Pārvaldības eksperts: Iespējamās kompensācijas «Latvijas dzelzceļa» bijušajai valdei ir nesamērīgas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

„Latvijas dzelzceļa” bijušās valdes priekšsēdētājam Edvīnam Bērziņam un valdes loceklim Aivaram Strakšam par aiziešanu no amata iespējams izmaksātās kompensācijas ir nesamērīgas, vērtējot šādu iespējamo kompensāciju apmēru, norāda Baltijas korporatīvās pārvaldības institūta viceprezidents un vadītājs Latvijā Andris Grafs.

Grafs arī skaidro, ka būtu jāmaina uzņēmumā esošā līgumu sistēma, kas pieļauj nesamērīgu kompensāciju izmaksu. 

Andris Grafs par bijušajiem "Latvijas dzelceļa" valdes locekļiem iespējams izmaksātajām kompensācijām
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Šīs kompensācijas ir nesamērīgas. Es domāju, ka problēmas pamatā ir tas, ka valdes locekļiem "Latvijas dzelzceļā" bija divi līgumi. Viens, kas ir pilnvarojuma līgums, kur šie noteikumi par atlaišanas pabalstiem ir ļoti skaidri definēti likumā, kas nevar būt lielāks par trijām algām. Bet ir otrs līgums, kas atļauj savienot amatu ar citu amatu uzņēmumā, - darba līgums, kurā ir absolūti necaurskatāmi, cik tad ir šie griesti," skaidro Grafs, norādot, ka "tā ir fundamentāla problēma, kas jārisina, ja ir jautājums par veidu, kādā konkrētajā uzņēmumā šie lēmumi tiek pieņemti".

KONTEKSTS

Bijušais "Latvijas dzelzceļa" valdes priekšsēdētājs un prezidents Edvīns Bērziņš pēc amatu atstāšanas kompensācijā varētu būt saņēmis ap 250 000 eiro, liecina Bērziņa labotā amatpersonas deklarācija. Savukārt valdes loceklis un viceprezidents Aivars Strakšas saņēmis aptuveni 200 000 eiro. Kompensācijas īpaši lielas padarījis tas, ka abiem vadītājiem "Latvijas dzelzceļā" bijuši divi amati.

Pēc konflikta ar satiksmes ministru Tāli Linkaitu (Jaunā konservatīvā partija) "Latvijas dzelzceļa" valdes priekšsēdētājs Bērziņš un valdes loceklis Strakšas amatus atstāja augusta vidū, pretī saņemot apjomīgas kompensācijas par nestrādāšanu pie konkurentiem. "TV3" ziņoja, ka kompensāciju apmērs bijis 150 000 eiro katram. Raidījums skaitļus pamatoja ar Bērziņa un Strakšas amatpersonu deklarācijām. Strakšas un Bērziņš Valsts ieņēmumu dienestam iesniedza deklarāciju labojumus, un izrādījās, ka "Latvijas dzelzceļš" izmaksājis vēl lielākas summas.

Bērziņš kopumā no "Latvijas dzelzceļa" šogad saņēmis gandrīz 342 000 eiro jeb par 100 000 eiro vairāk nekā Bērziņš norādījis, deklarāciju iesniedzot pirmo reizi. Savukārt Strakšas saņēmis 286 330 eiro, kas ir par aptuveni 50 000 eiro vairāk nekā iepriekš norādīts.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti