Pašvaldībām sadalīti gandrīz 18 miljoni: iekārtos atpūtas vietas, uzlabos stadionus, sociālās mājas un skolas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No kādreizējām 119 pašvaldībām gandrīz puse jeb 54 tiks pie iespējas aizņemties līdz 400 tūkstošiem eiro, lai īstenotu sagatavotus projektus, kam līdz šim nav pieticis naudas. Šajā projektu atlasē, kur atzinumu sniedza Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), pie aizņēmumiem varēja tikt salīdzinoši vieglāk – bija tikai jābūt ilgtspējīgai idejai, kā arī gatavam projektam, lai to īstenotu šā gada laikā.

Pašvaldību attīstības plāniem sadalīti gandrīz 18 miljoni eiro: iekārtos atpūtas vietas, uzlabos stadionus, sociālās mājas un skolas
00:00 / 05:23
Lejuplādēt

Gandrīz 30 miljonus eiro izmaksās 54 pašvaldību projekti, kam valsts piedāvāja līdz 400 tūkstošu eiro aizdevumus. Pieteikties varēja visas 119 pašvaldības ar nosacījumu, ka tas ir prioritārs investīciju projekts, kas atbilst attīstības programmas investīciju plānam.

Piemēram, Raunas novads par 373 tūkstošiem eiro atjaunos bērnudārza fasādi. Carnikava par teju četriem miljoniem būvēs pirmsskolas izglītības iestādi «Piejūra». Ilūkstes novads par vairāk nekā 300 tūkstošiem labiekārtos kapličas teritoriju. Salacgrīva un vairāki citi novadi atjaunos stadionus. Balvu novads grib tikt galā ar notekūdeņu sistēmu sakārtošanu pie ezera. Bet Pļaviņu novads iecerējis kādu veikalu pārbūvēt par bibliotēku.

Riebiņu novada dome par 250 tūkstošiem eiro veidos atpūtas vietu pie Salmeja ezera Rušonas pagastā. “Skatu tornis apmēram 28 metrus augsts, atpūtas vieta, laipiņa pie ezera, laikam laterna, un būs vēl pontona plosts cilvēku vizināšanai, ekskursijām,” pastāstīja domes Attīstības un plānošanas daļas projektu vadītāja Sanita Kabakova.

Bet tagad Cēsu novadā ietilpstošais Amatas novads pieteicis pusmiljonu vērtu Drabešu ciema grants ceļu pārbūves projektu. “Mēs strādājam Drabešu ciemā, tas ir neliels ciems, kurā atrodas Drabešu jaunā pamatskola. Vienlaikus pa šo ceļu jābrauc uz Āraišu vējdzirnavām, jābrauc uz zemnieku saimniecību “Zaļais zars” un “Kalna pūces”. Vēl tur viena daudzdzīvokļu māja, vecā muiža, pils, kurā strādā Drabešu amatu māja, sporta klubs un dzīvo neliels skaits iedzīvotāju. Līdz ar to uz šī ceļa ir ļoti liela satiksme,” pastāstīja Amatas pārvaldes vadītāja Elita Eglīte.

Uz valsts naudu pretendēja 62 domes, bet daļa palika bešā, jo projekti neatbilda nosacījumiem. Tajā skaitā bija atjautīgas pašvaldības, kas vairākas idejas apvienoja vienā naudas prasījumā, bet, tā kā noteikums bija par vienu projektu katrai domei, tādas nosacījumu apgājējas palika bez nekā.

Tomēr pieteikties aizdevumiem varēs arī jaunās domes. “Šis mērķis atšķīrās ar to, ka pašvaldība varēja izvēlēties pilnīgi jebkādā jomā investīciju projektu, galvenais, lai apmērs būtu līdz 400 000 eiro. Pašvaldības varēja definēt prioritātes un jomas, kas tām ir svarīgākās. Varbūt arī jomas, ko nenoklāj citās programmās,” pastāstīja VARAM Valsts ilgtspējīgas attīstības plānošanas departamenta direktors Raivis Bremšmits.

Pašvaldības Valsts kasē aizņemties grib, pauda Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis. Bet, skaidrojot, kāpēc tādu iespēju šajā reizē izmantojusi tikai nepilna puse domju, viņš pieļāva, ka daļa gribējusi sagaidīt vēlēšanas, lai par attīstības plāniem lemtu jau paplašinātie novadi.

“Idejas pašvaldībām ir. Pašvaldībām noteikti ir vēlme aizņemties. Bet jāskatās arī konkrētie nosacījumi, kādi bija, lai aizņemtos. Te ir konkrētie projekti, kas ir gatavi, ar visiem iepirkumiem, kuri jau tālāk virzās uz priekšu. Pašvaldības acīmredzot vērtēja savas iespējas, gan savas vajadzības. Aizņemta nauda jau nav paša nauda,” piebilda Kaminskis.

Pieteikumi aizdevumiem kopš jūlija tiek pieņemti no jaunajām pašvaldību domēm atbilstoši novadu reformas teritoriālajam sadalījumam. Tām gan nepieciešami vairāki mēneši, lai vispirms sakārtotu savas struktūras, bet pēc tam domātu par kopīgajiem attīstības plāniem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti