Pasaules Tirdzniecības organizācija ļauj ASV piemērot muitas tarifus ES precēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pasaules Tirdzniecības organizācija trešdien atļāva Savienotajām Valstīm piemērot muitas tarifus Eiropas Savienības (ES) precēm septiņu ar pusi miljardu ASV dolāru vērtībā, lai kompensētu nelikumīgās subsīdijas, kuras saņēmis Eiropas aviobūves gigants "Airbus". Brisele nekavējoties brīdināja, ka ir gatava atbildēt, ja ASV tarifus tiešām ieviesīs. Pasaules Tirdzniecības organizācija atzinusi, ka arī amerikāņu lidmašīnu ražotājs ''Boeing'' saņēmis nelikumīgas subsīdijas, un tuvāko mēnešu laikā pieņems lēmumu, cik lielus tarifus pret ASV precēm savukārt var ieviest Eiropas Savienība. "Airbus" un "Boeing" cīņa draud vēl vairāk saasināt saspringtās tirdzniecības attiecības.

Pasaules Tirdzniecības organizācija ļauj ASV piemērot muitas tarifiem ES precēm
00:00 / 02:59
Lejuplādēt

Šis ir līdz šim apjomīgākais Pasaules Tirdzniecības organizācijas šķīrējtiesas spriedums un iezīmē svarīgu punktu 15 gadus ilgušajā Eiropas un ASV aviobūves gigantu "Airbus" un "Boeing" cīņā. Pasaules Tirdzniecības organizācija jau secinājusi, ka gan eiropiešu "Airbus", gan amerikāņu "Boeing" saņēmuši miljardiem dolāru lielas nelikumīgas subsīdijas. Saskaņā ar noteikumiem gan Eiropai, gan ASV ir tiesības vienai otru sodīt. Pirmā iespēja dota Vašingtonai. Trešdien paziņots lēmums ASV sūdzības pret "Airbus" lietā, un Savienotajām Valstīm atļauts kompensēt "Boeing" radušos zaudējumus, piemērojot importa muitas tarifus Eiropas Savienības precēm septiņu ar pusi miljardu ASV dolāru vērtībā – tas ir aptuveni divas trešdaļas no tarifu apmēra, ko pieprasīja Vašingtona.

Eiropas Savienība uzreiz nāca klajā ar paziņojumu, ka atbildēs jebkādam ASV lēmumam ieviest papildu tarifus. Lieta nonāca Pasaules Tirdzniecības organizācijā 2004. gadā, kad ASV apsūdzēja Franciju, Vāciju un Spāniju par nelikumīgu valsts atbalstu Eiropas aviobūves uzņēmumam "Airbus". Gadu vēlāk sūdzību Pasaules Tirdzniecības organizācijā savukārt iesniedza Eiropas Savienība, apsūdzot Vašingtonu par nelikumīgām subsīdijām ASV lidmašīnu ražotājam "Boeing".

ASV tarifus eiropiešu precēm varētu sākt piemērot jau līdz šī mēneša beigām. Taču arī Eiropas Savienībai drīz būs iespēja atbildēt, kad Pasaules Tirdzniecības organizācija apstiprinās summu, par kādu Brisele varēs piemērot tarifus ASV precēm saistībā ar nelegālajām subsīdijām amerikāņu "Boeing". Lēmums gaidāms tuvāko mēnešu laikā, Eiropas Savienība pieprasījusi atļauju ieviest tarifus pret ASV precēm 12 miljardu dolāru apmērā.

Eiropas Savienība šovasar ASV izteica piedāvājumu panākt izlīgumu, vienoties, kādas subsīdijas abas puses varētu ierobežot, un brīdinot, ka no tarifiem cietīs abas puses. ES tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrēma otrdien, 1. oktobrī, atzina, pagaidām no Vašingtonas puses nav bijis atsaucības. "Mēs joprojām, līdz pēdējam brīdim ceram, ka varēsim sākt šo dialogu ar Savienotajām Valstīm, iesaldējot attiecīgos tarifus. Pagaidām mēs neesam saņēmuši nekādu pozitīvu atbildi, taču joprojām esam gatavi rast pozitīvu un taisnīgu izlīgumu. Bet, ja viņi izlems ieviest [tarifus], tad Eiropas Savienība ir gatava darīt to pašu," pauda Malmstrēma.

ASV varētu piemērot tarifus eiropiešu precēm, sākot no pašām "Airbus" lidmašīnām līdz vīnam, sieram un rokassomiņām. Vašingtona jau ir piemērojusi importa tarifus Eiropas tēraudam un alumīnijam, draudot arī autobūves industrijai. Eiropiešu un amerikāņu lidmašīnu ražotāju strīds vēl vairāk saasina tirdzniecības attiecības.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti