Panorāma

Eirozonas ekonomika krīt – 7,7%, Latvijas – 7%

Panorāma

Dailes teātra jumtu sāk apdzīvot bišu saimes

Valdība gatavojas robežu atvēršanai

Pasažieru pārvadātāji gatavi atsākt reisus; gaida jaunos noteikumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Atceļot ierobežojumus pasažieru pārvadājumiem, pārvadātāji ir gatavi pielāgoties jaunajam normālajam režīmam, bet, lai nozare atgūtos pirmskrīzes līmenī, būs vajadzīgi vairāki mēneši, norāda pasažieru pārvadājumus pārraugošā Autotransporta direkcija. Arī uzrunātie pārvadātāji apliecināja, ka gatavi atsākt darbu.

ĪSUMĀ:

  • Ārkārtējās situācijas laikā noteikti ierobežojumi pasažieru pārvadājumiem.
  • Iespējams, 13. maijā atsāksies starptautiskie pasažieru aviopārvadājumi un jūras pārvadājumi.
  • Pēc ierobežojumu atcelšanas pārvietošanās sabiedriskajā transportā būs atļauta vien ar sejas maskām.
  • Pārraugi: pārvadātāji ir gatavi pielāgoties jaunajam normālajam.
  • Lai nozare atgūtos pirmskrīzes līmenī, vajadzīgi vairāki mēneši.
  • “airBaltic” un “Lux Express” gatavi atsākt pārvadājumus, tiklīdz būs valdības lēmums.
  • “Tallink” gaida valdības lēmumu; nepieciešams pāris nedēļu sagatavošanās laiks.

Pasažieru pārvadātāji gatava pielāgoties, bet atgūšanās prasīs vairākus mēnešus
00:00 / 02:58
Lejuplādēt

Ja nekas nemainīsies, pēdējais repatriācijas reiss, kas paredzēts maršrutā Rīga–Baku–Frankfurte–Rīga, lidos 11. maijā. Savukārt valdība šonedēļ varētu lemt par to, ka no 13. maija ļautu atsākt starptautiskos aviopārvadājumus un jūras pārvadājumus. Savukārt sauszemes robeža varētu tikt atvērta 18. maijā.

Ceturtdien, 7. maijā, valdības sēdē lems arī par pasažieru pārvietošanās īpašajiem noteikumiem, kas varētu būt saistīti ar konkrētu aizsarglīdzekļu izmantošanu, pārvietojoties sabiedriskajā transportā. Jaunās konservatīvās partijas pārstāvis, satiksmes ministrs Tālis Linkaits norādīja, ka

kādu laiku, visticamāk, būs jāmaina pārvietošanās ieradumi sabiedriskajā transportā.

Katru pasažieri izkontrolēt nebūtu iespējams, tādēļ liela loma ir iedzīvotāju pašu atbildībai, norādīja Linkaits.

Noteikumi par īpašiem drošības pasākumiem vēl tiks precizēti, konsultējoties ar Veselības ministriju. Visticamāk, dažādās kompānijās drošības prasības būs atšķirīgas. Tādēļ ministrs aicina pasažierus būt vērīgiem: “Tajā brīdī, kad būs skaidrība par atvēršanas laikiem, datumiem, tad arī būs skaidrība, cik daudz reisu notiks, kuras aviokompānijas būs gatavas atsākt darbu. Un tad pasažieriem būs jāseko līdzi, kādas kurai aviokompānijai ir prasības.”

Gatavošanos iespējamiem jaunajiem pārvietošanās noteikumiem galvaspilsētas sabiedriskā transporta nodrošinātājs SIA “Rīgas satiksme” Latvijas Radio solīja komentēt vien tad, kad būs zināmi konkrēti valdības lēmumi.

Tikmēr Autotransporta direkcijas vadītājs Kristiāns Godiņš norādīja, ka iekšzemes un starptautisko pārvadājumu nozare atgūsies lēnām. Pašlaik tiekot gaidīti valdības lēmumi, lai saprastu, ar kādu jauno realitāti jārēķinās.

“Kas ir izskanējis par sejas maskām – ja atgriežas braucēju skaits pilnvērtīgajā apjomā, tad liels jautājums, vai to sejas masku būs pietiekami. Otrs – vai cilvēki būs gatavi maksāt to naudu, ko prasa par sejas maskām. Šī kontrole un uzraudzība būs nepieciešama. Visticamāk, 50% aizpildījumu jeb “katra otrā vieta brīva” mēs ņemsim nost, tajā pašā laikā skatīsimies, kā mums būs ar pasažieru plūsmām. Sagaidām, kāds būs lēmums. Ja būs maska, to reģionālajos pārvadājumos ir vieglāk izkontrolēt, jo cilvēki kāpj pa pirmajām durvīm, autobusa vadītājs to redz. Un jebkurā gadījumā

autobusa vadītājam, visticamāk, būs pilnvaras neuzņemt cilvēku, ja viņš neievēros tās prasības, kuras būs obligātas,” pastāstīja Godiņš.

Autotransporta direkcijas vadītājs arī norādīja – atceļot ierobežojumus, transporta pakalpojumu apjoms atgūs pirmskrīzes līmeni vien pēc vairākiem mēnešiem. Jāņem vērā, ka ir mainījies pieprasījums pēc transporta: mazāk skolēnu jānogādā skolās un mazākam iedzīvotāju skaitam jānokļūst darbā, kā arī kopumā iedzīvotāji kļuvuši piesardzīgāki.

Aviosabiedrība “airBaltic” un autobusu operators “Lux Express” gatavi atsākt savus pārvadājumus, tiklīdz valdība pieņems attiecīgu lēmumu.

"Mūsu lidsabiedrība ir gatava atsākt regulāros lidojumus, tiklīdz ceļojumu ierobežojumi tiks atcelti. Lidojumus plānojam atsākt pakāpeniski. Sākotnēji lidosim ar četrām modernākajām “Airbus” lidmašīnām, veicot reisus uz vairāk nekā 10 pieprasītākajiem galamērķiem, kur lidojumi ir atļauti. Ar katru nākamo nedēļu gan papildu lidmašīnas, gan galamērķi atgriezīsies mūsu lidojumu grafikā," pastāstīja  "airBaltic" pārstāve Alise Briede.

To apliecināja arī “Lux Express Latvija” valdes priekšsēdētājs Janno Ritsbergs: "Visi mūsu starptautiskie maršruti ir apturēti kopš marta vidus. Mēs ļoti gaidām iespēju atsākt darbību vismaz Baltijas robežās. Mūs sasniegusi ziņa par Baltijas valstu premjeru vienošanos.

Tiklīdz tiks pieņemti attiecīgie valdību lēmumi, esam vairāk nekā gatavi atsākt savu darbību."

Savukārt prāmju operators “Tallink”, kurš regulāros reisus no Rīgas apturējis līdz maija beigām, vēlas vispirms sagaidīt skaidru Latvijas valdības lēmumu. Pēc tam uzņēmumam būšot nepieciešams pāris nedēļu sagatavošanās laiks, tādēļ regulāri reisi no Rīgas ostas nesāksies ātrāk kā jūnijā.

KONTEKSTS:

Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai Latvijā no 13. marta līdz 12. maijam izsludināta ārkārtējā situācija. Tās laikā citstarp ir apturēti starptautiskie pasažieru pārvadājumi. Šajā laikā starptautiskie pasažieru lidojumi notiek tikai ar īpašu satiksmes ministra atļauju, un tāpēc lidosta "Rīga" ir gandrīz tukša. Tikmēr nacionālā aviokompānija "airBaltic" gatavojas, lai jau 13. maijā atsāktu regulāros lidojumus.

Savukārt iekšzemes autobusu reisi no marta vidus nodrošināti saskaņā ar brīvdienu grafiku – reisu skaits ir mazāks. Tāpat ārkārtējās situācijas laikā ierobežots pārvadāto pasažieru skaits vienā autobusā, tādējādi nodrošinot lielāku distanci starp pasažieriem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti