Pasaules ekonomikā optimisms mijas ar lielāko bezdarbu vēsturē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pasaules biržās valda neliels optimisms, neraugoties uz Covid-19 pandēmijas iespaidā ASV reģistrēto rekordlielo bezdarbnieku skaits. Tikmēr strauji uzkāpusi apelsīnu sulas fjūčeru cena, savukārt “Huawei” Ķīnā ir izsludinājis ražošanas atsākšanu un izlaiž jaunus telefonu modeļus. 

Labākā ziņa ir nelielā renesanse pasaules akciju tirgos. Pēc dramatiskā krituma februāra beigās “Dow Jones” un “Nasdaq” jau trešo dienu demonstrē kāpumu par attiecīgi 6% un 5,6%, raksta BBC. Daļēji tas skaidrojams ar ASV Kongresa piešķirtajiem 2 triljoniem dolāru, kas sevī ietver gan tiešos maksājumus amerikāņu mājsaimniecībām, gan lielu un mazu kompāniju atbalstam.

Tikpat cerīgi izskatās Eiropas biržas, kopš 23. marta kāpumu demonstrē “EuroStoxx 50” indekss, ”SDax”, kas apvieno vācu nelielos uzņēmumus, tehnoloģiju uzņēmumu indekss “TecDAX” un citi. Tai pašā laikā Covid-19 izraisītajā krīzē smagi cietušo tādu lieluzņēmumu kā “Daimler”, “Airbus Group”, “Lufthansa”, “Boeing” un BASF akciju cenas pēc cerīgā nedēļas vidus tomēr ir nedaudz atslīdējušas atpakaļ koronavīrusa izraktajā bedrē, ziņo ARD Boerse.

ASV, kas Covid-19 izplatības ziņā dramatiski seko pa pēdām Itālijai, vakar, 26. martā, tika reģistrēts rekordliels bezdarbnieku skaits. Kopā pabalstiem reģistrējušies 3,3 miljoni amerikāņu, kas ir piecas reizes vairāk nekā iepriekšējais rekords 1982. gadā. Tas skaidrojams ar neskaitāmu uzņēmumu slēgšanu - visā valstī aizvērti kinoteātri, bāri, viesnīcas, restorāni un vingrotavas. Apturēta ir automašīnu ražošana un gaisa pasažieru pārvadājumi. Atsaucoties uz ekonomistiem, BBC ziņo, ka šobrīd piespiedu dīkstāvē atrodas viena piektā daļa ASV darbaspēka. 

"Mēs rakstām par ASV ekonomiskajiem procesiem kopš 1996. gada, un  šie ir paši sliktākie dati, kādus es jebkad esmu redzējis," stāsta Īans Šepardsons, “Pantheon Economics” galvenais ekonomists.  Analītiķis uzskata, ka patiesība var būt vēl ļaunāka, jo daudzi darbinieki, kas, piemēram, strādājuši nepilna laika darbus, statistikā netiek iekļauti.

Apelsīnu sulas fjūčeru cenas biržās šobrīd piedzīvo 20% kāpumu. Tas tiek skaidrots ar patērētāju pieaugošo vēlmi iegādāties veselīgākus produktus koronavīrusa pandēmijas laikā. Savukārt, kamēr pieprasījums aug, piegādes ir stipri apgrūtinātas saistībā ar transporta ierobežojumiem. Jebkurā gadījuma apelsīnu sulas fjūčeri šogad ir visizdevīgākie aktīvi, raksta BBC.

Ķīnas elektronisko iekārtu ražotājs “Huawei” ir paziņojis, ka 90% no uzņēmuma 150 tūkstošiem darbinieku ir atgriezušies darbā, un izsludinājis jaunos flagmaņus mobilo tālruņu segmentā.

Tomēr eksperti uzskata, ka pieprasījums pēc tālruņiem ārpus Ķīnas nebūs augsts, vismaz tuvākajā nākotnē. "Tālruņi šobrīd galīgi nav prioritāte, sevišķi premiuma segments," skaidroja tirgus izpētes uzņēmuma IDM pārstāve Marta Pinto. Viņa uzskata, ka, ja pēc elektronikas arī šobrīd būs kāds pieprasījums, tie būs datori un planšetes: "Cilvēki šobrīd vairāk satraucas, vai viņiem būs darbs un kā nopirkt pārtiku. Savukārt, ja jūs strādājat no mājām, visticamāk, jūs pirksiet portatīvo datoru vai monitoru. Vai planšeti bērniem, jo viņiem jāmācās no mājām."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti