Parakstīts papildinātais Ziemeļamerikas tirdzniecības līgums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Meksikas galvaspilsētā Mehiko parakstīts papildinātais Ziemeļamerikas tirdzniecības līgums. Amerikas Savienoto Valstu, Kanādas un Meksikas sarunas par tā noteikumiem ilga vairāk nekā divus gadus.

Parakstīts papildinātais Ziemeļamerikas tirdzniecības līgums
00:00 / 03:44
Lejuplādēt

Ziemeļamerikas tirdzniecības līgums, kas aizstāja ASV prezidenta Donalda Trampa kritizēto Brīvās tirdzniecības vienošanos, tika parakstīts jau 2018. gada novembrī.

Tomēr vienošanās iestrēga politiskos sarežģījumos, īpaši Savienotajās Valstīs, kur opozīcijā esošie demokrāti apšaubīja, vai šī vienošanās tiešām piespiedīs Meksiku veikt darbaspēka reformas. Sarunām turpinoties vēl vienu gadu, vienošanās tika papildināta, tostarp ar stingrākiem darbaspēka nosacījumiem, kurus atbalstīja Pārstāvju palātas demokrātu spīkere Nensija Pelosi un ASV lielākā arodbiedrību federācija.

Tomēr otrdien Meksikā beidzot tika parakstīti vienošanās papildinājumi. Meksikas prezidents Andress Manuels Lopess Obradors, kurš vadīja parakstīšanas ceremoniju, sacīja, ka šī vienošanās dos labumu gan meksikāņu, gan amerikāņu strādniekiem, un nosauca to par izaugsmes dzinuli visu triju Ziemeļamerikas valstu ekonomikām.

Paredzēts, ka jaunā vienošanās aizstās 1994.gadā noslēgto Ziemeļamerikas Brīvās tirdzniecības vienošanās. ASV prezidents Donalds Tramps ir ilgstoši kritizējis Brīvās tirdzniecības vienošanos, sakot, ka šis līgums ir negatīvi ietekmējis ASV darba tirgu, un ir panācis tā nomaiņu pret jaunu.

Vienošanos nepieciešams ratificēt visu trīs valstu parlamentos. Problēmas varētu rasties Savienotajās Valstīs, proti, vienošanās ratifikācija ASV Kongresā varētu aizkavēties līdz nākamajam gadam. Šādu viedokli paudis Senāta republikāņu vairākuma līderis Mičs Makonels, kā iemeslu minot impīčmenta prāvu Senātā pret ASV prezidentu. Republikānis Kevins Breidijs slavēja panākto vienošanos un skaidroja, ka ir būtiski to ratificēt bez kavēšanās:

„Ir pienācis brīdis, kad Kongresam ir nepieciešams šo vienošanos ratificēt cik drīz vien iespējams, bez tālākas kavēšanās. Kā mūsu līderi ir teikuši – katra kavēta diena ir zaudējums ASV un ieguvums Ķīnai un citiem mūsu sāncenšiem. Šī vienošanās ir tik spēcīga, ka neredzu attaisnojumu tam, lai kaut viens kongresmenis tai iebilstu, jo tā ir skaidra uzvara strādājošajiem un mūsu ekonomikai.”

Analītiķi uzskata, ka jaunā vienošanās salīdzinājumā ar 1994.gadā noslēgto paredz labāku piekļuvi ASV lauksaimniecības ražojumiem, tai skaitā piena produktiem, ko īpaši mēģināja ierobežot Kanāda. Tajā arī ietverti noteikumi par ASV autobūves strādnieku konkurētspējas uzlabošanu.

Pārstāvju palātas demokrātu spīkere Nensija Pelosi uzsvēra, ka jaunais līgums būs labāks nekā 1994.gadā parakstītais. Savukārt Tramps tviterī minēja, ka jaunā vienošanās būs labākais un vissvarīgākais tirdzniecības darījums, ko jebkad veikusi ASV. Tā nākšot par labu lauksaimniekiem, ražotājiem, enerģētikai un arodbiedrībām. To uzsvēra arī republikānis Breidijs

„Šī vienošanās nozīmē vairāk darbavietu, vairāk patērētāju, kas iegādāsies Savienotajās Valstīs ražotas preces un spēcīgāku ASV ekonomiku. Šī vienošanās sūta spēcīgu signālu pasaulei un mūsu tirdzniecības partneriem par to, ka ASV ir atvērta tirdzniecībai.”

Tomēr, kā ierasts, ir arī kritiķi. Meksikas prese apgalvo, ka jaunais līgums būtībā būs tas pats vecais, kas ietērpts citādā valodā. Tāpat daudziem meksikāņu strādniekiem nav pārliecības par to, vai viņi no jaunā līguma kaut ko iegūs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti