Paredz diskusijas par stingrākām prasībām būvinspektoriem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Valdības komiteja pirmdien atbalstīja ieceri noteikt stingrākas prasības būvinspektoriem, taču tās jau raisīja pašvaldību bažas par iespēju piesaistīt kvalificētus speciālistus, kuriem nelielas slodzes dēļ nevarēs atbilstoši samaksāt, ziņoja Latvijas Radio korespondents Gunārs Valdmanis.

Atbalstītie noteikumi paredz, ka būvinspektoriem nākotnē būs augstākas prasības – ne  vien divu līmeņu augstākā izglītība arhitektūras vai būvniecības jomā, bet arī piecu gadu darba pieredze, kas iegūta pēdējo desmit gadu laikā.

Valdība šo ieceri atbalstīja, bet par to vēl paredzamas diskusijas, stāstīja Valdmanis.  Pašvaldības neiebilst pret šīm prasībām ka tādām, taču jau pauda bažas, ka šobrīd būvinspektoru darbs ir zemu atalgots, mazākās pašvaldībās būvinspektoram nav liela slodze, un stingrāku prasību dēļ vietvarām varētu būt grūtības piesaistīt būvinspektorus, jo atalgojums nebūs atbilstošs kvalifikācijai.

Tāpēc pašvaldības uztraucās, ka nākotnē noteikumu dēļ pat varētu pavājināties būvuzraudzību.  Tas pat var novest pie tā, ka mazās pašvaldībās vispār nebūs būvinspektoru, vai arī inspektors būs spiests piestrādāt būvniecībā, kuru viņš pats kontrolē, brīdina pašvaldības.

Jau ziņots, ka Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotie noteikumi, kas saistīti ar jauno Būvniecības likumu, kura stāšanos spēkā nu jau plāno atlikt līdz septembrim, stingrāk regulēs nozari. Būvnieki un pašvaldības jau iepriekš kritizēja ministriju par īsajiem termiņiem, norādot, ka noteikumi tiek virzīti pieņemšanai valdībā lielā steigā.

EM izstrādātajos noteikumos, kas nodoti saskaņošanai ministrijām un iesaistītām institūcijām, paredzēs sertifikāciju, būvniecības speciālistu atbildības apdrošināšanu un sabiedriski nozīmīgu ēku apdrošināšanu. Augstākas prasības tiek izvirzītas arī būvinspektoru profesionalitātei un kompetencei.

Papildu šobrīd spēkā esošajiem nosacījumiem, ka būvinspektoram ir jābūt augstākajai izglītībai arhitektūras vai būvniecības jomā un 5 gadu pieredzei vai vidējai profesionālajai izglītībai arhitektūras vai būvniecības jomā un augstākajai izglītībai citā jomā, kā arī 10 gadu pieredzei, turpmāk būvinspektoriem būs nepieciešams arī būvspeciālista sertifikāts, un tiek noteikts, ka 5 gadu pieredzei jābūt iegūtai pēdējo 10 gadu laikā un 10 gadu pieredzei jābūt iegūtai pēdējo 20 gadu laikā. Savukārt būvspeciālista sertifikāta iegūšanas prasība ir augstākā izglītība arhitektūras vai būvniecības jomā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti