Pasaules panorāma

Covid-10 plosās Eiropas austrumos

Pasaules panorāma

Pasaules panorāma

Pandēmijas izraisītās piegāžu ķēžu problēmas turpinās

Pasaules ekonomikas atveseļošanos apgrūtina sastrēgums piegādes ķēdēs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pasaules ekonomikas centienus atkal uzņemt apgriezienus joprojām kavē problēmas globālajās piegāžu ķēdēs. Covid-19 pandēmijas dēļ kravu pārvadājumi pierimuši, bet tagad pie ostām mēdz veidoties konteinerkuģu sastrēgumi, jo tās nespēj apstrādāt atkal pieaugošās piegādes.

Šomēnes pie Kalifornijas krastiem desmitiem konteinerkuģu ar precēm, kas paredzētas ASV tirgum, gaidīja iespēju pietauvoties Losandželosas apgabala ostās. Neskatoties uz to, ka tās strādāja uz pilnu jaudu, okeānā veidojās rindas.

Pandēmija radīja būtiskus traucējumus globālajās piegāžu ķēdēs. Starptautiskajai tirdzniecībai atkal sākot atkopties un pasaules ekonomikai cenšoties uzņemt apgriezienus, problēmas savukārt rada ostu kapacitāte.

“Redzam arvien lielāku kavēšanos preču piegādēs. Ja klients kaut ko pasūtīja pirms sešiem mēnešiem un vēl to nav saņēmis, tas nozīmē, ka produkts vienkārši kaut kur ir iestrēdzis.

Nākamajos mēnešos tas kļūs akūtāk, jo tuvojas svētku un brīvdienu sezona. Šī situācija droši vien turpināsies vēl vismaz sešus mēnešus,” prognozē mazumtirdzniecības ķēžu eksperts Rodnijs Runjans.

Globālie traucējumi piegāžu ķēdēs sabremzējuši ražošanas tempus arī Vācijā, kur pastiprinājušās bažas, ka tādēļ apdraudēta visa Vācijas ekonomika, jo situācija apdraud tautsaimniecības atkopšanos.

“Problēma ir smaga. Astoņi no desmit uzņēmumiem visās nozarēs ziņo, ka ir tās skarti. Un īpaši problemātiski ir tas, ka gandrīz 50 procenti no visiem uzņēmumiem apgalvo, ka svarīgu materiālu un izejvielu, piegāžu sastrēgumu dēļ tiem nācies attiekties no līgumiem vai palēnināt ražošanu,” atzīst Vācijas Tirdzniecības kameras starptautiskās tirdzniecības vadītājs Volkers Treiers.

Līdzīgas bažas vērojamas arī Lielbritānijā, kur, piemēram, Felikstovas ostā iestrēdzis liels skaits konteineru ar precēm. Caur šo ostu iet vairāk nekā trešā daļa konteineru, kas tiek piegādāti Lielbritānijai.

Tas radījis bažas, ka uz Ziemassvētku laiku, kad aktīva arī iepirkšanās, var rasties preču trūkums. Par kavēšanos preču izvadāšanā tālāk valstī tiek vainots arī kravas auto šoferu trūkums, kas nesen radīja būtiskas problēmas arī degvielas uzpildes stacijās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti