Dienas ziņas

Atrasts vēsturiskais Buru lidotāju skolas karogs

Dienas ziņas

Vidzemē ugunsdzēsēji ziedo bērniem slimnīcās

Klavieru būvniecību pārceļ uz Kuldīgu

Pasaulē slavenais klavierbūvētājs Dāvids Kļaviņš pārceļ darbnīcu no Ungārijas uz Kuldīgu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pasaulē slavenais klavieru izgatavotājs Dāvids Kļaviņš pārcēlies no Ungārijas uz Latviju un izveidojis savu klavieru darbnīcu Kuldīgā – vietā, kur senāk remontēts smagais transports un vēl tagad atrodamas mašīnu riepas. Šādas pārmaiņas veicinājis vīrusa radītais fons un ceļošanas ierobežojumi. Kļaviņš radījis arī unikālo vertikālo instrumentu, kas atrodas koncertzālē „Latvija” un ir lielākais pasaulē. Pašlaik Latvijā dibinātajā uzņēmumā SIA „Klavins Piano” strādā četru cilvēku komanda.

Pasaules slavenais klavierbūvētājs pārceļ darbnīcu no Ungārijas uz Kuldīgu
00:00 / 05:56
Lejuplādēt

No metināšanas līdz pat rūpīgiem galdnieka darbiem – tā var aprakstīt klavieru tapšanas procesu. Smalkas stīgas, klavieru taustiņi un filigrāni precīzs darbs, jauni izaicinājumi un nepārtraukta izaugsme savā arodā. Tieši Kuldīgā turpmāk tiks radīti Dāvida Kļaviņa unikālie mūzikas instrumenti.

Dāvids Kļaviņš atklāj, kā radusies šāda iecere: „Nebrīvprātīgi trīs mēnešus paliku Latvijā slēgto robežu dēļ, ko pasludināja martā. Es biju atbraucis skaņot lielās klavieres Ventspilī. Tika „aizklapētas” robežas, un es netiku atpakaļ uz Ungāriju. Es nezināju, cik ilgi man te būs jābūt, bet, jo ilgāk laiks gāja – galu galā sanāca trīs mēneši –, tad es sapratu, ka mans laiks skrien, bet es nepagūšu izpildīt klavieru pasūtījumu, kas mani gaidīja mājās. Īpaši šīs lielās, kuras mēs te redzam, tā ir sagatave vienam amerikāņu klientam.”

Tā roku rokā, esot kopā ar Latvijā un Kuldīgā zināmajiem mākslas un mūzikas talantiem apveltītajiem Līcīšu ģimenes pārstāvjiem un pavadot dzīvi Kuldīgas puses gleznainajos laukos, tapusi ideja pārcelt klavieru būves ražotni no Ungārijas uz Latviju.

Dzimis Vācijā, pabijis dažādās vietās pasaulē, pēdējos gadus strādājis Ungārijā, bet tieši Latviju Dāvids Kļaviņš sauc par tēvzemi, kur atgriezties. 

„Man likās tikai loģiska šī doma. Man Ungārijā trūka arī cilvēku, kas nebija tie spējīgākie. Jo vairāk runāju ar Dāvi (mākslinieks Dāvis Līcītis), jo skaidrāka kļuva šī ideja, un sadarbojoties ar viņu un viņa māsu Maiju, kura skrūvē arī mehāniku un klaviatūras, kā arī vienu senu draugu Ansi no Ventspils, atradām šīs telpas,” stāsta Kļaviņš.

Pirmais uzdevums bija atrast telpas. “Tā mēs atradām telpas, te bija grausts ar vecām garāžām, te remontēja smago transportu agrāk. Īpašnieks bija ļoti pretimnākošs un sakārtoja telpas pēc mūsu vēlmēm, īpaši uzzinot, ka te būvēs klavieres.

Tas bija prātīgs lēmums pārcelt visu uzņēmumu,” secina klavierbūvētājs.

Kopš septembra sākuma darbs notiek jau Kuldīgā. Tur dzirdamas instrumenta skaņas, kādas raksturīgas tikai Dāvida Kļaviņa radītajām klavierēm.

Meistars rāda instrumentu, kas ir izmēros mazākais – „Klavins Una Corda”. Klavierēm ir 64 taustiņi, un tās sver 100 kilogramus. 

Dāvids Kļaviņš sarunā atklāj savu instrumentu īpašā skanējuma noslēpumu: “Mēs esam vienīgie, kas būvē šāda tipa klavieres. Vienas ir maziņās „Klavins Una Corda” ar vienu stīgu uz katra toņa. Otras ir absolūtais pretstats: lielas – ievērojami spēcīgāks nekā jebkurš koncertflīģelis.”

Instruments, kas pašlaik izskatās kā metāla konstrukcija ar dažām koka detaļām, skanēšot jau pēc mēneša. Viena instrumenta būvniecība ilgst aptuveni gadu.

„Lielais galds, kas atceļojis no Ungārijas, ir lielām klavierēm – 5 x 2,5 metri. Te mēs redzam lielo instrumentu. Likumsakarīgi viens solis pēc otra atrisinājās, un nodibināju uzņēmumu Latvijā. Vienas klavieres aizsūtām, nākamais pasūtījums nāk iekšā. Gandrīz 100% klientu ir ārzemēs. Ceram, ka pārdosim klavieres arī Latvijas tautiešiem. Metāla konstrukcijas varēsim izveidot tepat Latvijā, mums ir iestrādes Liepājā metāla rāmju gatavošanai, izpalīdz arī viens vietējais metāla meistars. Specifiskas koka detaļas – rezonators no kalna egles jāpasūta Vācijā,” stāsta Kļaviņš.

Dāvids Kļaviņš klavieru būvi apguvis Vācijā. Līdz šim viņš radījis vairāk nekā trīsdesmit instrumentus un vismaz desmit esot jau padomā. Tagad tie tiks radīti nevis Ungārijā, bet Latvijā, Kuldīgā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti