Pašnodarbinātajiem varētu obligātās sociālās iemaksas noteikt 10% no ienākumiem (precizēts)

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pašnodarbinātajiem un autoratlīdzību saņēmējiem varētu neprasīt nomaksāt fiksētu minimālo obligāto sociālo apdrošināšanas iemaksu, bet gan maksāt 10% no ienākumiem, Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” sacīja Saeimas deputāts Arvils Ašeradens (“Jaunā vienotība”).

Viņš skaidroja, ka vispārējā nodokļu režīmā strādājošajiem un arī mikrouzņēmuma režīma darbiniekam būs jānomaksā minimālā sociālā iemaksa no minimālās algas. Ja nākamgad minimālo algu palielinās no 430 līdz 500 eiro, sociālās iemaksas būs 170 eiro mēnesī.  

Taču pašnodarbinātajiem un autoratlīdzību saņēmējiem ienākumi nav regulāri, tāpēc “nevar likt cilvēkiem, kuram nav ienākumu, palikt parādā valstij”, sacīja Ašeradens.

Viņš sacīja, ka pašlaik notiek diskusijas, kā atrisināt šo situāciju, un pašnodarbinātie un radošas personas varētu reģistrēt, lai maksātu sociālo nodokli no nopelnītā – ne vairāk kā 10% apmērā.

Savukārt Saeimas deputāts Daniels Pavļuts (“Attīstībai/Par!”) norādīja, ka pašnodarbinātajiem un autoratlīdzību saņēmējiem jānāk pretī un arī jādiskutē, kā cilvēkiem, kuriem ir  neregulāri ienākumi, nodrošināt nodokļu nomaksas izlīdzināšanas ciklu, kas atbilst viņu ienākumu ciklam, un nodokļi nav jānomaksā trīs mēnešos, kā tas ir pašlaik, bet garākā periodā kalendāra gada ietvaros.   

Precizējums

Precizēta Pavļuta viedoklis – kuram dienestam ir lielāka kapacitāte vērtēt spējas nomaksāt nodokļus.

Pavļuts arī piebilda, ka būs arī diskusija par to, kas varētu pārbaudīt, vai personas ienākumi nav pietiekami, lai nomaksātu minimālo sociālo iemaksu. Viņaprāt, Valsts ieņēmumu dienestam ir lielākā kapacitāte to darīt, ir darbinieki un zināšanas.

Pašlaik iecerēts, ka nākamgad cilvēkiem, kuri darbojas alternatīvos nodokļu režīmos un nesaņem minimālo algu, būs jāvēršas sociālajā dienestā, lai saņemtu apliecinājumu un varētu nemaksāt sociālās iemaksas. Pret to gan iebilst sociālie darbinieki, norādot, ka viņiem būtībā grib uzlikt nodokļu iekasētāju funkcijas. Tāpēc sociālie darbinieki prasa labklājības ministres Ramonas Petravičas (“KPV LV”) demisiju.

Savukārt par to, kā palīdzēt cilvēkiem, kuri patiešām strādā nepilnu slodzi un attiecīgi saņem mazāk par minimālo algu, politiķi īsti atbildi nesniedza. Pašlaik iecerēts, ka  darbadevējiem būs jāmaksā par šiem cilvēkiem minimālā sociālā iemaksā no minimālās algas, un darbadevēji pauda, ka tas uzņēmējiem nav izdevīgi un ka nepilnas slodzes darbinieki, visticamāk, zaudēs darbu.

KONTEKSTS:

Nākamgad autoratlīdzību saņēmējiem, pašnodarbinātajiem un mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem būs jāmaksā sociālās iemaksas. Tas paredzēts, lai visi strādājošie būtu sociāli nodrošināti. 

Labklājības ministre norādīja, ka cilvēkiem, kuri darbojas alternatīvos nodokļu režīmos un nesaņem minimālo algu, būs jāvēršas sociālajā dienestā, lai nemaksātu sociālās iemaksas

Valdība vienojās nākamgad par vienu procentpunktu samazināt sociālo nodokli līdz 34,09%, kā arī noteica minimālās sociālās apdrošināšanas iemaksas cilvēkiem, kuri saņem mazāk nekā minimālo sociālo algu, un pašnodarbinātajiem, ko maksās darba devēji vai paši nodarbinātie.

Nākamgad plānots palielināt minimālo algu līdz 500 eiro, palielināt garantēto minimālo ienākumu līdz 109 eiro, par vienu procentpunktu samazināt sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, no 1. jūlija ieviest obligātu minimālo sociālo iemaksu u.c.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti