Nakts ziņas

Būvniecības likuma ieviešanā vēl daudz darāmā

Nakts ziņas

No 23. septembra apritē būs jauna 10 eiro banknote

Starta tarifs trūcīgajiem saglabāsies

Parlamentārieši piekrīt saglabāt «starta tarifu» elektrības cenu kāpuma kompensēšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas 2015.gadā sociāli mazāk aizsargātie iedzīvotāji 100 kilovatstundas katru mēnesi varēs iegādāties par pašreizējā starta tarifa cenu - 11,64 centiem. To paredz Saeimā konceptuāli atbalstītie grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā.

Saeima likumprojektam noteica steidzamību un skatīs to divos lasījumos, informēja Saeimas preses dienestā.

Likuma grozījumi paredz pirmajā gadā pēc tirgus atvēršanas samazinātā tarifa elektrības piegādi uzdot valsts akciju sabiedrībai “Latvenergo”. Maznodrošinātajām un trūcīgajām ģimenēm šis tarifs tiks piemērots automātiski.

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka Latvijā trūcīgas vai mazturīgas personas statuss ir teju 130 000 personām un mājsaimniecībām, bet daudzbērnu ģimeņu skaits sasniedz 35 tūkstošus. Iegādāties elektroenerģiju par zemāku fiksētu cenu šīm mājsaimniecībām ļaus likumā noteiktais aizsargātā lietotāja statuss.

Pārejas periodā 2015.gadā elektroenerģiju aizsargātajiem lietotājiem tirgos akciju sabiedrība „Latvenergo”, bet no 2016.gada – uz diviem gadiem konkursa kārtībā izvēlēts elektroenerģijas tirgotājs. Konkursa priekšmets būs aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma nodrošināšanas saistības ar viszemāko valsts budžeta līdzfinansējumu. Aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma saturu noteiks Ministru kabinets.

„Mēs saņemsim informāciju no pašvaldību sociālajiem dienestiem par to, kurām ģimenēm ir piešķirts šis statuss, ja šīs ģimenes būs ar mums noslēgušas līgumus par elektroenerģijas piegādi vai sociālie dienesti uzrādīs, uz kuru līguma numuru šī atlaide pienākas, tad attiecīgi mēs viņu piemērosim šīm ģimenēm,” skaidroja  “Latvenergo” valdes loceklis Uldis Bariss.

Saeimas deputāts Jānis Ozoliņš (“Vienotība”)  skaidroja, ka daudzbērnu ģimenēm, kas ir pieteikušās „Latvenergo” tagad par tarifu samazināšanu, vairs nekas nav jādara. Tām daudzbērnu ģimenēm, kuras vēlēsies pieteikties, ir vai nu jāpiezvana uz „Latvenergo” zvanu centru, vai nu jāaizsūta internetā pieteikums ar savu klienta numuru, vai arī klātienē jebkurā „Latvenergo” filiālē jāieiet un jāpasaka, ka viņi to vēlās.

Pirmajā gadā pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas trūcīgajiem un daudzbērnu ģimenēm elektrības piegādi nodrošinās „Latvenergo” un valsts kompensāciju par zemāka tarifa piemērošanu nesaņems.

Bariss atzīst, ka uzņēmumam tas nav izdevīgi, „bet šajā gadījumā tas ir mūsu pienākums, kas tiek uzlikts ar likumu”.

2015.gada laikā konkursa kārtībā plānots atrast uzņēmumu, kas turpmākos gadus būtu gatavs piegādāt elektrību par starta tarifam vistuvāko cenu. Starpību uzņēmumam kompensētu valsts.

Konkursā piedalīties gatavojas arī pats „Latvenergo”, kam pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas Latvijā  pieaugs konkurence.  

Jau iepriekš Saeimas komisija vērtēja valdības iesniegto likumprojektu par to, kā maznodrošinātajiem tiks kompensēts elektroenerģijas tarifu kāpums pēc elektroenerģijas tirgus liberalizēšanas, tomēr nevienojās par konceptuālu atbalstu likumprojektam.

Vēstīts, ka Saeima iepriekš lēmusi par elektroenerģijas tirgus atvēršanu mājsaimniecībām, nosakot, ka tās elektroenerģiju brīvajā tirgū varēs pirkt no 2015.gada 1.janvāra. Patlaban elektroenerģijas tarifi Latvijā ir zem tirgus cenas, un līdz ar tirgus atvēršanu nākamā gada sākumā paredzams tarifu kāpums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti