Dienas ziņas

Rēzekniešu kartes eksperiments

Dienas ziņas

Liepājnieki protestē pret internātskolas likvidēšanu

Vācu investori norāda uz investīciju vidi

Pasliktinās vācu investoru viedoklis par Latviju; kritizē nodokļu reformu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ārvalstu uzņēmēji Latvijā kopumā ir apmierināti ar uzņēmējdarbības vidi, tomēr svarīgus vietas izvēles kritērijus novērtē sliktāk nekā gadu iepriekš, vēstīts Vācijas - Baltijas Tirdzniecības kameras (AHK) konjunktūras aptaujā.

Kopumā 13 kritērijos no 21 Latvijas vērtējums ir sliktāks nekā iepriekšējā gadā. Īpaši zemu investori novērtē nodokļu sistēmu un korupcijas apkarošanu, turklāt arī produktivitāte un valsts iepirkumu norise tiek novērtēta zemāk, nekā tas bija vēl gadu iepriekš.

Tikai 14% no visiem aptaujātajiem uzņēmējiem ir apmierināti ar nodokļu reformu, un gandrīz puse (44%) pauž neapmierinātību.

Aptaujātie uzņēmēji augstāk vērtē tikai trīs faktorus - pieeju valsts atbalstam, profesionālās izglītības sistēmu un speciālistu pieejamību. Tāpat kā gadu iepriekš, labi tiek novērtēta akadēmiskā augstskolas izglītība un maksājumu disciplīna.

Rezultāti iegūti, aptaujājot 78 uzņēmējus, kuri darbojas Latvijā. Kopumā aptaujā piedalījās 1698 uzņēmēji no Centrālās un Austrumeiropas, Ziemeļvalstīm un Ķīnas, kopumā - no 21 valsts. Uzņēmējdarbības vietas izvēles rangā, aptaujājot visus uzņēmējus, Latvija atrodas 6. vietā - par vienu vietu augstāk, nekā Latviju novērtējuši Latvijā aptaujātie uzņēmumi.

Vācijas - Baltijas Tirdzniecības kameras izpilddirektors Florians Šrēders norāda, ka aptaujas rezultāti ir signāls, lai pamostos. "Latvija nedrīkst atkāpties vēl zemāk. Vēl joprojām Latvijai ārvalstīs ir laba slava, bet ir pamatots iemesls domāt, ka tas tā vairs nebūs, ja netiks uzlaboti iepriekš minētie kritēriji. Īpaši jāņem vērā, ka Latvijas novērtējumu nevar uztvert kā pozitīvu, salīdzinot ar kaimiņvalstīm Igauniju un Lietuvu. Valdībai vēl atlikušo darbības laiku vajadzētu izmantot, lai vērstos pret korupciju banku sektorā, kā arī citās tautsaimniecības jomās," uzskata Šrēders.

Pēc aptaujas datiem, 83% uzņēmēju ir apmierināti ar aktuālo ekonomisko situāciju Latvijā (23% uzņēmēju to vērtē kā labu; 60% uzskata par apmierinošu). 47% uzņēmēju novērtē aktuālo ekonomisko situāciju kā labāku, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, un kopumā novērtējums, salīdzinot ar 2017.gadu, uzlabojies par 9%. Tikai 12% uzņēmēju sagaida situācijas pasliktināšanos.

62% uzņēmēju prognozē arī turpmāk augošu apgrozījumu, iepriekšējā gadā pat 80% uzņēmēju rēķinājās ar apgrozījuma pieaugumu. Arī eksporta aktivitāšu kāpums uzrāda 16 procentpunktu zaudējumu, salīdzinot ar iepriekšējo gadu - eksporta samazinājumu toties negaida neviens no uzņēmējiem. 43% aptaujas dalībnieku 2018. gadā plāno pieņemt vairāk darbinieku, un gandrīz puse uzņēmēju (49%) plāno 2018. gadā vairāk investēt Latvijā; tikai 7% uzņēmēju vēlas šogad veikt mazāk investīciju.

Uzņēmēji sagaida nozīmīgu pieaugumu darbaspēka izmaksām 11% apmērā, kas, kā liecina aptauja, tiek novērtēts kā atbilstošs situācijai, jo darbaspēka izmaksas Latvijā tiek vērtētas kā labas - rezultāti ir virs vidējā.

Aptaujas rezultāti liecina, ka divi no trīs uzņēmumiem (64%) atkal izvēlētos Latviju kā vietu savām investīcijām.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā (LIAA) uzsver - uzņēmēji bieži nezina, ka uzņēmējdarbības vide ir uzlabota: "Par daudziem uzlabojumiem, kas ir veikti, neviens nezina. Arī tā ir problēma. Ja vācu uzņēmēji to nezina, tad tā ir kļūda arī LIAA darbā. Ja vācu uzņēmējs citam vācu uzņēmējam stāstīs, ka ir sliktāk nekā patiesībā, tas traucē," saka LIAA vadītājs Andris Ozols.

Tikmēr Vācijas - Baltijas Tirdzniecības kameras vadītājs Latvijā Māris Balčūns uzskata, ka interese par Latviju Vācijas biznesā ir: "Esošie investori Latvijā ir apmierināti. Grūtāk viņus ir dabūt šeit Latvijā. Bet tad, kad viņi te ir dabūti, gatavība investēt un darīt vairāk ir liela."

Kā liecina pētījums, vācu investori aizvien Latvijā gatavi ieguldīt ražošanas uzņēmumu paplašināšanā. Tāpat vācu uzņēmēji gatavi arī mācīties no Latvijas. Īpaši informācijas tehnoloģiju nozarē. Jau šovasar Vācijā, Diseldorfā, plānots biznesa forums, kur Baltijas valstis meklēs investīciju partnerus tieši informācijas tehnoloģiju nozarē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti