Dienas notikumu apskats

Makrons: Polija nostājās pret Eiropas interesēm un sevi izolē

Dienas notikumu apskats

Samitā Parīzē Eiropas un Āfrikas līderi risina migrācijas izaicinājumus

Pārskatot izdevumus, ministriju «maciņos» atrasti 28,6 miljoni eiro

Pārskatot izdevumus, ministriju «maciņos» atrasti 28,6 miljoni eiro nākamā gada valsts budžeta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Jauniem tēriņiem nākamā gada valsts budžetā varēs atvēlēt aptuveni 80 miljonus eiro, to pirmdien, 28. augustā, pēc ministriju izdevumu pārskatīšanas norādīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un Zemnieku savienība). No ministriju resursiem valsts prioritātēm papildus varēs novirzīt 28,6 miljonus eiro.

Arī šogad ministriju un citu iestāžu ieceres nākamajam gadam krietni pārsniedz valsts budžeta iespējas. Lai meklētu papildus nepieciešamo naudu jauniem tēriņiem, katra ministrija pārskatīja savus līdzšinējos izdevumus. Rezultātā kopējiem tēriņiem 2018. gadam atrasti vēl 28,6 miljoni eiro, bet 2019. gadam - 25,4 miljoni eiro. 

Līdz ar to nākamgad jauniem pasākumiem valdība varēs atvēlēt 80 miljonus. Tostarp ir 52,5 miljoni eiro ministriju iekšējie resursi, kas identificēti, pārskatot 2014.-2016. gadā piešķirto finansējumu jaunajām politikas iniciatīvām, neatliekamajiem pasākumiem un citiem prioritārajiem pasākumiem. Par to izmantošanu varēs lemt pašas ministrijas, tostarp varēs turpināt iesāktās jaunās politikas iniciatīvas.

Finanšu ministre Reizniece-Ozola uzskata, ka izdevumu pārskatīšanas rezultāts ir labs. Viņa uzsver, ka ministriju budžetos atrastā nauda jaunajiem pasākumiem nenozīmē, ka līdz šim ministrijas naudu izlietojušas nelietderīgi.

"Domājot par jauniem pasākumiem un prioritātēm, mēs nevis skatāmies, kur vēl ņemt naudu no ārpuses, bet ministrijas ir gatavas pārskatīt savus iekšējos resursus.

Te nav runa par nelietderīgiem tēriņiem. Te ir runa par to, ka prioritātes mainās. Tiem pasākumiem, kam finansējums ir piešķirts pirms trim gadiem, diviem gadiem, noteikti ir jāvērtē aktualitāte arī šodien. To ministrijas kopā ar Finanšu ministriju ir izdarījušas, un, manuprāt, rezultāts ir labs. Vismaz līdzvērtīgs pagājušajam gadam," uzskata ministre.

Pērn izdevumu pārskatīšanā tika identificēti pieejamie resursi 2017. un 2018. gadam 61,3 miljonu eiro apmērā ik gadu. Šie līdzekļi budžetā jau ir sadalīti.

Finanšu ministrijā (FM) informēja, ka kopumā ministrijas iesniegušas 107 priekšlikumus procesu efektivizēšanai, tostarp budžeta pieprasījumu izstrādei un budžeta izpildes analīzei. No tiem lielāko daļu FM plāno risināt tuvākā gada laikā. 

Otrdien, 29. augustā, valdība pievērsīsies budžeta izdevumu daļai, lai sāktu diskutēt, kurus no iesniegtajiem prioritārajiem pasākumiem atbalstīt.

Ārpus konkurences par minētajiem 80 miljoniem eiro ir Veselības ministrija un Satiksmes ministrija, kurām papildus līdzekļi budžetā jau ieplānoti. Veselības aprūpei iepriekš iedalīti papildu 200 miljoni eiro, bet Satiksmes ministrijai ceļu uzturēšanai – 25 miljoni eiro.

Kā norāda finanšu ministre, nākamā gada valsts budžetā pieejamās naudas izlietojums būs atkarīgs no koalīcijas lēmumiem: "Kopumā, protams, viss būs atkarīgs no kopējiem lēmumiem, bet ministrijas ir iesniegušas savas jaunas politikas iniciatīvas jeb prioritāros pasākumus jau jūnijā, pamatojot gan to nepieciešamību, gan norādot, vai šos pasākumus ir iespējams vismaz daļēji finansēt no iekšējiem resursiem, kas ir jaunums.

Kad mēs skatām, kuras ir īpaši atbalstāmās prioritātes, viens no faktoriem bez lietderības ir arī tas, vai ministrijas spēj to darīt uz iekšējās efektivitātes rēķina.

To mēs ņemsim par pamatu tālākām diskusijām koalīcijas partneru vidū."

Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, šoreiz koalīcijas partijas vienojušās atteikties no deputātu kvotām. Iepriekš politiķi aizkulisēs vienojās, cik lielu naudas daudzumu atvēlēt Saeimas deputātiem dažādām savām iecerēm, kuras bez plašām diskusijām vai analīzes Saeimas vairākums atbalstīja. Pērn tādā veidā tika izdalīti vairāk nekā 20 miljoni eiro valsts budžeta naudas.

Iepriekš ziņots, ka ministriju vēlmes pēc papildu finansējuma aplēstas 600 miljonu eiro apmērā, savukārt fiskālā telpa nākamgad lēsta aptuveni 60 miljonu eiro apmērā.

Zināms, ka valdība jau iedalījusi nākamā gada budžetā papildu naudu veselības nozarei un ceļiem, paredzēti līdzekļi arī sociālo iemaksu un minimālās algas kāpuma nodrošināšanai. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti