Par vienu eiro iegūtu daudzdzīvokļu māju Daugavpils dome izsolīs par pusmiljonu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Daugavpils dome nolēmusi izsolīt nepabeigtu daudzdzīvokļu deviņstāvu namu Ruģeļu mikrorajonā, kuru pirms pieciem gadiem dāvinājumā par vienu eiro iegādājās no uzņēmējiem. Ēkas īpašnieki toreiz nespēja nedz turpināt nama - kura vērtība uz to laiku bija novērtēta 3 miljonu eiro vērtībā - nodošanu ekspluatācijā, nedz segt nodokļu maksājumus. Toreiz pašvaldībai bija iecere veidot dzīvojamo fondu. Tomēr pašlaik arī pašvaldībai nav līdzekļu, par ko turpināt nama būvniecības pabeigšanu, tāpēc nolemts daudzdzīvokļu māju pārdot izsolē.

Par vienu eiro iegūtu daudzdzīvokļu māju Daugavpils dome izsolīs par pusmiljonu
00:00 / 04:50
Lejuplādēt

Deviņus stāvus augstā daudzdzīvokļu māja Gaismas ielā 7 Ruģeļu mikrorajonā ar aptuveni 100 dzīvokļiem, kopumā 8000 kvadrātmetru platībā, ir viens no tiem objektiem, par kuriem var teikt un ko arī saka vietējie iedzīvotāji - ar lieliem plāniem, bet ne īstajā laikā celts.

“Es Ruģeļos dzīvoju jau 25 gadus un labi atceros, gan kā sākās nama būvniecība, gan vēlākā tā renovācija. Protams, tagad ar bērnu pastaigājoties tam garām, ir ļoti žēl, ka namam, kura pagalmā savulaik pat bija izveidots bērnu rotaļu laukums un kurš atrodas tik skaistā vietā pie mežā, ir tik bēdīgs liktenis.” - Tā stāsta Ruģeļu iedzīvotājs Artjoms.

Un namam patiešām savdabīgs liktenis. Sākotnēji, vēl ēkas būvniecības procesā, dzīvokļi te tika piedāvāti pirkšanai par 850 latiem par vienu kvadrātmetru, bonusā klāt kā dāvinājums katram dzīvokļa pircējam tika solīta jauna automašīna ''Škoda Fabia''. Taču intereses toreiz nebija, un ēkas īpašnieks - uzņēmums ''Pillar 2'' - to piedāvāja domei kā dāvinājumu, un pirms pieciem gadiem 2014. gadā šis nams, kā stāsta Daugavpils domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks un toreizējais pilsētas mērs Jānis Lāčplēsis, nonāca pašvaldības rīcībā.

“Dome toreiz - 2014. gadā - šo ēku nopirka no uzņēmējiem par vienu eiro. Jo privātie nevarēja šo ēku pabeigt, viņiem bija jāpieņem lēmums, un tādā veidā viņi šo jautājumu arī atrisināja. Dome pie šādiem apstākļiem ēku arī iegādājās un izskatīja variantus tajā izveidot pašvaldības vajadzībām dzīvojamo fondu priekš sociālajām vajadzībām vai priekš jaunajiem speciālistiem, vai kā īres namu tiem, kas brauc uz pilsētu strādāt un var šos dzīvokļus īrēt. Taču, gatavojot dokumentāciju, kļuva skaidrs, ka darbi, lai pabeigtu šo ēku, ir pietiekoši dārgi, bet piesaistīt līdzekļus pašvaldībai nav tik vienkārši. Izmaksas mērāmas no pusotra līdz 2 miljoniem,” klāsta Lāčplēsis.

Arī Daugavpils domes Īpašuma pārvaldīšanas departamenta vadītāja Ivonna Funte apliecina, īpašums Gaismas ielā 7 vēl ir tajā stadijā, kad atslēgas īrniekiem dot nevar:

“Tā ir vēl pelēkā apdare, kur jāieliek komunikāciju tīkli, santehnika, tie ir lieli ieguldījumi. Būsim priecīgi, ja nāks investors un ieguldīs līdzekļus šī objekta attīstībā. Māja ir laba, labi izprojektēta un labā vietā.”

Kā saprātīgu soli šī nama ēkas izlikšanu izsolē šajā stadijā vērtē arī Pilsētsaimniecības komitejas vadītājs Valērijs Kononovs.

“Vai vēl piecus gadus gaidīt un domāt, kas notiks ar šo namu? Skatīsimies, kāds būs tendera rezultāts. Pašvaldība neko nezaudēs, kaut kāds dzīvojamais fonds mums ir, ja izdosies iegūt līdzekļus, tad pietiks gan ārstu, gan citu speciālistu piesaistei,” spriež Kononovs.

Ja raugās uz situāciju rindā uz pašvaldības dzīvokļiem, tie gadā vidēji ir 100 pieteikumi, un pašvaldības solīto dzīvokļu nodrošinājumu mediķiem un citiem speciālistiem, tad būtībā ar šo namu ar vairāk nekā 100 dzīvokļiem pilnībā pietiktu, lai visus apmierinātu, taču tas, raugoties uz ēkas projektu, nebūs atbilstoši potenciālo īrnieku vajadzībām, neslēpj Ivonna Funte:

“Sākotnēji tas projekts dzīvokļiem ir izstrādāts tāds, ka platība ir diezgan liela, un tas ir vairāk studijas tipa variants. Mūsu gadījumā šis risinājums nav tik ļoti piemērojams pašvaldības mājokļu atbalsta programmā - daudzbērnu ģimenēm, cilvēkiem ar invaliditāti. Bet, ja runājam par speciālistiem, tad pagaidām tiekam galā.”

Kad pirms pieciem gadiem Daugavpils dome pārņēma šo namu par vienu eiro, tā bilance bija novērtēta uz 3 miljoniem eiro, šobrīd tā izsoles sākumcena ir 466 500 eiro jeb nepilns pusmiljons. Katrs izsoles nākamais solis ir 500 eiro.

Pašvaldībā prognozē, ka vismaz pusmiljons par šo namu varētu ienākt pilsētas kasē, jo ēkā arī dome ir ieguldījusi līdzekļus - ap 50 tūkstošiem eiro, apliecina Jānis Lāčplēsis.

“Ja izdosies pārdot par šo summu, tad pašvaldība būs ļoti labi nopelnījusi. Taču galvenais ir ēku pabeigt, lai tur būtu dzīvokļi, kurus var izmantot iedzīvotāji,” saka Lāčplēsis.

Vai un kāda būs reālā interese par šo daudzdzīvokļu namu Gaismas ielā 7 Daugavpilī, rādīs izsole.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti