Pašvaldībām pieejami 10 miljoni eiro elektroautobusu iegādei skolēnu pārvadājumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pašvaldībām granta veidā būs pieejami 10 miljoni eiro, lai aizstātu ar fosilo degvielu darbināmus transportlīdzekļus ar bezemisiju transportlīdzekļiem jeb elektroautobusiem, nodrošinot izglītojamo bezmaksas nokļūšanu izglītības iestādē vai citā mācību īstenošanas vietā un atpakaļ dzīvesvietā.   

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) informēja, ka attiecīgo ieceri atbalstīja valdība un granta programma tiks finansēta no Eiropas Savienības Atveseļošanās fonda investīcijām.

Paredzēts iegādāt vismaz 15 elektroautobusus, un pēc nepieciešamības veidos to apkalpošanai atbilstošu uzlādes infrastruktūru. 

Kopumā pašvaldībām būs pieejami 10 miljoni eiro. Viena projekta maksimālais iespējamais finansējums par vienu M2  kategorijas elektroautobusu vai vienu par M2 vai M3 kategorijas elektroautobusu pārbūvētu transportlīdzekli – līdz 300 000 eiro, savukārt  M3  kategorijas bezemisiju transportlīdzekļa izmaksas – līdz projekta maksimālajam apmēram, kas ir 666 660 eiro.

Tāpat granta ietvaros tiek segtas jauna uzlādes punkta infrastruktūras izveides izmaksas, projekta iesnieguma pamatojošās dokumentācijas sagatavošanas izmaksas, kā arī būvuzraudzības un autoruzraudzības, būvobjekta nodošanas ekspluatācijā un OCTA un KASKO izmaksas.  

Ministru kabinetā atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas ieceri granta veidā piešķirt pašvaldībām līdzekļus, lai aizstātu ar fosilo degvielu darbināmus transportlīdzekļus ar bezemisiju transportlīdzekļiem (elektroautobusiem), nodrošinot izglītojamo bezmaksas nokļūšanu izglītības iestādē vai citā mācību īstenošanas vietā un atpakaļ dzīvesvietā.   

Paredzēts, ka projektu ietvaros tiks pārtraukta vismaz 15 ar fosilās izcelsmes degvielu darbināmu, vismaz 20 gadus vecu autobusu ekspluatācija. Tie tiks utilizēti, nododot tos apstrādes uzņēmumiem, kas  nodrošina nolietotu transportlīdzekļu pārstrādi un atkārtoti izmantojamo detaļu un materiālu atguvi un atgriešanu tautsaimniecībā. 

VARAM norādīja, ka pašvaldību autobusu parkos ir 132 autobusi, kas ir vecāki par 20 gadiem, tajā skaitā 21 autobusa vecums, zinot tā pirmreizējās reģistrācijas gadu, sasniedz 33–45 gadus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti