Rīta Panorāma

Intervija ar Nauri Puntuli, Miervaldi Jenču un Guntaru Ruņģi

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Annu Kononovu

Pašapkalpošanās kases kļūst arvien populārākas

Pašapkalpošanās kases - populāras; no kasieriem Latvijas lielie tīkli neatteiksies

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Jau vairākus gadus Latvijas pārtikas veikalos darbojas pašapkalpošanās kases, un pircēji tās izmanto aizvien aktīvāk, bet Latvijas veikalu tīkli neplāno pilnībā atteikties no kasieriem.

Veikalu tīkls “Rimi” pašapkalpošanās kasu izveidē pērn ieguldījis 500 000 eiro, savukārt "Maxima" tam atvēlējusi vairāk nekā miljonu. Abos veikalu tīklos stāsta, šīs kases pircēju vidū kļūst arvien populārākas.

SIA “Rimi Latvia” pārstāve Dace Preisa klāsta, ka pirms gada veikalos, kur ir šīs kases, aptuveni ceturtdaļa pircēju izmantojuši  šo iespēju, bet šobrīd tās izmanto jau gandrīz trešdaļa pircēju.

“Cilvēki arvien vairāk iepazīstas ar šo tehnoloģiju, un mēs redzam, ka arvien mazāka ir nepieciešamība pēc konsultanta iepirkšanās brīdī,” norāda Preisa.

Dati liecina, ka pašapkalpošanās kasēs vidējā pirkuma summa ir aptuveni 10 eiro. Tātad, ja cilvēks piekrauj pilnus ratus, viņš dodas pie kasiera, bet ja preču skaits ir mazāks, tad it īpaši jaunāka gada gājuma cilvēki izvēlas doties uz pašapkalpošanās kasēm. 

Veikalos sastaptie pircēji atzīst, ka šādi viņiem ir ērtāk un ātrāk.  Bet pašapkalpošanās kases izveidotas ne vien pircēju ērtībām. Arī veikala darbiniekiem tās atvieglo ikdienas dzīvi.

SIA “Maxima Latvija” pārstāvis Jānis Beseris norāda, ka tās samazina rindas, kas ir pie tradicionālajām kasēm:

“Otra lieta, darbinieku slodze. Pircēju plūsma ir diezgan liela, īpaši vakaros. Šāds risinājums palīdz šo slodzi nedaudz noņemt un kompensēt brīvās vakances, kas ir kasieru amatos. Ja kasieris vidēji dienā apkalpo 400 - 600 klientu, tad šāda inovācija atļauj ikdienu arī viņiem atvieglot.”

“Rimi” šobrīd pašapkalpošanās kases atvēris 35 veikalos, “Maxima” – 30. Abi veikali arī šogad plāno izveidot jaunas šāda tipa kases.

Bet Latvijas veikalu tīkli neplāno atteikties no kasieriem. Veikalu pārstāvji uzver, šis neesot darbinieku skaita samazināšanas pasākums. Tieši otrādi - tas ir veids, kā palīdzēt kasieru darbu padarīt mazliet vieglāku, samazinot pircēju plūsmu, kas katru dienu jāapkalpo.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti