Pasaules tirgū atkal vērojams naftas cenu kāpums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Naftas cenas pasaules tirgū sākušas nelielu kāpumu pēc tam, kad Ķīna ir atcēlusi bargos ierobežojumus Covid-19 saslimstības ierobežošanai. Naftas tirgotāji cer, ka Ķīnā strauji augs pieprasījums pēc naftas produktiem. Vienlaikus tirgi ar piesardzību gaida, kādu efektu būs atstājušas pret Krievijas naftas eksportu ieviestās Rietumu sankcijas. 

Pēc tam, kad pagājušajā nedēļā Ķīna paziņoja par nākamo soli cīņā pret Covid-19 un pirmo reizi triju gadu laikā atvēra savas valsts robežas, pasaulē ir sākusi augt naftas cena. Kā ziņo aģentūra "Reuters", ķīniešu Jaungada svinību laikā valstī ir paredzēti aptuveni divi miljardi ceļojumu un tas ir par aptuveni 70 procentiem vairāk nekā pirms pandēmijas sākuma. Ķīna ir arī par aptuveni 20 procentiem palielinājusi šī gada importa kvotas.

Pasaules tirgū atkal vērojams naftas cenu kāpums
00:00 / 02:54
Lejuplādēt

Uz potenciālo aktivitātes pieaugumu pasaules lielākajā naftas eksportētājvalstī Ķīnā ir reaģējuši naftas tirgi. Pēc pagājušajā nedēļā piedzīvotā pēdējo sešu gadu laikā lielākā krituma vienas nedēļas laikā naftas cena atkal ir pakāpusies.

Pašlaik "Brent" jēlnaftas cena ir pietuvojusies aptuveni 80 dolāriem par barelu. Taču, baidoties no iespējamās Covid-19 izplatības līdz ar ķīniešu tūristu pieplūdumu, gan "Brent" jēlnafta, gan ASV iegūtā nafta tiek tirgota ar atlaidēm.

Kā televīzijas sabiedrībai "CNBC" skaidro enerģijas tirgus analīzes kompānijas "Vanda Insights" eksperte Vananda Hari, tirgus dalībnieki pašlaik ar bažām raugās nākotnē.

"Pagājušā gada laikā, kad jau bija sākusies Krievijas agresija Ukrainā, mēs redzējām, ka Ķīna un Indija milzīgos apjomos iepirka Krievijas naftu.

Mēs jau tagad redzam ietekmi uz Krievijas jēlnaftas eksportu, kā arī gaidām to, kādas sekas no Eiropas Savienības ieviestā naftas produktu importa būs uz globālajām preču piegādes ķēdēm," norāda Hari. "Manuprāt, šie jautājumi joprojām elpo tirgiem pakausī. Galvenokārt jau tāpēc, ka pašlaik tirgi ir kā apsēsti ar globālās ekonomikas nākotnes prognozēm un, otrkārt, arī par Ķīnas ekonomikas prognozēm. Tirgi arī īsti nezina, kā eksporta ierobežojumi ietekmēs situāciju pašā Krievijā. Tas viss liecina tikai to, ka mums priekšā ir vairākas ļoti svārstīgas nedēļas līdz brīdim, kad bilde kļūs skaidrāka."

Jau nedaudz vairāk nekā mēnesi ir spēkā G7 valstu noteiktie Krievijas naftas cenas griesti – 60 dolāri par barelu, kā arī Eiropas Savienības ieviestais embargo Krievijā iegūtās naftas importam pa jūru.

Sankciju dēļ Krievijas naftas eksports ir sasniedzis divos gados zemāko līmeni par spīti tam, ka Krievijas iegūtās "Urals" naftas cena pašlaik ir par aptuveni 35% zemāka nekā tirgus cena un zemāka arī par Rietumu noteiktajiem cenu griestiem – pašlaik tā svārstās ap 52 dolāriem par barelu.

Pagaidām gan ir grūti teikt, vai šī cena mainīsies pēc tam, kad nākamajā mēnesī spēkā stāsies arī Eiropas Savienības sankcijas Krievijas naftas produktu importam.

Kopumā eksperti prognozē, ka naftas cena šogad varētu svārstīties ap 90 līdz 92 dolāriem par barelu, nākamajā gadā noslīdot līdz 80 dolāriem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti