Paredz plašāku atbalstu eksporta veicināšanai un lielu pasākumu organizēšanai Latvijā pēc pandēmijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Uzņēmumiem būs pieejams plašāks atbalsta instrumentu klāsts eksporta veicināšanai un liela mēroga pasākumu organizēšanai Latvijā pēc Covid-19 pandēmijas. To paredz valdības grozījumi Starptautiskās konkurētspējas veicināšanas (SKV) programmā, informēja Ekonomikas ministrija.

Līdz ar grozījumiem programmas īstenošanai tiek piešķirts papildu ERAF finansējums 7 511 063 eiro apmērā, līdz ar to uzņēmējiem līdz 2023. gadam grantu veidā ir pieejami 18,7 miljoni eiro. Atbalsts ir pieejams vairākās apakšprogrammās.

Atbalsts eksportējošiem uzņēmumiem

Mazie un vidējie eksportējošie uzņēmumi var saņemt līdzfinansējumu savu ārējā mārketinga aktivitāšu īstenošanai līdz 40 tūkstošiem eiro vienā kalendārajā gadā, nepārsniedzot 50% no kopējām attiecināmajām izmaksām.

Valsts atbalsts ir pieejams dalībai klātienes un tiešsaistes izstādēs, publicitātei ārvalstu medijos, dalībai starptautiskajās asociācijās, tirgus pētījumiem, telemārketingam, mājaslapu un lietotņu izstrādei, kā arī citām aktivitātēm, kuras vērstas uz eksporta apjoma pieaugumu.

Atbalsts tūrisma nozares uzņēmumiem

Tūrisma nozare ir viena no vissmagāk Covid-19 izraisītajā krīzē skartajām nozarēm, tādēļ īpašs atbalsts paredzēts tūrismā strādājošajiem uzņēmējiem. Vadoties pēc nozares uzņēmēju priekšlikumiem, atbalsts līdz 40 tūkstošiem eiro ar 80% atbalsta intensitāti ir pieejams dalībai dažādās tiešsaistes un klātienes izstādēs, pārdošanas vizītēm ārvalstīs, digitālo risinājumu izstrādei, kā arī savu produktu pielāgošanai mērķa valstīs.

Atbalstu var izmantot arī tirgus pētījumiem un citām aktivitātēm, kuras vērstas uz Latvijas kā tūrisma galamērķa popularizēšanu. 

Atbalsts starptautisko konferenču organizēšanai Latvijā

Tiek prognozēts, ka pēc pandēmijas pirmais atkopsies tieši darījumu tūrisms. Ņemot vērā digitālās iespējas, šis tūrisma veids pilnībā nemaz nav apstājies, jo daudzi starptautiskie pasākumi tiek aizvadīti attālināti.

Atbalstu līdz 12 tūkstošiem eiro vienam pasākumam var saņemt, ja tā dalībnieku skaits ir ne mazāks kā 50 un pasākums notiek Rīgā, bet pasākumam ārpus Rīgas pieļaujamais dalībnieku skaits ir ne mazāks kā 25. Kā papildu kritērijs noteikts, ka pasākumam jānotiek vismaz divas dienas un pasākumam jāpiesaista vismaz viens pakalpojuma sniedzējs no Latvijas.

Laikā, kad valstī ir noteikti pulcēšanās ierobežojumi,

atbalstu var saņemt arī pasākumi, kuri norisināsies bez klātienes dalībniekiem.

Pasākumu organizatoriem jārēķinās ar valstī noteiktajiem epidemioloģiskās drošības pasākumiem.

Atbalsts starptautisku kultūras un sporta pasākumu organizēšanai Latvijā

Tas ir jauns atbalsta veids, lai iedrošinātu pasākumu rīkotājus straujāk atsākt savu darbu pēc pandēmijas ierobežojumu atcelšanas. Atbalstu varēs saņemt to kultūras un sporta pasākumu, kā arī starptautisku izstāžu organizatori, kuru pasākumos ārvalstu apmeklētāju un dalībnieku skaits pārsniegs tūkstoti un pasākuma ilgums būs vismaz divas dienas. Šādiem pasākumiem būs iespējams piesaistīt līdzfinansējumu līdz 80% no attiecināmajām izmaksām.

Ja ārvalstu apmeklētāju vai dalībnieku skaits pasākumā būs no 1000–3499, tad maksimālais atbalsta apmērs būs 30 tūkstoši eiro. Savukārt, ja apmeklētāju vai dalībnieku skaits pasākumā būs no 3500–6499, tad atbalsta apjoms būs pieejams 105 tūkstošu eiro apmērā, bet maksimālo atbalstu 195 tūkstošus eiro varēs saņemt tie pasākumu organizatori, kuru pasākumā ārvalstu dalībnieku vai apmeklētāju skaits pārsniegs 6500.

Šo atbalstu būs iespējams izmantot pasākumu licenču iegādei, mediju vizītēm, pasākuma publicitātei ārvalstu medijos, kā arī citām mārketinga aktivitātēm, kuras tiešā veidā saistītas ar pasākuma norisi. Arī šo pasākumu organizatoriem jārēķinās ar valstī noteiktajiem epidemioloģiskās drošības pasākumiem.

Līdz šim Starptautiskās konkurētspējas veicināšana programmā uzņēmējiem izmaksātais atbalsta apjoms:

  • 2020. gadā – 1 115 070 eiro.
  • 2021. gadā – 301 790 eiro.

 “Pašlaik šķiet, ka klātienes notikumi ir kaut kas teju neiespējams, taču lielie starptautiskie pasākumi vai izstādes tiek plānotas mēnešiem, un pat gadiem uz priekšu,” paziņojumā medijiem norādīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (Nacionālā apvienība). 

KONTEKSTS:

Latvijas uzņēmējiem pašreizējās ārkārtējās situācijas laikā ir trīs atbalsta veidi – dīkstāves pabalsti, subsidētās darbavietas un vienreizējā subsīdija apgrozāmajiem līdzekļiem.

Pēc vairāku ierobežojumu mazināšanas aprīļa beigās valdība lēma sašaurināt uzņēmumu loks, kas var saņemt valsts atbalstu apgrozāmajiem līdzekļiem –  54 nozarēs komersantiem no maija apgrozāmo līdzekļu grants nav pieejams.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti