Pusdiena

Pusdiena 08.11.2017

Pusdiena

Krāslavā mirušā zīdaiņa nāves apstākļi un iemesli pagaidām nav zināmi

Parādnieks rosina mainīt vasarā apstiprināto strīdīgo nodokli azartspēļu tiešraidēm

Parādnieks rosina mainīt tikai vasarā apstiprināto strīdīgo nodokli azartspēļu tiešraidēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Kompānijām, kas no Latvijas piedāvā azartspēļu tiešraižu pakalpojumus, iespējams, tomēr nebūs jāmaksā nodoklis par katru filmēto spēļu galdu. Nacionālās apvienības deputāts Imants Parādnieks ir iesniedzis priekšlikumu grozījumiem likumā, kas vasarā apstiprināto jauno nodokli spēļu galdiem aizstātu ar ikgadēju nodevu, kā tas ir citās Eiropas valstīs.

Šādu maksājumu būtu vieglāk administrēt, kā arī to par labāku risinājumu uzskata nozare.

Latvijas Radio jau vēstīja par vasarā apstiprinātajām izmaiņām azartspēļu nodokļos, kas no nākamā gada paredzēja ieviest jaunu nodokli kompānijām, kuras piedāvā azartspēļu tiešraides. Šīs kompānijas pašas likmes nepieņem un laimestus neizmaksā, tādēļ līdz šim tās nebija azartspēļu likumam pakļautas.

Bez diskusijām ar pašiem uzņēmumiem Saeima pretēji valdības rekomendācijai apstiprināja Nacionālās apvienības deputāta Imanta Parādnieka priekšlikumu likt kompānijām maksāt par katru filmēto galdu 11 700 eiro gadā.

Vēlāk pie valdības ar vēstuli vērsās lielākais azartspēļu tiešraižu piedāvātājs “Evolution Gaming”, kam Latvijā ir aptuveni 3000 darbinieku.

Kompānija norādīja, ka šāds nodoklis nekur citur Eiropā neeksistē un tas liks pārskatīt uzņēmuma attīstības plānus Latvijā.

Tagad Imants Parādnieks ir iesniedzis jaunu priekšlikumu, kas nodokli spēļu galdiem aizstātu ar ikgadēju nodevu 400 000 eiro apmērā.

“Vasarā iesniegtais bija, konsultējoties ar Spēļu biznesa asociāciju, kurā, izrādās, neietilpst šīs specifiskās nozares pārstāvji. Tāpēc, pārrunājot sākumā ar “Evolution Gaming” pārstāvi, vēlāk Azartspēļu inspekcijā tika noorganizēta plašāka tikšanās, kurā bija pieci šo kompāniju pārstāvji, protams, ka bija dažādi viedokļi vispār par situāciju kā tādu, bet tika meklēts optimālais risinājums. Šis ir tāds, kas varētu būt pieņemams, varbūt ar kādām niansēm,” skaidroja Parādnieks.

Parādnieks norādīja, ka nodevā plānots iekasēt aptuveni tikpat, cik no iepriekš apstiprinātā nodokļa spēļu galdiem, tāpēc uz valsts budžetu fiskālās ietekmes nebūšot.

Jaunais priekšlikums jau esot apspriests koalīcijas partiju sadarbības padomē. “Evolution Gaming” grupas vadītājs Mārtins Karlesunds rakstiskā komentārā Latvijas Radio pauda gandarījumu, ka politiķi iepriekš sasteigto lēmumu plāno mainīt.

“Lai gan piedāvātā licences maksa ir daudzkārt augstāka nekā citās valstīs, jaunais likuma grozījumu priekšlikums vismaz ir pietuvināts regulatīvajai praksei citās Eiropas valstīs. Fiksēta licences maksa (nodeva) ir veiksmīgāks risinājums, turklāt ar mazāk negatīvu ietekmi uz mūsu biznesa izaugsmes plāniem Latvijā,” norādīja Karlesunds.

Arī Latvijas Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas vadītāja Signe Birne pauda, ka ikgadējs maksājums ir veids, kā no azartspēļu tiešraižu piedāvātājiem nodokļus iekasē citās valstīs, un to būs vieglāk administrēt. Viņa gan iebilst pret to, ka Parādnieka priekšlikumā plānots inspekcijai dot tiesības piemērot nodevas atlaidi 70% apmērā kompānijām, kurām ir mazāk par 25 spēļu galdiem.

“Šai versijai es personīgi nevaru piekrist, un es domāju, ka arī Finanšu ministrija nepiekritīs tam, ka inspekcija izvērtē nodokļu maksas lielumu. Noteikti nē. Tādu praksi es nevaru iedomāties. Es uzskatu, ka, ja šī diferenciācija ir, tad viņai ir jābūt noteiktai likumā,” sacīja Birne.

Parādnieka iecerēto nodevu azartspēļu tiešraižu kompānijām deputāti vēl apspriedīs Saeimas Budžeta komisijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti