Pasaulē būtiski pieaug naftas cenas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pēdējo dienu laikā pasaulē strauji palielinājušās naftas cenas. Kā galveno iemeslu eksperti min Naftas eksportētājvalstu organizācijas lēmumu par naftas ieguves samazināšanu.

Britu raidorganizācija BBC informēja, ka pirmdien, 8. jūnijā, “Brent” jēlnaftas cena biržās pārsniedza 40 ASV dolārus par barelu. Tas ir gandrīz divas reizes vairāk, nekā tā maksāja pirms pāris nedēļām.

Zemās cenas iemesls bija Covid-19 pandēmija un tās dēļ noteiktie ierobežojumi, kā arī atsevišķu valstu, tai skaitā Krievijas nevēlēšanas samazināt ieguvi.

Savukārt sestdien, 6. jūnijā, Irānas pārstāvji paziņoja, ka 13 organizācijas dalībvalstis videokonferencē panākušas vienošanos par ieguves ierobežošanu vēl uz vienu mēnesi. Teherāna arī pauda cerību, ka citas naftas ieguvējvalstis piekritīs šim lēmumam.

KONTEKSTS:

Naftas cenu kari aizsākās, vēl pirms koronavīrusa uzliesmojums gandrīz paralizēja ekonomiku lielākajā pasaules daļā. Gan Saūda Arābija, gan Krievija, gan ASV vēlējās paaugstināt naftas ieguvi īsu brīdi pirms krasa pieprasījuma krituma.

Savukārt aprīļa vidū ASV jēlnaftas cena uz brīdi noslīdēja zem nulles. Vēlāk situācija nedaudz stabilizējās. Tomēr naftas cenu kritums ASV izsauca krasu negatīvu reakciju Āzijas un citos akciju tirgos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti