Pasaules desmit turīgāko cilvēku bagātība Covid-19 pandēmijas laikā ir divkāršojusies

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Covid-19 pandēmija ir nesusi ciešanas un nāvi miljoniem cilvēku, bet pasaules desmit turīgāko iedzīvotāju kopējā bagātība šajā laikā augusi no 700 miljardiem dolāru uz 1,5 triljoniem dolāru, liecina starptautiskās labdarības organizācijas “Oxfam” ziņojums.

Kamēr nabadzība un nevienlīdzība katru dienu nonāvē vismaz 21 000 cilvēku, pasaules desmit bagātākie vīrieši kopš 2020. gada marta savu kapitālu ir divkāršojuši. Liela daļa viņu kapitāla ir ieguldīti uzņēmumos, pēc kuru pakalpojumiem pandēmijas laikā pieprasījums ir tikai audzis.

Saskaņā ar žurnāla “Forbes” datiem desmit bagātākie cilvēki pasaulē ir “Tesla” boss Īlons Masks, “Amazon” dibinātājs Džefs Bezoss, luksuspreču koncerna “LVHM” īpašnieks Bernārs Arno ar ģimeni, “Microsoft” dibinātājs Bils Geitss, “Oracle” dibinātājs Lerijs Elisons, “Google” izveidotāji Lerijs Peidžs un Sergejs Brins, “Facebook” dibinātājs Marks Zakerbergs, bijušais “Microsoft” vadītājs Stīvs Balmers un investors Vorens Bafets.

“Oxfam” norāda, ka šiem desmit cilvēkiem pieder lielāka bagātība nekā 3,1 miljardam pasaules trūcīgāko iedzīvotāju.

Maska bagātība divu gadu laikā augusi par 1000%, bet Bilam Geitsam nācies samierināties ar pieticīgu 30% pieaugumu.

“Oxfam” savu ziņojumu par nevienlīdzību pasaulē tradicionāli publicē Pasaules ekonomikas foruma sākumā. Šajā pasākumā parasti piedalās tūkstošiem biznesa un politisko līderu, slavenību, kampaņu rīkotāju, ekonomistu un žurnālistu, kuri pulcējas Šveices slēpošanas kūrortā Davosā. Tomēr pandēmijas dēļ jau otro gadu sanāksme notiek tiešsaistē.

“Oxfam” vadītājs Denijs Sriskandaradža sacīja, ka labdarības organizācijas ziņojums katru gadu sakrīt ar šo pasākumu, lai piesaistītu ekonomikas, uzņēmējdarbības un politiskās elites uzmanību.

“Pandēmijas laikā gandrīz katru dienu rodas jauns miljardieris, bet tikmēr 99% pasaules iedzīvotāju ir sliktā situācijā pandēmijas un lokdaunu dēļ, zemākas starptautiskās tirdzniecības dēļ, mazāka starptautiskā tūrisma dēļ. Tā rezultātā vēl 160 miljoni cilvēku ir iedzīti nabadzībā. Kaut kas nav kārtībā ar mūsu ekonomikas sistēmu.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti