Stāsti

Latgales kultūrvēstures muzejs papildināts ar mākslinieces Annas Soltanes-Romeres darbiem

Stāsti

Latvijas Dabas fonds jau piekto gadu nodrošinājis aizsargājamu putnu ligzdu tiešraidi

Partijas gatavo priekšlikumus budžetam

Partijas saņem lūgumus par budžeta sadalījumu, cerot uz «deputātu kvotu» naudu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Saeimas partiju vadītāji atzīst, ka arī šogad pastkastēs saņemts daudz naudas lūgumu no nevalstiskajām organizācijām, pašvaldībām un draudzēm, cerot uz tā saucamo deputātu kvotu naudu. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš noteikts līdz trešdienas pusnaktij. Lielākās summas varētu iedalīt Likteņdārza sakārtošanai un reliģiskām organizācijām, kuras gatavojas Romas katoļu pāvesta vizītei 2018. gadā, kas gan oficiāli vēl nav apstiprināta.

Ja valsts budžeta naudu nav izdevies iegūt caur valsts iestāžu programmām, brīdis starp valsts budžeta likumprojekta pirmo un otro lasījumu ir iespēju laiks. Nauda vajadzīga gan mazām iecerēm, piemēram, inventāram skolās, gan arī lielākiem projektiem. Dažus no tiem nosauc Zaļo un zemnieku savienības frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis:

''Piemēram, jautājums, kas skar Likteņdārzu. Tur ir nopietnas summas nepieciešamas šī Likteņdārza galīgai sakārtošanai. Ja runājam par baznīcām, ir runa par ērģelēm lielajās mūsu baznīcās – Jēkaba katedrālē un Doma baznīcā.''

Brigmanis starp lielākiem projektiem min arī filmas „Nameja gredzens” atbalstīšanu un līdzekļu piešķiršanu Romas katoļu pāvesta Franciska vizītei, taču, kā jau ierasts, pēc mazākām summām cilvēki vēršas pie Brigmaņa personīgi.

''Es neslēpšu, ka cilvēki un skolas ir pie manis griezušies. Tās vēlmes ir visdažādākās. Summas – divi trīs tūkstoši. Es jums nevaru pateikt to gala ciparu, pie kāda nonāksim, bet projekti, kurus vismaz es skatos kā prioritātes, tā ir izglītības joma,'' saka Brigmanis.

''Vienotības'' valdes priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns stāsta, ka saņemta vesela jūra lūgumu pēc naudas. Kuras ieceres atbalstīt, ''Vienotība'' plāno izlemt trešdien frakcijas sēdē, neilgi pirms gala termiņa priekšlikumu iesniegšanai. Vēstules saņēmuši arī Nacionālās apvienības deputāti. Kā ierasts, Nacionālā apvienība atbalstīs dažādas patriotiskas organizācijas, skaidro partijas līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš:

''Nacionālā apvienība, kā allaž, noteikti iesniegs priekšlikumus par papildu finansējuma piešķiršanu Politiski represēto apvienībai, Nacionālo karavīru biedrībai, Nacionālo partizānu biedrībai. Es zinu, tāpat tiks iesniegti priekšlikumi par atbalstu skautiem un gaidām, un jaunsargiem. Iespējams, būs arī atsevišķi priekšlikumi, kas ir vērsti uz atbalstu Zemessardzei. Konkrēti mums vēl būs diskusija trešdien.''

Visus priekšlikumus vērtēs Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija, kuras priekšsēdētājs Jānis Vucāns no ZZS noraida runas par kādu vienošanos tā sauktajās deputātu kvotās iedalīt noteiktu summu.

Runājot par priekšlikumiem kopumā, Vucāns norāda, ka būtiski izdevumus palielināt neļaus vienošanās ar Eiropas Komisiju par budžeta deficītu:

''Mans vērtējums ir tāds – kaut kādas ļoti lielas atkāpes no tā, par ko mēs esam iepriekš runājuši, droši vien mēs nevarēsim [veikt]. Mēs varam runāt par dažiem desmitiem miljonu.''

Opozīcijā esošās Latvijas Reģionu apvienība un partija ''No sirds Latvijai'' plāno iesniegt priekšlikumus, kas saglabātu mikrouzņēmumu nodokļu režīmu. Latvijas Reģionu apvienības vadītājs Mārtiņš Bondars gan nelolo cerības, ka koalīcija to varētu atbalstīt:

''Ja mēs runājam par opozīciju un budžeta priekšlikumiem, tad, protams, visi ļoti labi saprot, ka opozīcijas priekšlikumus noraidīs jebkurā gadījumā, ka tos neņems vērā. Tajā pašā laikā visi sagaida, lai opozīcija nāktu ar saviem priekšlikumiem, vismaz priekšlikumu virzieniem un akcentiem, un to mēs arī darīsim.''

„Saskaņa” tikmēr plāno iesniegt priekšlikumus, kas atbalstītu mediķus un skolotājus. Opozīcijas partijas arī saņem lūgumus pēc valsts naudas no dažādām organizācijām, taču naudas maks atrodas pie koalīcijas deputātiem, norāda Mārtiņš Bondars. Partijas ''No sirds Latvijai'' līdere Inguna Sudraba stāsta, ka atsūtītos lūgumus partija pārsūta tālāk atbildīgajām ministrijām.

Valsts naudas iedalīšanu pēc deputātu kvotu principa Sudraba uzskata par nepieņemamu: ''Šīs staigāšanas pa frakciju kabinetiem, pa individuāliem deputātu kabinetiem - tas nav godīgs veids, kā saņemt finansējumu.

Ar ko viens koris ir labāks par otru kori vai viena skola, kura saņem finansējumu interaktīvajai tāfelei, par otru skolu? Un piedevām tā ir neracionāla naudas līdzekļu izmantošana, jo nav vērtēta kopējā politika, kur visracionālāk, kur visnepieciešamāk ir vajadzīgi papildu izdevumi.''

Saeima par nākamā gada budžetu galīgajā lasījumā lems 23. novembrī.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti