Parādus par mājas pārvaldīšanu būs vieglāk atgūt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Saeima ceturtdien, 21. janvārī, galīgajā lasījumā pieņēma Civilprocesa likuma grozījumus, ar kuriem atvieglos parādu atgūšanu par mājas pārvaldīšanas izdevumiem, informēja Saeimas Preses dienestā.

Ar grozījumiem noteikts, ka no naudas, kas saņemta par pārdotu ar ķīlu apgrūtinātu nekustamo īpašumu, apmierināmi arī prasījumi par maksājumiem, kas saistīti ar īpašuma pārvaldīšanu un dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem.

Normatīvie akti paredz pienākumu dzīvokļa īpašniekam piedalīties dzīvojamās mājas pārvaldīšanā un segt tās izdevumus, kā arī norēķināties par saņemtajiem pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu.

Līdz šim gadījumā, ja dzīvokļa īpašnieks nepildīja savus pienākumus, pārējiem dzīvokļu īpašniekiem jeb dzīvokļu īpašnieku kopībai bija jāatbild par negodprātīgā vai maksātnespējīgā kaimiņa parādiem un tie jāapmaksā, lai, piemēram, ziemā mājai netiktu atslēgta apkure, likumprojekta anotācijā atzīmēja tā autori.

Ar grozījumiem noteikts, ka no naudas, kas saņemta par pārdoto ar ķīlu apgrūtināto nekustamo īpašumu, apmierināmi prasījumi par maksājumiem par šo nekustamo īpašumu, kas saistīti ar pārvaldības darbību veikšanu dzīvojamā mājā, maksājumiem uzkrājumu fondā un maksājumiem par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem.

Vienlaikus noteikts, ka šie prasījumi apmierināmi ne vairāk kā 5% apmērā no naudas, kas saņemta par nekustamo īpašumu.

Prasījumus apmierinās tikai pēc tam, kad būs segti sprieduma izpildes izdevumi, kas saistīti ar nekustamā īpašuma pārdošanu, un to darbinieku prasījumi par darba algu izmaksu, kuri saistīti ar nekustamā īpašuma uzturēšanu. Tāpat prioritāri tiks apmierināti prasījumi par sociālās apdrošināšanas maksājumiem, kas saistīti ar algām, kā arī prasījumi par nodokļu maksājumiem saistībā ar nekustamo īpašumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti