Panorāma

Pieaugušie joprojām visvairāk vēlas apgūt digitālās prasmes

Panorāma

Jaunākie partiju reitingi Rīgā

Partiju solījumi par nekustamā īpašuma nodokli

Partijas pirms vēlēšanām Rīgā sola dažādus mājokļa nodokļa atvieglojumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ziņas par kadastrālo vērtību pieaugumu ir satraukušas daudzus, jo tas nozīmē arī nekustamā īpašuma nodokļa kāpumu. Tieši jauni dzīvokļi Rīgā ir viena no kategorijām, kam kadastrālā vērtība 2022. gadā pieaugs visvairāk. Līdz ar to arī vairākas partijas pirms 29. augustā gaidāmajām Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām sola rīdziniekiem dažādus nodokļa atvieglojumus.

Pašvaldības nekustamā īpašuma nodoklim var noteikt dažādas atlaides, un izmaiņas nodokļa politikā savās programmās pieminējuši desmit no 15 sarakstiem, kas cer uz iekļūšanu Rīgas domē. Visi sola nodokli samazināt, taču atšķiras gan atlaižu saņēmēju grupas, gan konkrētība.

Piemēram, partijas "Alternative", Nacionālā apvienība un Latvijas Reģionu apvienība programmās iekļāvušas vispārīgu solījumu nodokli samazināt, taču sīkāk nekas paskaidrots nav.

Līdzīgs solījums lasāms arī Zaļo un Zemnieku savienības programmā, kas sola izstrādāt nekustamā īpašuma nodokļa atlaižu programmu visiem rīdziniekiem.

Savukārt nedaudz konkrētāka ir "Jaunā Vienotība", kuras programmā solīts par trešdaļu samazināt nekustamā īpašuma nodokļa maksājumus par privātpersonām piederošu zemi.

"Jaunā Vienotība" ir arī vienīgā partija, kas norādījusi, kā nodokli tērēs. Visa summa tikšot ieguldīta infrastruktūrā, savukārt ceturtā daļa nonāks tieši apkaimē, kas nodokli samaksājusi, un par šīs naudas izlietojumu lemšot paši iedzīvotāji.

Otrā grupā ir partijas, kas sola dažāda veida atvieglojumus vienīgajam mājoklim.

Piemēram, "Jaunā Saskaņa" sola, ka par vienīgo mājokli nodoklis nebūs jāmaksā vispār, bet 90% atlaidi nodoklim sola piemērot Centra partija, savukārt "Vienoti Latvijai" un nacionālā savienība "Taisnīgums" vispārīgi sola būtiskus nodokļa atvieglojumus par vienīgo mājokli.

Citādāks piedāvājums ir Latvijas Krievu savienībai, kas sola atbrīvot no nodokļa dzīvojamo platību pirmos 50 kvadrātmetrus, savukārt Jaunā konservatīvā partija piedāvā nodokli atcelt pensionāru mājokļiem vērtībā līdz 100 000 eiro ar zemi vērtībā līdz 10 000 eiro. Tātad nevis visiem, bet tieši pensionāriem.

Jautāti, kādas ir pašvaldību iespējas nekustamā īpašuma nodokļa politikā, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) apstiprināja, ka pašvaldības var noteikt dažādas iedzīvotāju grupas, kam piešķirt atlaides. Tomēr nodokli nevar atcelt pilnībā – maksimālā atlaide ir 90%. Piemēram, Jūrmalā šāda atlaide zemei piemērota visiem pilsētā deklarētajiem iedzīvotājiem.

Bet likums neparedz iespēju nodokli samazināt vai atcelt vienīgajam mājoklim, vai piemērot kādu neapliekamo minumu.

KONTEKSTS:

Startam Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās pieteikušies 15 politiskie spēki, kuri iesnieguši savus kandidātu sarakstus.

Par iemeslu valdības lēmumam rosināt Rīgas domes atlaišanu kļuva atkritumu sāga. Vēlāk domes vadība vienojās ar opozīciju pārstāvošajiem politiskajiem spēkiem sasaukt trīs domes sēdes pēc kārtas un  nenodrošināt tajās kvorumu. Pēc trim nenotikušām domes sēdēm Rīgas domi varēja atzīt par rīcībnespējīgu un lemt par tās atlaišanu. Un februāra vidū Saeima atbalstīja, vēlāk prezidents izsludināja likumu par domes atlaišanu.

Taču vēlēšanas nācās atlikt Covid-19 dēļ, un Saeimā 16. aprīlī steidzamības kārtā vienojās atbalstīt Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu rīkošanu 29. augustā.

Vēlēšanu rezultāti

Provizoriskie rezultāti, CVK dati no 156 iecirkņiem no 156

Dati: CVK. Atjaunots: 30.08. 10:11

Provizoriskais mandātu sadalījums

Neoficiālie aprēķini, balstoties uz provizoriskajiem CVK datiem no 156 iecirkņiem no 156

Dati: CVK. Atjaunots: 30.08. 10:11

18 vietas Attīstībai/Par!, "PROGRESĪVIE"
12 vietas "Saskaņa" sociāldemokrātiskā partija
10 vietas Jaunā VIENOTĪBA
7 vietas Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK", Latvijas Reģionu Apvienība
5 vietas Partija "Gods kalpot Rīgai"
4 vietas Jaunā konservatīvā partija
4 vietas "Latvijas Krievu savienība"
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti