Panorāma

Nacionālā apvienība izvirza ultimātu

Panorāma

Ilze Viņķele intervijā "Panorāmai"

Apakšuzņēmēji draud nojaukt būvobjektu

Parādu dēļ apakšuzņēmēji draud nojaukt būvobjektu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Vecumnieku novadā pirmdienas rīts iesākās trauksmaini – pie jaunajām notekūdens attīrīšanas ietaisēm bija pulcējušies saniknoti vīri ar smago tehniku, pašvaldības pārstāvji un policisti. Nepilnu pusotru miljonu vērtās iekārtas, kas uzbūvētas par Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzekļiem ar pašvaldības līdzdalību, šajās dienās gatavojas nodot ekspluatācijā, bet apakšuzņēmējiem par padarīto joprojām nav samaksāts un viņi gatavi radikālai rīcībai.

Apakšuzņēmēji, kuriem nav samaksāta alga, uz Vecumniekiem, atbraukuši ar savu tehniku, lai sāktu lauzt asfaltu un demontētu uzstādītās iekārtas. Uzņēmumi “Viona”, “Alianse”, “BB būve” “Serviss” un vairāki citi pirmdien bija gatavi ķerties pie galējiem līdzekļiem, jo līgumā minēto apmaksu par darbu neesot saņēmuši vairākus mēnešus.

„Esam bijuši ar mieru, lai pa daļām maksā. Vienīgā iespēja ir apstādināt projektu, iesaistot pašvaldības, ministrijas, jo citādi mēs kā uzņēmēji tiksim apkrāpti un ierēdņi noskatīsies, kā kārtējo reizi padsmit uzņēmumiem būs nesamaksāti rēķini,” saka SIA “Alianse” ražošanas daļas vadītājs Dairis Ikaunieks.

SIA “Viona” pārstāvis Ediks Barojans stāsta, ka viņiem jau iepriekš solīts samaksāt: „Ir parakstīti līgumi, ka visi darbi ir paveikti, bet nemaksā mums pusotru mēnesi neko. Mēs jau vienreiz atbraucām un sākām lauzt, bet teica, ka norēķināsies, un mēs noticējām. Bet tagad mēs vēlreiz atbraucām un lauzīsim.”

Ģenerāluzņēmējs „Build Up Development” esot parādā septiņus tūkstošus latu uzņēmumam „Alianse”, 17 tūkstošus – „Vionai”, arī pārējiem ievērojamas summas.

Smagā tehnika šodien jau bija gatava ķerties pie darba, pirms tam sazinoties ar ģenerāluzņēmēju, taču viņš uz apakšuzņēmēju telefona zvaniem neatbildēja. Tomēr demontēt ēku apakšuzņēmējiem neizdevās, jo ceļā stājās pašvaldības policija. Arī Vecumnieku novada izpilddirektors bija pret vardarbīgu iejaukšanos, un īsti arī pašiem uzņēmējiem nemaz negribējās izbojāt uzbūvēto.

Uzņēmēji arī izdomājuši citu izeju no situācijas. „Mēs varam slēgt trīspusēju līgumu, lai nauda iet uz starpkontu, un viņš, kamēr nenorēķināsies ar piegādātājiem, naudu nedabūs,” piedāvā Barojans. Savukārt Vecumnieku novada domes izpilddirektors Guntis Kalniņš skaidroja: „Šādu maksājumu citā kontā ir jāsaskaņo ar ministriju. Mums līgumā ir atsevišķs konts, no kura mēs maksājam, un viņam naudai jāiet tanī kontā, kura ir līgumā uzrādīta.”

Taču Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), kuras pārraudzībā ir objekts, uzsvēra, ka ģenerāluzņēmēja un apakšuzņēmēju savstarpējās attiecībās nejaucas. „VARAM savus uzdevumus ir izpildījusi, neskaidrības lai risina paši, ja nevar sarunu ceļā, lai risina tiesas ceļā,” norādīja VARAM pārstāve Olita Jenberga.

Iepriekš Vecumnieku izpilddirektors bija pārliecināts, ka tuvākajās dienās varēs parakstīt pieņemšanas – nodošanas aktu, iekārtas jau sāktas izmēģināt testa režīmā, bet izrādās, ka situācija ir mainījusies.

„Eiropas projektiem ir jābūt nodotiem atbilstošā darbu kvalitātē ar visu nepieciešamo dokumentāciju, jo mums ir jāgarantē kvalitāte. Konkrētie uzņēmumi savus darbus nav veikuši kvalitatīvi, līdz ar to domstarpības risināsim juridiskā sarunu ceļā un akceptēsim darbus tikai tad, kad visas nepilnības būs novērstas,” norādīja Jānis Anis, “Build Up Developmet” un “August & Co” valdes loceklis.

Apakšuzņēmējiem būs liels pārsteigums, kad viņi uzzinās, ka darbs nav veikts kvalitatīvi. Pārsteigums tas varētu būt arī būvuzraugam, kuram par darbiem neesot nekādu sūdzību, un visas nepilnības jau labu laiku atpakaļ esot novērstas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti