei un siltumapgādi, taču citiem atbalstu būs iespēja saņemt, vēršoties savā pašvaldībā klātienē vai arī iesniedzot pieteikumu elektroniski. 

Pašvaldībās gatavojas iedzīvotājiem piešķirt valsts atbalstu apkures rēķinu segšanai
00:00 / 05:00
Lejuplādēt

Jau pēc nedēļas iedzīvotājiem būs iespēja rakstīt pieteikumu, lai saņemtu valsts atbalstu apkures rēķinu segšanai. Tā kā 1. oktobris ir sestdiena, pieteikumus varēs iesniegt elektroniski e-pakalpojumu portālā "epakalpojumi.lv", taču pirmdien, 3. oktobrī būs iespēja vērsties savās pašvaldībās jau klātienē. 

Uzrunājot Rēzeknes novada un pilsētas pašvaldības, speciālisti aicināja iedzīvotājiem tomēr pieteikties atbalstam elektroniski, lai neveidotu garas rindas, vienlaikus arī gatavojoties, ka 3. oktobrī iedzīvotāju interese var būt patiešām liela.

Rēzeknes pilsētā, lai pieteiktos valsts atbalstam, jāvēršas pilsētas Sociālajā dienestā, kurā šobrīd meklē papildspēkus, jo paši vien ar saviem darbinieku resursiem nespēs tikt galā, norādīja Rēzeknes pilsētas Sociālās palīdzības nodaļas vadītāja Alīna Klimone: "Protams, noslogotība būs ļoti, ļoti liela, tāpēc mums uz to laiku ir izveidotas papildu štata vietas – trīs."

Savukārt Rēzeknes novadā iedzīvotāji klātienē varēs vērsties pagastu pārvaldēs, stāstīja Rēzeknes novada pašvaldības Sociālā dienesta vadītāja Silvija Strankale: "Šobrīd mēģinām saprast, kuri būs tie cilvēki, vai tie būs pagastu lietveži vai bibliotekāri, vai tas būs pilnīgi jauns darbinieks, kas to darīs. Pagastu apvienības skatās konkrēto situāciju, darbinieku noslodzi, lai varētu tikt galā ar visu šo iesnieguma plūsmu."

Viens no atbalsta veidiem ir 60 eiro vērtībā, to varēs saņemt ikviens, neraugoties no materiālā stāvokļa, kuram ir malkas apkure, taču nav saglabājies čeks par tās iegādi vai kurināmais sarūpēts paša spēkiem. Iesnieguma veidlapā būs jāiesniedz pašapliecinājums par kurināmā veidu, darbiniekiem gan nebūs laika doties pārbaudīt informācijas patiesumu klātienē. Strankale piebilda: "Protams, pašvaldība neorganizēs šos reidus ar pārbaudēm, bet mēs ļoti labi zinām, kurš cilvēks, ja atnāks pagastos, pēc adreses mēs varēsim redzēt, vai tur varētu būt malkas apkure vai tur varētu būt centralizētā apkure."

Savukārt tiem, kuriem ir pirkuma čeks, tiks kompensēta puse no kurināmā sadārdzinājuma, skaidroja Rēzeknes pilsētas Sociālās palīdzības nodaļas vadītāja Klimone: "Un sadārdzinājums skaitās koksnes, briketēm un granulām, ja tonna maksā vairāk par 300 eiro. Un tad kompensēs 50% no sadārdzinājuma summas, piemēram, maksā 400 eiro viena tonna, tad no 400 eiro viņam kompensēs 50% no simtnieka. Ar malku ir līdzīgi, ja berkubikmetrs maksāja vairāk nekā 40 eiro, respektīvi, ja nopirka pa 50 eiro, tad no 50 eiro kompensēs piecus eiro plus PVN"

Kā prognozēja Sociālajā dienestā, pieprasīts var būt tieši mājokļa pabalsts, kas būs pieejams jau krietni plašākam klientu lokam.

Klimone norādīja: "Ja tagad mēs darbaspējīgiem klientiem GMI līmeni reizinām ar 1,5, tad tagad mēs reizināsim ar 3. Ar 1. oktobri būs jāpaliek 555 eiro pēc visu komunālo nomaksas. Jāņem vērā, ka te vērtē materiālo stāvokli, īpašumus, ienākumus jāuzrāda. Bet tas ir liels atbalsts, ja paskaita četri cilvēki, tad tur ir jāpaliek 1011 eiro pēc komunālo nomaksas, un tad var nākt pie mums."

Iedzīvotāji par atbalstu apkurei ir dzirdējuši, vairāk pieminot, ka lūgs 60 eiro kompensāciju:

"Tas ir nepieciešams šobrīd? Jā, ļoti dārgi. Trīs reizes dārgāk. Ko, lai dara, tagad viss dārgs. Vai atbalsts ir pietiekošs? Nu, nav liels. Bet par 60 eiro mazāks būs, kaut kas paliks pāri. Jo grūti laiki atnākuši, ko lai dara."

"Malka arī ir. Mēģināsim, bērni varbūt kaut ko pasacīs priekšā, kas jādara... nu tomēr kaut cik, agrāk nekā nebija.''

Taču ne visiem atbalsts šķiet pietiekoši liels, lai tam pieteiktos:

"Es netaisos  braukt uz pagastu, nav man laika 60 eiro dēļ veselu dienu darbā zaudēt. Protams, es divas mašīnas pasūtīju, man gandrīz 600 sanāca, ko es no tā atpelnīšu?"

Atbalstam apkurei ar kurināmā pirkuma čekiem varēs pieteikties līdz 30. aprīlim, bet 60 eiro atbalstam līdz 30. novembrim, proti, to varēs izdarīt divu mēnešu laikā.

KONTEKSTS:

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā vērojams būtisks energoresursu cenu kāpums.

Tuvojoties apkures sezonai, Latvijā apstiprināts atbalsts energocenu krīzē iedzīvotājiem – daļēja kompensācija apkurei, pensiju piemaksas, kā arī plašāks mājokļa pabalsts. Valdību veidojošās partijas arī vienojās par atbalstu uzņēmumiem energocenu krīzē, kas varētu izmaksāt līdz 200 miljoniem eiro.

Vienlaikus politiķi atzina – iespējams, nāksies lemt vēl par papildu atbalstu. Un pirmdien, 19. septembrī Saeimas deputāts Arvils Ašeradens ("Jaunā Vienotība") pēc koalīcijas sēdes paziņoja, ka Latvijā plānots noteikt cenu griestus centrālajai apkurei, dabasgāzei un elektroenerģijai, bet par konkrētiem risinājumiem plānots lemt tuvākajās vadības sēdēs. Jau iepriekš vēstīts, ka energoresursu cenu griestu ieviešanai valstij nāktos aizņemties. Premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") iepriekš atzina, ka elektroenerģijas cenu kompensēšanai valdība varētu noteikt cenu griestus pirmajām 100 kilovatstundām (kWh). 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti