Eiro fokusā

Kurzemes uzņēmējus interesē iespēja apgūt interneta veikalu izveidi

Eiro fokusā

Skaistumkopšanas nozares pārstāvji Daugavpilī – satrauc neziņa par savu nākotni

Pasaules čempionāta hokejā rīkošana: vai iespējams nopelnīt?

Pasaules čempionāta hokejā rīkošana: vai iespējams nopelnīt?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Straujiem soļiem tuvojas 2021. gada pasaules čempionāts hokejā, tomēr Covid-19 pandēmija un notikumi Baltkrievijā lietu kārtību ievērojami sagriezuši kājām gaisā. Joprojām nav skaidrs, kur tieši čempionāts notiks. Daudz skaidrāk gan saprotams ir tas, ka šī gada čempionāts nebūs tāds, kā ierasts, un to mēs varam teikt arī par tā finansiālo pusi. Bet kā ir "normālā situācijā"? Vai ar čempionāta rīkošanu var arī nopelnīt?

ĪSUMĀ:

  • 10% līdz 20% ienākumu no sponsoru paketēm, pārējie no biļešu pārdošanas.
  • To atzīst SIA "Hokeja akadēmijā", kam uzticēts rīkot šī gada čempionātu Rīgā.
  • Dāņu pētījums liecina: 2018. gada čempionāts Dānijā uzskatāms par veiksmīgu.
  • Hokeja skatītāji un citi Dānijas tūrisma sektorā iztērēja teju 130 miljonus eiro.
  • Čempionāts veicinājis tūristu piesaisti nākotnē un bijis labs valsts mārketings.
  • "Hokeja akadēmijā" lēš, ka Latvija no čempionāta šogad iegūtu līdz 60 miljoniem eiro.
  • Pagaidām čempionātam ir tikai izmaksas; lielāko daļu izmaksu segs IIHF.
  • "Hokeja akadēmija": Tas būs pārsteigums, ja čempionātā izdosies gūt peļņu.

Lielākie ieņēmumi – no biļešu pārdošanas

Pasaules čempionāta hokejā sarīkošana nozīmē gan izdevumus, gan arī iespēju kaut ko nopelnīt. Tiesa, šogad, Covid-19 pandēmija ieviesīs savas korekcijas. Pirmkārt, jāaplūko, kādi ir izdevumi šāda mēroga pasākuma organizēšanai normālos aptākļos. Lai to noskaidrotu, Latvijas Radio uzunāja SIA "Hokeja akadēmija" valdes locekli Edgaru Bunci, kam uzticētas tiesības rīkot šī gada čempionātu.

"Rīkotājs ir atbildīgs par visu čempionāta izmaksu un norisi no momenta, kad komandas, tiesneši un pārstāvji ierodas lidostā.

Tātad, sākot ar transportu, viesnīcu, ēdināšanu, pirmsspēles ēdināšanu, spēles laikā ēdināšanu, arēnu īri, treniņu procesa īri, drēbju mazgāšanu, šūšanas pakalpojumiem, loģistiku. Viss, kas ir saistīts ar paša čempionāta norisi. Tās visas ir organizatoru izmaksas," teica Bunce.

Un kā ar iespēju nopelnīt? "Normālā situācijā apmēram 10% līdz 20% no ienākumiem atkarībā no valsts un no sponsora var nopelnīt ar tā saucamajām sponsoru paketēm. Un mūsu gadījumā bija aprēķināts, ka 90% ienākumu ir no biļešu pārdošanas."

Pētījums: Dānijā čempionāts 2018. gadā – veiksmīgs 

Vairāku dāņu ekspertu pētījumā par to, cik izdevīgs bijis 2018. gada pasaules hokeja čempionāts Dānijā, secināts, ka čempionāts Dānijā uzskatāms par veiksmīgu. Galvenie secinājumi par pasākuma ietekmi uz ekonomiku un tūrismu ir tādi, ka daudzi hokeja spēļu skatītāji un cita veida dalībnieki – paši sportisti, brīvprātīgie, tehniskais personāls un tā tālāk – Dānijas tūrisma sektorā iztērējuši teju 130 miljonus eiro.

Vislielākie līdzekļu tērētāji 2018. gada čempionātā bija ārzemju viesi, valstī atstājot 100 miljonus eiro, tādējādi dodot vislielāko daļu no kopējās ekonomiskās ietekmes.

Pētnieki norādījuši, ka 37 miljonus eiro valsts iekasējusi nodokļos, no kuriem vairāk nekā 6 miljonus eiro iekasējušas pašvaldības. Kopumā 2018. gada pasaules hokejas čempionāts piesaistījis 180 000 tūristu. Katrs čempionāta apmeklētājs sporta pasākuma norises vietā vai ap to pavadījis vidēji četras dienas un vidējie vienas dienas izdevumi bijuši 180 eiro, ieskaitot biļešu iegādi.

Bet, balstoties uz pārdoto biļešu statistiku, ko snieguši organizatori, 97% no čempionāta apmeklētājiem bija tieši skatītāji. Tādēļ arī loģiski, ka vislielāko naudas daļu valstī atstājuši tieši fani. 

Pētījuma autori noslēgumā norāda, ka secinājumi skaidri parāda, kāda ir šāda mēroga sporta pasākuma ietekme uz rīkotājvalsti, kā arī to, ka čempionāts Dānijā bijis labi organizēts pasākums, kas atstājis pozitīvu ietekmi uz ienākumiem tūrisma nozarē, veicinājis tūristu piesaisti Dānijā nākotnē un bijis labs valsts mārketings.

Latvija iegūtu papildu līdz 60 miljoniem eiro?

Kā uzsvēra Buncis, Latvijai vēl ir jāmācās un jāaprot, ka visi lieli pasākumi normālā situācijā jebkurā gadījumā ir pluss, par ko liecina aprēķini pirms Covid-19 krīzes.

"Valsts ekonomika no šīm 16 dienām, kad norisinātos čempionāts, iegūtu papildus 55–60 miljonus eiro, no kuriem tikai tiešā nodokļu veidā valsts budžets iegūtu aptuveni 11–12 miljonus eiro. Nemaz nerunājot par visiem pārējiem nodokļiem. Līdz ar to visi šāda mēroga pasākumi valstij ir liels pluss," norādīja Buncis.

Visu labi saplānojot, tā esot iespēja arī federācijai gūt papildu finanšu līdzekļus nākotnes attīstībai.

Pēdējos padsmit gados organizatori ir spējuši nopelnīt, uzsvēra Buncis, lai gan ir bijuši gadījumi "ar mīnusiem", un šādi piemēri nemaz tālu neesot jāmeklē.

"2013. un 2014. gads, kad pasaules čempionātu divus gadus pēc kārtas rīkoja Somija un Zviedrija. Nācies secināt, ka tajos divos gados Somija kā rīkotājs un Somijas federācija ieguva no tā peļņu, kas bija mērāma pāris miljonos eiro. Savukārt Zviedrijas federācija cieta zaudējumus. Kā viņi paši atzina, tas bija divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, neveiksmīgi noslēgts arēnas līgums. Otrkārt, nepārdomāti augsta biļešu cenu politika," klāstīja Buncis.

Šogad situācija krasi mainījusies.

"Šī gada čempionāts pagaidām ir tikai izmaksas un lielāko daļu no izmaksām segs IIHF [Starptautiskā Hokeja federācija]. Ja izdosies un ja situācija uzlabosies, un ja Latvijā būs iespēja piesaistīt skatītājus un veidojas situācija, kad izdodas piesaistīt pietiekami lielu skaitu sponsoru, tad droši vien kaut kādu daļu izmaksu tas palīdzētu segt.

Bet vai mēs no tā gūsim peļņu? Droši vien, ka tas būtu liels pārsteigums un pozitīvs pārsteigums, ja tas tā būtu," atzina SIA "Hokeja akadēmija" valdes loceklis.

Paredzams, ka par čempionāta norises vietu Starptautiskā Ledus hokeja federācija lems nākamnedēļ, bet skatītāju klātbūtne čempionātā būs atkarīga no epidemioloģiskās situācijas konkrētajā valstī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti