Pārtrauks apjomīgos procentu maksājumus bijušajiem «Parex bankas» akcionāriem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

1.jūlijā spēkā stājās grozījumi Komercdarbības atbalsta kontroles likumā, kuri paredz AS "Reverta" pakārtotās saistības jeb subordinēto kapitālu un procentu maksājumus veikt tikai pēc pilnīgas valsts atbalsta atmaksas.

1.jūlijā stājās spēkā grozījumi Komercdarbības atbalsta kontroles likumā, kur tiek paredzēts, ka gadījumā, ja komercsabiedrība, kura nonākusi finansiālās grūtībās, saskaņā ar komercdarbības atbalstu regulējošiem normatīvajiem aktiem saņem atbalstu, tad no komercdarbības atbalsta piešķiršanas brīža līdz atbalsta sniegšanas beigām, ievērojot Eiropas Komisijas lēmumā vai nacionālajā normatīvajā aktā par atbalsta piešķiršanu noteikto un neatkarīgi no komercsabiedrības spēkā esošajām juridiskajām saistībām, komercsabiedrībai ir aizliegts pildīt pakārtotās saistības (tai skaitā aizliegts atmaksāt aizdevumu, aprēķināt, uzkrāt vai izmaksāt par šādu aizdevumu procentus vai citu atlīdzību) neatkarīgi no pakārtoto saistību nodibināšanas brīža.

Kā  norādīja "Reverta" valdes priekšsēdētāja Solvita Deglava, tad atbilstoši pieņemtajiem grozījumiem pakārtotās saistības jeb subordinēto kapitālu un procentu maksājumus "Reverta" drīkstēs veikt tikai pēc pilnīgas valsts atbalsta atmaksas.

"Mūsuprāt, tas ir loģisks solis, kas ļaus valstij pirmajai atgūt tās veikto ieguldījumu "Parex bankas" glābšanā. Pieņemtie likuma grozījumi gadā ļaus valstij ietaupīt 4,4 miljonus eiro, ko veido procentu maksājumi, kā arī atlikt pakārtoto saistību atmaksu 75 miljonu eiro apmērā," pauda Deglava.

Viņa piebilda, ka šīs summas lielākoties veido maksājumi "Parex bankas" agrākajiem akcionāriem un ar tiem saistītajām personām.

Pirmais pakārtoto saistību maksājums 15 miljonu eiro apmērā - arī lielākoties bijušajiem akcionāriem un saistītajām personām - "Revertai" būtu jāveic jau 2015.gada maijā, norādīja "Revertas" Komunikāciju un mārketinga direkcijas vadītāja Marita Ozoliņa.

Arī Kredītiestāžu likums noteica, ka, ja kredītiestāde atbilstoši normatīvajiem aktiem par komercdarbības atbalstu saņem šādu atbalstu, no komercdarbības atbalsta piešķiršanas līdz komercdarbības atbalsta sniegšanas beigām kredītiestādei ir aizliegts pildīt pakārtotās saistības, tai skaitā aizliegts atmaksāt aizdevumu, aprēķināt, uzkrāt vai izmaksāt par šādu aizdevumu procentus un citu atlīdzību.

Tomēr likumā bija paredzēti pārejas noteikumi, kas paredzēja, ka noteikumi par aizliegumiem nav piemērojami kredītiestādei, kurai pirms šīs tiesību normas spēkā stāšanās atbilstoši normatīvajiem aktiem par komercdarbības atbalstu ir sniegts komercdarbības atbalsts vai kurai ir noteikti noguldījumu ierobežojumi. Konkrētajā gadījumā tā bija "Parex banka".

 "Reverta" savā paziņojumā biržai "NASDAQ OMX Riga" bija norādījusi, ka tā veic būtiskus procentu maksājumus - vidēji 4,3 miljonus eiro gadā - par pakārtotajām saistībām jeb subordinēto kapitālu, un lielāko daļu veido procentu maksājumi par subordinēto kapitālu ar bijušo "Parex banku" saistītajām personām.

"Revertas" publiskotajā pagājušā gada auditētajā pārskatā norādīts, ka 2013.gada nogalē 36 miljoni latu bija subordinētais aizdevums, kas attiecināms uz bijušajām ar sabiedrību saistītajām personām. 2013.gadā "Reverta" atzina 2,1 miljona latu jeb 2,99 miljonus eiro procentu izdevumus par minētajiem subordinētajiem aizdevumiem. 2012.gadā šī procentu summa bija lielāka - 2,3 miljoni latu jeb 3,27 miljoni eiro.

"Reverta" ir problemātisko aktīvu pārvaldītājs, kura darbība ir koncentrēta trīs galvenajos virzienos: kredītu restrukturizācija, parādu atgūšana un nekustamo īpašumu pārvaldīšana.

Pašlaik Privatizācijas aģentūras īpašumā ir 84,15% "Revertas" akciju, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai pieder 12,74% "Revertas" akciju, bet pārējiem akcionāriem kopā - 3,11% akciju.

2008.gada rudenī valsts pārņēma finanšu grūtībās nonākušo "Parex banku", kas vēlāk tika sadalīta divās kredītiestādēs. Labos aktīvus pārņēma banka "Citadele", bet problemātiskos turpināja pārvaldīt "Parex banka", kas 2012.gada maijā mainīja nosaukumu un tagad strādā ar zīmolu "Reverta".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti