Dienas notikumu apskats

Krievijas dome atbalsta plašus protestus izraisījušās izmaiņas pensiju likumdošanā

Dienas notikumu apskats

Rubesa aiziet no "RB Rail" vadītājas amata

Maksātnespējas administratoru vietā patiesībā darbojas citas personas

Pārbaudes atklāj: maksātnespējas administratoru vietā patiesībā darbojas citas personas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Aptuveni četros no pieciem gadījumiem, kad Maksātnespējas kontroles dienests veicis pārbaudes maksātnespējas administratora prakses vietā, tajās atklājušies nozīmīgi vai mazāk nozīmīgi pārkāpumi. Atklājušies pat gadījumi, kad maksātnespējas procesā iesaistītas personas, kam šādu tiesību nav.

ĪSUMĀ:

  • Maksātnespējas kontroles dienests 50 pārbaudēs 80% gadījumu atklāj pārkāpumu.
  • Dienests gan pārbaudīja risku vadības sistēmas atlasītos procesus.
  • Atklājušies arī gadījumi, kad maksātnespējā iesaistītas personas, kam šādu tiesību nav.  

Šogad Maksātnespējas kontroles dienesta speciālisti veikuši 50 šādas pārbaudes. Lauvastiesā jeb 80% gadījumu, kad Maksātnespējas kontroles dienests nolēmis veikt pārbaudi maksātnespējas administratoru prakses vietā, gaismā nāk dažādi pārkāpumi. Tā liecina dienesta apkopotā statistika, ar kuru ceturtdien iepazīstināta plašāka sabiedrība.

Komentējot iemeslus, kādēļ tā, Maksātnespējas kontroles dienesta Juridiskā departamenta direktore Alla Ličkovska teica, ka “tie procesi, kuros tiek veiktas šīs pārbaudes, ir tie, kuri pēc mūsu noteiktiem kritērijiem ir atlasīti. Mūsu risku vadības sistēma atlasa tos procesus, kur potenciāli varētu būt pārkāpumi. Varbūt tāpēc tas rezultāts tāds ir.”

Šādās pārbaudēs vairākkārt secināts, ka maksātnespējas administratori nespēj pierādīt faktisko izmaksu pamatotību, neievēro lietvedības noteikumus un neglabā dokumentus savā prakses vietā.

Atklājušies arī gadījumi, kad maksātnespējas procesā iesaistītas personas, kam šādu tiesību nav.

„Labi var redzēt, aizbraucot pārbaudēs, ka administratora vietā maksātnespējas procesā darbojas citas personas, ko likums mums šobrīd nepieļauj. Maksātnespējas administrators ir tas profesionālis, kas nokārto eksāmenu, un tikai viņam ir ļauts pildīt likumā noteiktos pienākumus. Bet diemžēl administratori bieži vien nodod citām personām, tajā skaitā bijušajiem administratoriem, tiesības veikt kaut kādas darbības,”  pastāstīja Ličkova.

Jautājums par maksātnespējas administratoru vidū piekopto praksi nolīgt palīgus aktualizējās šā gada maijā, kad tika nogalināts maksātnespējas administrators Mārtiņš Bunkus. Viņu par palīgu bija nolīdzis „Trasta komercbankas” likvidators, zvērināts advokāts Armands Rasa. Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece Laila Medina ceturtdien apliecināja, ka maksātnespējīgo uzņēmumu kreditori bieži vien neseko līdzi maksātnespējas procesu izmaksām. Šo situāciju plānots mainīt ar Maksātnespējas likuma grozījumiem, kas patlaban atrodas Saeimā.

„Mēs piedāvājām pastiprināt Maksātnespējas kontroles dienesta pilnvaras šo izmaksu uzraudzībā, tajā skaitā ar tiesībām vērsties tiesā, ja šādas izmaksas ir nepamatotas,” pauda Medina.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti