Dienas ziņas

Sāk kampaņu "Pārgalvis = bezgalvis"

Dienas ziņas

Protestē pret ātrās palīdzības darba laika maiņu

Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forums

Pasaules latviešu ekonomikas foruma pirmās dienas fokusā – eksporta tirgi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Valmierā ceturtdien, 28.jūnijā,, un piektdien, 29.jūnijā, norisinās piektais Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forums, pulcējot latviešu izcelsmes uzņēmējus gan no Latvijas, gan citām pasaules valstīm. Tā ir pieredzes apmaiņa, jaunu kontaktu dibināšana un sadarbības veidošana, kas vērsta galvenokārt uz jaunu eksporta tirgu apgūšanu un biznesa attīstību. Līdz šim forumi notikuši Latvijā - Rīgā, arī Austrālijā un ASV. 

Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forums pulcē vairāk nekā 200 dalībniekus. Šīs dienas pamattēma ir pasaules eksporta tirgi. Paneļdiskusijās ar savu pieredzi dalās latviešu izcelsmes uzņēmēji, kuri jau veiksmīgi tajos strādā. Profesionāļi uzsver, ka pasaules tirgi ir virziens, kurā vairāk būtu jāskatās arī mūsu vietējiem uzņēmējiem, un tieši diasporas latvieši ir ļoti labs tilts, kā tajos iekļūt.

Amerika un Āzija - tos uzņēmēji sauc par jaunajiem izaugsmes tirgiem, kuros latvieši varētu paplašināt savu darbību. Taču, lai tā būtu veiksmīga, svarīgi izprast dažādos pasaules reģionus, to kultūras īpatnības. 

"Eiropieši, mēs runājam par Āziju kā tādu, bet īstenībā katrai valstij ir sava kultūra, savas domāšanas veids. Potenciāls, protams, ir. Ir vairākas sfēras, kā tas varētu notikt. It sevišķi svarīgi, kas patīk visai pasaulei, ir tas, kas ir saistīts ar bioloģisko, ar eko produktiem un tā tālāk," norādīja uzņēmējs Olavs Ritenis no Taizemes.

"Ja tu kaut ko piekopi vienā zemē, tas varētu būt pretēji citā valstī. Jāmācās ir. Visvairāk dažreiz uzskatu, ka tieši par tām biznesa lietām, bet zem tām ir tās kultūras nianses, ko katrs varbūt nesaprot. Piemēram, Malaizijā nevar rādīt ar pirkstu, jārāda ar īkšķi. Domāšana biznesā viņiem arī ir citādāka," teica uzņēmējs Andris Eimanis no Austrālijas.

Amerika, tā patiešām ir iespēju zeme - tā foruma dalībniekus uzrunāja AS "Valmieras stikla šķiedra" valdes loceklis, ražošanas vadītājs Ģirts Vēveris. Viņš dalījās pieredzē par ražotnes atvēršanu ASV, kas ir vēsturiski lielākais Latvijas uzņēmuma investīciju projekts šajā valstī un vienlaikus piemērs arī citiem uzņēmumiem.

"Iespēju zeme tā paliek, un to raksturo tieši šis aspekts - interese no Amerikas, interese no reģioniem, interese par investīcijām, interese par nodarbinātību, un, protams, arī mūsu interese pašu būt tuvāk klientam un ar iespēju varbūt izdevīgāk ražot mums tik ļoti nepieciešamo izejmateriālu," stāstīja Vēveris.

Forums uzņēmējiem ir iespēja ne tikai iedvesmoties sasniegumiem, bet arī mācīties no citu pieredzes, iegūt nozīmīgus kontaktus, veidot sadarbību un biznesa attiecības ar dažādās uzņēmējdarbības nozarēs strādājošiem profesionāļiem gan Latvijā, gan pasaulē, tādējādi sekmējot arī veiksmīgāku ieiešanu jaunos eksporta tirgos.

"Mēs ļoti daudz varam gūt no abām divām pusēm. Nav tikai tie vien, kas ārzemēs dzīvo, bet arī, protams, pretī šeit cilvēki ar savām brīnišķīgajām, radošajām idejām.

Un es domāju, tā ir vairāk tāda abpusēja sadarbība. Un ļoti konkrēti ar pareizo kontaktu veidošanu, kas ir liels solis uz priekšu," teica Pasaules brīvo latviešu apvienības valdes priekšsēde Kristīne Saulītis.

Savukārt piektdien forumā uzsvars tiks likts uz Latviju kā vietu biznesa uzsākšanai, attīstīšanai un izaugsmei. Šeit savā pieredzē dalīsies tie latviešu uzņēmēji, kuri guvuši pieredzi ārzemēs, bet atgriezušies Latvijā un tieši šeit īsteno savu uzņēmējdarbību.
 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti