Panorāma

Hokeja izlase šogad spēlēja no sirds

Panorāma

OECD prognozes

Restorānu ienākumus pārbaudīs rūpīgāk

Parādu dēļ slēgtais restorāns vaino VID; dienests pārmetumus noraida

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

“Slēgts, pateicoties valsts iestādes attieksmei!” - šāds uzraksts izlikts restorāna “Kinfield” durvīs Rīgā, vainojot Valsts ieņēmu dienestu (VID) uzņēmuma maksātnespējā. Kafejnīcas īpašniece pārliecināta, ka tieši kontu arests nenomaksātu nodokļu dēļ nav ļāvis izķepuroties no finanšu grūtībām un turpināt darbu.

VID visus pārmetumus noraida. Uzņēmumam dots trīs gadu ilgs atmaksas grafiks. Bet uzrādītie ienākumi vedina domāt, ka ēnu ekonomika un sabiedriskā ēdināšana joprojām sēž pie viena galdiņa.  

“Kinfield” tulkojumā nozīmē “vieta radniecīgām dvēselēm”. Īpašniece Kristīne Rožkalne skaidroja, ka šis bijis viens no retajiem restorāniem, kur nodokļi maksāti no visas algas. Tas pārsteidzis viesmīļus un pavārus, kuri darba pārrunās teikuši, ka gaida tādu pašu samaksas veidu kā citos krodziņos.

“Tās sarunas, es prasu – kāda ir likme. Tik un tik. Prasu – pirms vai pēc. Kā visur. Minimālā uz rokas. Pārējo – tāpat. Es saku – maksājam nodokļus. Cik  milzīga atšķirība tā ir realitāte. Tas bizness ir diemžēl tāds,” stāstīja Rožkalne.

Uzņēmums līdz šim nodokļos nomaksājis 15 000 eiro, bet janvārī, kas ierasti ir klusāks un tukšāks mēnesis, izveidojies parāds.

Gan pievienotās vērtības nodoklis, gan sociālais nodoklis par 14 darbiniekiem palicis nesamaksāts.

“Vienā brīdī mēs saņēmām ziņu, ka nobloķēts konts. Es arī aizgāju pie bankomāta, nedabūju neko ārā. Un tā arī faktiski tās nedēļas laikā naudu no kases izņēma. Un lielveikalā neko nevaram pirkt. Un principā tikām apstādināti,” stāstīja restorāna īpašniece.

Valsts ieņēmuma dienesta vadītāja Ieva Jaunzeme bijusi nu jau aizvērtās iestādes kliente. Viņa neapšauba – bizness te gājis no rokas. Taču parāds valstij – vairāk nekā 4000 eiro - izveidojies jau laikā, kad uzņēmums reģistrējies kā mikrouzņēmuma nodokļa maksātājs.

“Šis uzņēmums tika pamests, un izveidots jauns uzņēmums, kurā sākās jauna skaista dzīve. Bet ir vieni un tie paši dibinātāji. Un parādi summējas. Jā, tika samaksāti 15 tūkstoši, bet parāds ir 21 tūkstotis eiro. Man bija iespēja personiski vērot, ka gāja labi. Tā nodokļu nomaksa ir neproporcionāla,” norādīja Jaunzeme.

Kontu arests gan neesot sekojis, vispirms sastādīts parāda atmaksas grafiks.

“Marta mēnesī, kad uzņēmums atnāca un stājās ar mums kontaktā, jo pirms tam bija solījumi, mēs iedevām pagarinājumu uz trijiem gadiem. Nekāda pamata nav teikt, ka nebija pretimnākšana! Kādēļ šāda stratēģija? Un kādēļ grafiks netika pildīts?” jautāja Jaunzeme.

VID vadītāja pieļauj, ka uzņēmumam bijušas vēl kādas parādsaistības, ne tikai pret valsti. Un kādā brīdī tiešām parādu apjoms nosmacējis iecienīto vietu Barona ielā.

Tajā pašā laikā sabiedriskā ēdināšana, restorāni, krodziņi un picērijas joprojām ir vietas, kur valsts tiek šmaukta nu jau neticamos veidos.

“Vārdā nesaukšu, bet es pati esmu konstatējusi, ka es samaksāju ar karti, bet konstatēju, ka nav kontā ienācis neviens cents. Tad ir jautājums, kas tas par POS - termināli, kur es maksāju? Kādam kontam tas ir piesaistīts?” stāstīja Jaunzeme.

“Tas mums būs jauns virziens, kas uzņēmējiem nepatiks. Mēs redzam, ka tā ir daļa no ēnu ekonomikas,” solīja VID vadītāja.

Tikmēr Kristīne Rožkalne gatavojas maksātnespējas procesam. Bet restorāna klienti skumst pēc vides, kur jutās ļoti gaidīti. 

“Jā, es un mani garkājainie četrkājainie bērni. Mēs esam apmeklētāji. Vieta bija atvērta gan dzīvnieku mīļiem, gan bērniem. Kristīne bija tik atvērta!” stāstīja “Kinfield” kliente aktrise Dārta Daneviča.

Citiem restorāniem jāgatavojas tam, ka viņu ienākumus sāks pārbaudīt rūpīgāk.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti