Ārpus Rīgas

Daugavpils Porohovkas ezerā konstatēts paaugstināts zarnu baktēriju līmenis

Ārpus Rīgas

''Talsu Vēstu'' žurnāliste Mārīte Jankeleviča par Edgara Zeldera neuzticības balsojumu

Pasaules latviešu ekonomikas forums Valmierā - pieredzes un kontaktu apmaiņa

Pasaules latviešu ekonomikas forums Valmierā - pieredzes un kontaktu apmaiņa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Kā latvietis var palīdzēt latvietim? Atbildes uz šo jautājumu šodien un rīt Valmierā skaidros Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju foruma dalībnieki. Tā būs iespēja uzņēmējiem gūt pieredzi, informāciju, kontaktus ar tiem mūsu tautiešiem, kuru mītnes zemes ir citviet pasaulē un kuriem jau ir uzņēmējdarbības pieredze, strādājot dažādos pasaules tirgos. Šī būs piektā reize, kad tiekas Latvijā un ārpus tās dzīvojošie uzņēmēji, līdz šim forumi notikuši gan Rīgā, gan arī Austrālijā un ASV.

Kopīga uzņēmēju foruma idejas aizsākumi ir pirms gadiem sešiem, kad, kā stāsta Pasaules brīvo latviešu apvienības valdes priekšsēde Kristīne Saulīte, apvienībā tika meklēti ceļi, kādu reālu atbalstu varētu sniegt Latvijai:

''Palīdzēt Latvijai var ar gudriem prātiem, ar pieredzi un ar kontaktiem, un līdz ar to mēs esam sadarbojušies gan izglītībā, gan zinātnē, gan kultūrā, bet ilgāku laiku nekas nebija darīts ekonomiskajā ziņā.''

Latvijā šie forumi divas reizes ir bijuši Rīgā un šī būs pirmā reize, kad latviešu uzņēmēji no visas pasaules tiksies ārpus galvaspilsētas.

Valmieras attīstības aģentūras uzņēmējdarbības virziena un arī šī foruma organizatore Elīna Leimane atzīst, ka nav jau tā, ka arī mums nebūtu ar ko dalīties pieredzē:

''Man jau liekas, ka uzņēmējdarbības galvaspilsēta Latvijā ir Valmiera, nu, tā drusku varbūt paaugstu tas mērķis, bet es tiešām gribētu pateikt, ka Latvija nav tikai Rīga, parādīt, ka arī reģionos cilvēki strādā, darbojas; īstenībā mums ir ļoti labi uzņēmumi, kas darbojas eksportā pa visu pasauli. Man kā valmierietei ļoti svarīgi, ka forumā arī ''Valmieras stikla šķiedras'' stāsts tiks stāstīts, par to, ka ''Valmieras stikla šķiedra'' šogad lielākais investors Amerikā, tā kā arī ar to mums jāmāk lepoties.''

Šodien foruma pamattēma ir pasaules eksporta tirgi, kur savā pieredzē dalīsies tie latviešu izcelsmes uzņēmēji, kuri tajos jau veiksmīgi strādā, un tas ir arī virziens, kurā arvien vairāk jāiet arī mūsu vietējiem uzņēmējiem.

''Tie jaunie izaugsmes tirgi ir Amerikas Savienotās Valstis, kur jau notiek darbība, bet varbūt var paplašināt darbību, kā arī Āzija, kas ir ļoti liela, plaša teritorija. Līdz ar to mums katrai šai reģionālajai pusei būs divas sesijas veltītas, tur būs gan latvieši, kas ir ļoti veiksmīgi uzņēmēji, kas ir dzimuši ārpus Latvijas, tad būs, kā mēs sakām, Latvijai draudzīgi cilvēki, pāris amerikāņi, kas draudzējas ar latviešiem un viņiem ir interese dalīties pieredzē un palīdzēt,''uzsver Kristīne Saulīte.

Foruma organizatori arī norāda, ka nevienam neko gatavu šis forums neiedos, bet tā ir iespēja rast savstarpējus kontaktus un arī iespēja izzināt konkrētu pieredzi, lai nebūtu nevajadzīgu kļūdu.

''Reizēm jau mēs meklējam visādus citādus kontaktus, bet nesaprotam, ka pašu tautieši var būt ļoti labs tilts, kā tālāk tikt eksporta tirgos, kaut vai tajā pašā Āzijā, vai Amerikā, ko tev ņemt vērā. Ir jau visādas gudras grāmatas sarakstītas, bet vienmēr jau tie praktiskie knifiņi ir tie noderīgākie un kuri var reizēm arī ļoti sāpīgi maksāt, tā ka ļoti labi, ka visi ir gatavi par praktiskām lietām runāt,'' spriež Elīna Leimane, viņai piebalso arī Kristīne Saulīte:

''Tās kulturālās nianses ir ļoti lielas un, ja viņas netiek ņemtas vērā, tad sanāk tie neveiksmes stāsti, ja tā varētu teikt, un līdz ar to mēs esam mēģinājuši, lai būtu arvien praktiskāk, teiksim tā, lai tā nav lekcija, kā stāstīšana, bet tieši dalīšanās pieredzē.''

Rītdienas foruma tēma savukārt ir „Latvija kā vieta biznesa uzsākšanai” un tā veltīta tik aktuālajai reemigrācijas jomai, jo savā

pieredzē dalīsies latviešu uzņēmēji, kuri ir guvuši pieredzi ārzemēs, bet atgriezušies Latvijā un te īsteno savu uzņēmējdarbību.

''Ar un par tiem, kas ir izvēlējušies atgriezties Latvijā un tieši konkrēti, kas ir bijis tas iemesls, kāpēc viņi pieņēma šo lēmumu un ko viņi šobrīd dara, respektīvi, cilvēki brauc, dzīvo Latvijā, - varbūt par tiem tik bieži nedzird kā par tiem aizbraucējiem, bet tiešām dalīties, ka tā ir reāla situācija un iedrošināt pārējos, tā varētu teikt,'' skaidro Saulīte.

Paralēli foruma norisei šodien Valmierā būs arī tautsaimniecības izstāde, kurā būs iespēja iepazīt veiksmīgākos Latvijas uzņēmumus, bet rīt foruma dalībniekiem būs iespēja klātienē iepazīt vairākus Vidzemes uzņēmumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti