Pašvaldības Covid-19 krīzē atliek nekustamā īpašuma nodokļa maksājumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pašvaldību kasēs šajās dienās privātpersonas un uzņēmumi ieskaita nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) maksājumu par pirmo ceturksni. Tā samaksas termiņš bija 31. marts. Tomēr, ņemot vērā valstī izsludināto ārkārtējo stāvokli un faktu, ka daudzi iedzīvotāji uz laiku palikuši bez stabiliem ienākumiem, daudzas pašvaldības nākušas solīti pretim un piedāvā uz laiku atlikt NĪN samaksas termiņu par pirmo ceturksni. Pašvaldības pagaidām vēl nesteidz sniegt prognozes, cik lielā mērā atliktais maksājums "iesitīs" robu to budžetā. Tomēr tās atzīst, ka naudas plūsma tiks ietekmēta.

Pašvaldības Covid-19 krīzē atliek nekustamā īpašuma nodokļa maksājumus
00:00 / 04:07
Lejuplādēt
Katra pašvaldība nosaka savu samaksas termiņa atlikšanas laiku – kāda piedāvā NĪN maksājumu par pirmo ceturksni atlikt uz trīs mēnešiem, kāda līdz gada beigām, stāstīja Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdis Gints Kaminskis.

 

"Tanī brīdī, kad pašvaldības sāka strādāt attālināti, zuda iespēja samaksāt kasēs šo nodokli pašvaldību kasēs. Kā mēs zinām, tomēr laukos daudzi cilvēki ar internetu vēl nestrādā. Lai neciestu šie cilvēki un viņiem nepamatoti neaprēķinātu soda naudas, tad ir šāds risinājums. Protams, tas palīdz arī krīzē cietušajiem. Protams, cilvēkiem, kuriem ir līdzekļu trūkums, pašvaldības dažādi pieņem šos lēmumus. Ir, kas [atliek] uz trīs mēnešiem (..). Manuprāt, viena pašvaldība ir, kas līdz gada beigām [pagarinājusi NĪN samaksu]," teica Kaminskis.

Piemēram, Rīgā NĪN maksājumus par pirmo ceturksni atliek līdz 15. maijam. 

"(..) Mēs lēšam, ka varētu būt ap desmit miljoniem eiro, kas varētu pārcelties uz otro ceturksni," sacīja Rīgas domes pašvaldības ieņēmumu pārvaldes priekšnieks Ilmārs Ziedonis.

Savukārt Valmiera NĪN maksājumu veikšanas termiņu par pirmo ceturksni pagarina līdz 15. novembrim, teica Valmieras pilsētas pašvaldības finanšu direktore Inta Štefenberga.

"Līdz šim Valmieras iedzīvotāji ļoti labi maksāja savus maksājumus līdz 31. martam. Daudzi arī ir interesējušies par šo iespēju un izmantos šo iespēju – gan iedzīvotāji, gan uzņēmēji.

Par nekustamā īpašuma nodokli bija plānots, ka 2020. gadā ar visiem parādu maksājumiem kopā [varētu iekasēt] 1,7 miljonus eiro.

Pašvaldības budžets ir 43,7 miljoni eiro," stāstīja Štefenberga.

Viņa uzsvēra, ka patlaban ir grūti prognozēt, cik daudz privātpersonu un uzņēmumu izmantos pašvaldības doto iespēju atlikt maksājumu uz vēlāku laiku, jo krīzes ietekmē situācijas var būt dažādas.

"Vienīgais, ko var pateikt – tas ietekmēs naudas plūsmu. (..) Mēs to vairs nevaram plānot tādā apjomā. Naudas plūsma varētu novirzīties uz gada beigām," klāstīja Valmieras pilsētas pašvaldības finanšu direktore.

Uz jautājumu, vai pašvaldībām no valsts puses vajadzētu paredzēt kādu atbalsta mehānismu, LPS priekšsēdis norādīja, ka finanšu ministrs apliecinājis - pašlaik nav plānots samazināt valsts un pašvaldību finansējumu. "Tas bija signāls pašvaldībām, ka tās drīkst strādāt, plānot un domāt, kā palīdzēt saviem iedzīvotājiem nākotnē. Jo pašvaldības ir tās, kuras atrodas vistuvāk saviem iedzīvotājiem un vislabāk redz arī, kuriem iedzīvotājiem, kuriem uzņēmējiem ir nepieciešama šī palīdzība un kādā veidā. To mēs varam lielā mērā atrisināt caur pašvaldību."

Kaminskis uzsvēra, ka pagaidām vēl grūti precīzi pateikt, cik lielu robu NĪN atmaksas termiņa pagarināšana iesitīs pašvaldību budžetam. Precīzāki aprēķini būs zināmi pēc dažām dienām, kad pašvaldības apkopos ieņēmumus. Turklāt jāņem vērā, ka daudzi iedzīvotāji un uzņēmumi NĪN samaksā uzreiz visam gadam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti