Panorāma

Vēlē nepārstāvēto parlamentu

Panorāma

Atkal atliek lēmumu par sabiedrisko mediju

Pārdos lielu daļu valsts kapitālsabiedrību

Pārdos lielu daļu valsts kapitālsabiedrību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijā gaidāms jauns privatizācijas vilnis - valdība gatavojas vērienīgi reorganizēt valsts kapitālsabiedrības. Otrdien ministru kabinets skatīja ziņojumu, kas paredz vairāk nekā 100 kapitālsabiedrību pārdošanu. Gaidāmas arī citas izmaiņas.

Ministru kabineta paspārnē strādājušā darba grupā secināts, ka valstij pilnībā vai daļēji pieder 132 kapitālsabiedrības, kurās valstij nebūtu jāpiedalās. Tāpēc, visticamāk, gaidāma to privatizācija. Bet vairākās citās kapitālsabiedrībās esot nepieciešamas būtiskas pārvaldes reformas.

Privatizējamo kapitālsabiedrību sarakstā ir daļa uzņēmumu, kuru gaidāmā pārdošana nav pārsteigums. Piemēram, banka „Citadele” un tās meitas uzņēmumi, valsts daļas uzņēmumā „Lattelekom” un „Latvijas Mobilais telefons”, „Airbaltic”, kurā gan paredzēts saglabāt 50% +1 akciju.

Taču par citu kapitālsabiedrību pārdošanu nolemts nesen. Piemēram, valsts pārziņā neesot jābūt Latvijas proves birojam, Nacionālajam meteoroloģijas centram vai Rīgas kinostudijai. Tāpat pārdošanai sarakstā ir uzņēmumi, kuros valstij caur Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru pieder neliela daļa. Piemēram, Putnu fabrikā „Ķekava”, „Rīgas Dzirnavnieks”, „Valmieras Stikla šķiedra”, „Pūres dārzkopības izmēģinājuma stacija”, „Grindex” un citi. Kad pārdošana varētu notikt, pagaidām gan vēl neesot zināms.

"Vispirms ir šīs kapitālsabiedrības jānovērtē, jāiegūst to tirgus vērtības novērtējums un ir jāizliek tās tirgū. Un skaidrs, ka valsts pirmajam pircējam, kas nāks pretī, nepārdos par kaut kādu zemāku cenu. Tāpēc arī darba grupā ir runāts - pārdošanā - jā, bet izvēloties valstij ekonomiski izdevīgāko risinājumu,” skaidro Vladislavs Vesperis, Pārresoru koordinācijas centra Attīstības uzraudzības un novērtēšanas nodaļas vadītājs.

Citas valsts kapitālsabiedrības savukārt paredzēts likvidēt, apvienot vienotā finanšu institūcijā vai pārveidot un daudzo ministriju vietā izveidot vienu pārraugu - Valts kapitāldaļu pārvaldības biroju.

Šī plāna detaļas atsevišķās ministrijās gan jau sāk apšaubīt. „Piemēram, tur ir norādīts, ka Satiksmes ministrijai jeb Pasažieru vilcienam būtu jāiegādājas Zasulauks akcijas, kur tiek veikts vagonu remonts. Mēs zinām, ka mēs runājam par jauniem vilcieniem, iespējams šī kompānija nebūs vajadzīga, tad kāpēc ieguldīt naudu, ja šī kompānija nebūs vajadzīga?!” spriež satiksmes ministrs Anrijs Matīss.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) atzīst, ka daļa priekšlikumu noteikti ir maināmi. Tāpēc ministrijām valdībā uzdots sagatavot savus priekšlikumus par to pārziņā esošo kapitālsabiedrību nākotni. Cik ilgas varētu būt šīs diskusijas, premjers neprognozēja.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti