Pārbaudēs ap 40% starptautisku interneta veikalu konstatē manipulatīvu tiešsaistes praksi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Aptuveni 40% no pārbaudītajiem tiešsaistes veikaliem konstatēta manipulatīva prakse, secināts jaunākajās starptautiskajās pārbaudēs. Pārbaudes veiktas arī 15 Latvijas komersantu interneta veikalos. Arī interneta veikalos komersanti manipulē ar patērētājiem, cerot, ka pircēji neapdomīgi un impulsīvi veiks darījumus. 

Pārbaudēs ap 40% starptautisku interneta veikalu konstatē manipulatīvu tiešsaistes praksi
00:00 / 02:50
Lejuplādēt

Eiropas Komisija un 23 dalībvalstu, Norvēģijas un Islandes valsts patērētāju tiesību aizsardzības iestādes veica kontrolreidus 399 mazumtirdzniecības tiešsaistes veikalos, kas pārdod dažādas preces, sākot ar tekstilizstrādājumiem un beidzot ar elektronikas precēm. Secināts, ka 148 vietnēs konstatēta manipulatīva tiešsaistes prakse.

Kā vienu no būtiskākajiem pārbaudes rezultātiem Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) pārstāve Sanita Gertmane minēja maldinošus laika skaitīšanas taimerus, kas konstatēti 42 interneta veikalos.

Gertmane norādīja: "42 tīmekļa vietnēs tika lietoti falši, neīsti laika skaitīšanas taimeri. Es domāju, ka mēs katrs esam pamanījuši kādā mājaslapā, ka, piemēram, šis piedāvājums vēl ir spēkā 2 dienas 2 stundas un 24 minūtes. Izrādījās, ka pēc tam vēl turpinājās visi speciālie piedāvājumi. Tas vienkārši ir spiediens uz patērētāju, lai tas ātrāk un varbūt bieži vien neapdomīgāk izdarītu savu izvēli."

54 tīmekļvietnes novirzīja patērētājus uz konkrētām izvēlēm, sākot ar abonementiem un beidzot ar dārgākiem produktiem vai piegādes iespējām.

Savukārt 70 tīmekļvietnes slēpj svarīgu informāciju vai padara to mazāk redzamu patērētājiem. Piemēram, tās neietvēra informāciju par piegādes izmaksām, produktu sastāvu vai lētākas iespējas pieejamību. 23 tīmekļvietnes slēpa informāciju, kuras mērķis bija manipulēt ar patērētājiem, lai viņi iegādātos abonementu.

Šajā kontrolreidā PTAC pārbaudīja 15 Latvijas komersantu interneta veikalus.

"Viens no smagākajiem pārkāpumiem tika konstatēts vienam komersantam, kas ievilina abonēšanas pakalpojumā. Mēs arī šo lietu [pētīšanu] tālāk attīstām un turpinām," stāstīja Gertmane.

Pārējos gadījumos pārkāpumi nebija tik būtiski, taču tika konstatēts, ka atsevišķi Latvijas tirgotāji arī piekopj maldinošu taimeru izmantošanu. Iestāde komersantus brīdinājusi un turpmāk uzraudzīs to darbību.

Tirgotājiem jāapzinās, ka par šāda veida komercpraksi var draudēt naudassods.

Gertmane norādīja: "Tas ir viens no negodīgas komercprakses veidiem. Līdz ar to par negodīgu komercpraksi ir naudassods vai nu līdz 10% no apgrozījuma, vai arī sods var būt līdz 100 000 eiro par tāda veida vai cita veida negodīgu komercpraksi."

Lielu daļu no manipulatīvajām praksēm patērētāji nemaz neatpazīst, tāpēc daudz sūdzību PTAC nesaņem. Tomēr patērētājus aicina būt uzmanīgiem un par šādiem gadījumiem ziņot.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti