Dienas ziņas

Drošības pasākumus ievieš arī tirgū

Dienas ziņas

Rēzeknē ar Covid-19 saslimst mediķi

Kontrolē pasažieru skaitu sabiedriskajā transportā

Pasažieri aprod ar jauno kārtību starppilsētu autobusos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Starppilsētu autobusi kursē pustukši, biļetes drīkst pārdot ne vairāk kā pusei no sēdvietām. Šoferim ir tiesības braucienu arī atteikt. Tādi ir jaunie noteikumi sabiedriskajā transportā, kas ir spēkā no šodienas, ar mērķi ierobežot Covid-19 izplatību.

Rīgas Starptautiskajā autoostā atcelti neskaitāmi maršruti ārpus Rīgas, autoosta ir pustukša, un savu maršrutu gaida vien retais. Mazliet lielāka cilvēku plūsma ir ārpusē. No piektdienas, 27. marta, attālumu starp cilvēkiem kontrolē arī autobusā. Jāievēro divu metru distance - gan gaidot stāvvietā, gan iekāpjot un izvēloties sēdvietu, izņemot vienas mājsaimniecības locekļus un pasažierus ar bērniem.

Sabiedriskā transporta pasažiete Sabīne stāsta, ka braukt ir palicis grūtāk. "Nevar to laiku saplānot tāpat, kā agrāk bija, bet nu visu var ierobežot un viss notiek. Es domāju, ka tas ir tikai un vienīgi mūsu interesēs un tas ir tā jādara," saka Sabīne.

Savukārt autobusa vadītājs Aivars skaidro, ka cilvēkus aicina sēdēt tālāk vienam no otra. "Katram tagad ir sava sēdvieta. Un kāpt iekšā arī viņi paši atturas, pa gabalu. Teiksim, viens pērk biļeti, otrs stāv pie durvīm un nemaz nekāpj iekšā," tā Aivars.

Biļeti iegādāties vēlams ar bankas karti, nevis par skaidru naudu. Tā kā autobuss arī ir vieta, kur vīruss var izplatīties, ir lūgums pasargāt šoferīšus, un sēdēt uzreiz aiz viņiem nedrīkst. Kā arī, izvēloties savu sēdvietu, jāsēžas tur, kur nav blakussēdētāja, ievērojot vajadzīgo distanci.

Turklāt jāsēž ne vien tā, lai cits pasažieris nesēž blakus, bet arī tā, lai nebūtu cilvēks aiz muguras vai tieši priekšā. Tātad pamīšus. "Principā, ja būs daudz cilvēku un nebūs, kur sēdēt pa vienam, tad cilvēki sēdēs blakus, jo tagad atceļ reisus un, piemēram, vilcienā tagad cilvēki ļoti tuvu sēž cits citam klāt," uzskata pasažiere Inguna.

Noteikumu ievērošanu vieglāku dara fakts, ka patiesi cilvēki sabiedrisko transportu izvēlas mazāk.

"Pēc statistikas novērojot, ir tā, ka autobusi nav pārpildīti. Autobusi ir apmēram piepildīti par kādiem 10-15%, kas nav pat puse. Līdz ar to šeit risku nekādu nav. Vienīgais, te ir vairāk iniciatīvas jāuzņemas šoferiem jeb vadītājiem, kuriem ir jānorāda, kā pasažieriem apsēsties, lai viņi neapsēstos blakus. Tiem, kuriem tiks atteikts, autoostā tiks biļešu summa pilnībā atgriezta atpakaļ," saka AS “Rīgas Starptautiskā autoosta” valdes loceklis Jānis Briedītis.

KONTEKSTS:

Latvijā pirmoreiz Covid-19 vīruss konstatēts 2020. gada 2. martā. Ar mērķi ierobežot infekcijas izplatīšanos Latvijā 12. martā nolemts izsludināt ārkārtējo situāciju, kas būs spēkā līdz 14. aprīlim un kuras laikā noteikta virkne ierobežojumu, tostarp mācībām skolās jānotiek attālināti un arī atcelti starptautiskie pasažieru pārvadājumi un lidojumi.

25.martā pirmo reizi ir konstatēti pieci inficēšanas gadījumi cilvēkiem, kuri nav bijuši ārzemēs un nav bijuši kontaktā ar Covid-19 slimniekiem, kas nozīmē, ka vīruss cirkulē sabiedrībā, un pēc epidemiologu teiktā, Latvija nonākusi epidēmijas otrajā fāzē, tāpēc jābūt īpaši uzmanīgiem.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti