Pārtrauc Merķeļa ielā nodegušā hosteļa ēkas ekspluatāciju; pagalmā uziet citu nelegālu hosteli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pilnībā pārtraukta ekspluatācija ēkai Merķeļa ielā 8, kur aprīļa beigās notika traģisks ugunsgrēks nelikumīgā hostelī, bet vēl 25 citiem hosteļiem Rīgā atklāti dažādi ekspluatācijas pārkāpumi. Tā trešdien Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas deputātiem ziņoja Rīgas pilsētas būvvaldes vadītāja pienākumu izpildītājs Jānis Belkovskis, informē Rīgas domē (RD).

Belkovskis norādīja, ka eksperti Merķeļa ielā 8 plānojuši pārtraukt ekspluatāciju tikai 5. un 6. stāvam, bet pēc pārbaudes nolemts ēkas ekspluatāciju pārtraukt pilnībā un īpašniekam uzdots ne vēlāk kā trīs mēnešu laikā veikt bojāto konstrukciju konservēšanu, kā arī sniegt skaidru plānu par ēkas tālāko nākotni.

Pēc norādījumu došanas ēka tika apsekota vēlreiz, kur secināts, ka noteikumi netika pildīti un ēkā ir cilvēki. Turklāt apsekošanas laikā īpašuma iekšpagalmā konstatēts vēl viens patvaļīgi iekārtots hostelis.

RD informēja, ka kopumā Rīgā apzināti un apsekoti 53 hosteļi: 28 no tiem pārkāpumus neatrada, bet pārējos 25 eksperti uzdevuši vai nu pilnībā vai daļēji slēgt telpas, vai veikt patvaļīgas būvniecības seku novēršanu.

Būvvalde sadarbībā ar pašvaldības policiju pārbaudēs uzmana, vai norādījumi tiek pildīti. Tāpat tiek apsekotas arī citas ēkas, kurās iepriekš konstatēti līdzīgi pārkāpumi.

Rīkojas, lai spētu novērst nelaimes nākotnē

Lai spētu novērst potenciālās bīstamības situācijas, būvvalde aicinājusi Valsts ugunsdzēsības un drošības dienestu (VUGD) parakstīt sadarbības memorandu, kurā vienotos par operatīvu informācijas apmaiņu un sadarbību turpmāk.

Tāpat būvvalde vienojusies ar Rīgas pašvaldības policiju par piekļuvi policijas elektronisko notikumu žurnālam, lai varētu preventīvi sekot līdzi policijas pārbaudēm un pēc nepieciešamības sniegt palīdzību, lai apturētu kāda objekta darbību.

Saistībā ar normatīvo regulējumu un tā efektīvu piemērošanu, kas ļautu kontrolējošajām iestādēm piespiedu kārtā nekavējoties apturēt telpu ekspluatāciju, ir notikušas tikšanās ar Ekonomikas ministriju. Šajās tikšanās un darba grupas rezultātā sāktas sarunas gan par hosteļu definīcijas precizēšanu, gan par starpinstitucionālas sadarbības veicināšanu, informē RD.

KONTEKSTS:

Ugunsgrēkā nelikumīgā hostelī Merķeļa ielā 8 gāja bojā astoņi cilvēki, bet vēl viens cietušais vēlāk nomira slimnīcā. Glābēji evakuēja 24 cilvēkus. No tiem slimnīcā vidēji smagā stāvoklī nogādāti seši cietušie. Ēkā dega sestā jeb pēdējā stāva gaitenis un tam blakus esošās dzīvojamās telpas. Tāpat liesmas pārņēma jumta konstrukcijas un siltināšanas materiālus.

Aģentūra LETA vēstīja, ka vēl pirms traģiskā ugunsgrēka izmitināšanas vietā atrasts miris cilvēks. Kā iespējamais nāves iemesls ir apreibinošu vielu pārdozēšana.

Valsts policija jūnija sākumā aizturēja uzņēmēju Ernestu Riekstu, kuru meklēja saistībā ar šo traģēdiju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti