Pasaulē strauji samazinās naftas cenas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pasaulē strauji samazinājušās naftas cenas. Tā iemesls ir organizācijas OPEC dalībvalstu un citu ieguvējvalstu nespēja vienoties par šī resursa ieguves samazināšanu. Atsevišķi eksperti notiekošo sauc par naftas kariem starp Krieviju un Saūda Arābiju, citi prognozē krīzes turpmāku padziļināšanos, kas var novest pie vēl lielāka naftas cenu krituma.

Ārvalstu mediji vēsta, ka biržās naftas cena samazinājusies par 31% un patlaban ir nedaudz vairāk par 30 ASV dolāriem par barelu. Tas ir straujākais kritums kopš 1991. gada, kad notika tā dēvētais Līča karš starp Irāku un ANO koalīcijas spēkiem, kurus vadīja Amerikas Savienotās Valstis.  

Eksperti norāda, ka galvenais cenas samazināšanās iemesls ir naftas rezervju pieaugums koronavīrusa epidēmijas un ar to saistīto ekonomisko problēmu dēļ. Bez tam 1. aprīlī spēku zaudē iepriekšējie līgumi par naftas ražošanas apjomiem, bet ieguvējvalstu sanāksmē Austrijas galvaspilsētā Vīnē 6. martā neizdevās panākt jaunu vienošanos. Britu raidorganizācija BBC arī norāda, ka šī tendence varētu turpināties nākotnē, un eksperti prognozē, ka naftas cena varētu būt no 20 līdz 30 dolāriem par barelu.

Pasaulē strauji samazinās naftas cenas
00:00 / 03:09
Lejuplādēt

Pagājušajā nedēļas nogalē naftas eksportētājvalstu organizācijas OPEC pārstāvji diskutēja par nepieciešamību samazināt globālo naftas ieguves apjomu par pusotru miljonu barelu dienā ar mērķi noturēt krītošās naftas cenas. Koronavīrusa izplatības dēļ pieprasījums pēc naftas ir krities un naftas cena šogad ir samazinājusies aptuveni par trešo daļu. Taču šādu vienošanos neatbalstīja ārpus OPEC esošā Krievija. Atbildot uz Krievijas noraidījumu, Saūda Arābija nedēļas nogalē spēra visai radikālu soli un samazināja ķīniešu patērētājiem piegādājamās naftas cenu par 6 līdz 7 dolāriem par barelu, vienlaicīgi solot palielināt jēlnaftas ieguves apjomus par 2 miljoniem barelu dienā.

Kā norāda kompānijas ''ADS Investment Solutions'' ekonomists un tirgus stratēģis Raians Lemānds, Saūda Arābija ir izmantojusi situāciju, kad OPEC pienācīgi nefunkcionē, lai sagrābtu daļu no tirgus. "Saūda Arābija rāda muskuļus tieši tāpat, kā pirms dažiem gadiem. Toreiz šāda stratēģija attaisnojās. Mērķis ir pārpludināt tirgu un iegūt pēc iespējas lielāku tirgus daļu, salauzt cenas un izstumt konkurentus. Un tieši to Saūda Arābija pašlaik arī dara. Tas ir reģions ar ievērojamām ārvalstu valūtas rezervēm, kas šādu stratēģiju var uzturēt vienu vai divus gadus. Citi to nevar. Arī Krievija to nevar, un es prognozēju, ka Krievija drīz atgriezīsies OPEC+ formātā tieši tāpat, kā to darīja pirms dažiem gadiem," teicis Lemānds.

Pēc Saūda Arābijas lēmuma naftas cenas ir nokritušās līdz aptuveni 28 līdz 32 dolāriem par barelu, un atsevišķi eksperti pieļauj, ka nākotnē cenas varētu samazināties arī līdz 25 vai pat 20 dolāriem par barelu. Reaģējot uz šiem notikumiem, Krievijas Finanšu ministrija jau paziņojusi, ka pašreizējie Krievijas Nacionālā labklājības fonda līdzekļi ļaus segt budžeta zaudējumus, ko radīs naftas cenas kritums.

Kā intervijā televīzijas sabiedrībai CNBC norāda kompānijas "State Street Global Markets" investīciju stratēģe Marija Veitmane, bažas par naftas cenu kritumu valda jau kādu laiku un sekas var būt jūtamas ļoti dažādos sektoros. "Atklāti runājot, mēs par naftas cenām satraucāmies jau ilgi pirms nedēļas nogales notikumiem. Naftas tirgus ir pārbagātināts, koronavīrusa dēļ pieprasījuma kritums ir bijis ļoti nozīmīgs, un šie fakti velk tirgu uz leju. Tagad redzamie tirdzniecības kari atstāj vēl lielāku negatīvu efektu un kopējo investīciju noskaņojumu. 2015. un 2016. gadā, kad naftas cenas kritās uz pusi, mēs redzējām, cik nopietnas ir sekas uz ļoti plašu tirgus spektru. Tāpēc nafta ir ļoti, ļoti nozīmīga," norāda Veitmane.

Enerģijas tirgus komentētāji norāda, ka viens no pašreizējās krīzes risinājumiem varētu būt strauja naftas ieguves apjoma samazināšana, piemēram, Amerikas Savienotajās Valstīs. Taču netiek arī izslēgta iespēja, ka tieši ASV enerģētikas tirgus varētu izrādīties viens no lielākajiem zaudētājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti