Par viedtālruņiem un datoru cietajiem diskiem būs jāmaksā datu nesēju atlīdzība

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Turpmāk datu nesēju atlīdzība būs jāmaksā arī par viedtālruņiem un visu veidu datoru cietajiem diskiem, vienojās valdība. Datu nesēju nodeva viedtālruņiem būs 1,5 eiro, bet visa veida cietajiem diskiem – 2,85 eiro.

ĪSUMĀ:

  • Kultūras ministrija: Datu nesēju atlīdzība jāpārskata atbilstoši laikmetam un tehnoloģijām.
  • NVO iebilst: Tikai maza daļa izmanto tālruņus darbu kopēšanai.
  • Izpildītāji: Reproducēšana nav tikai kopēšana, to izmanto daudzi ikdienā.
  • USB zibatmiņām atlīdzība pieaugs no 4% līdz 6% no cenas.
  • Visu veidu datoru cietajiem diskiem atlīdzība būs 2,85 eiro par vienību.
  • Visiem viedtālruņiem atlīdzība būs 1,5 eiro par vienību.


Organizāciju viedokļi par atlīdzību krasi atšķirīgas

Autoram ir tiesības saņemt atlīdzību par katra darba izmantošanas veidu un reizi, tostarp privātu kopēšanu, lejupielādējot darbu un saglabājot to personīgai lietošanai. Tā kā nav iespējams izsekot, ko un cik daudz viedtālruņu īpašnieki kopē, ir noteikts vienreizējais autoratlīdzības maksājums, iegādājoties jaunas iekārtas.

Datu nesēju atlīdzībās iekasēto naudu sadala autoriem, izpildītājiem, mūzikas producentiem, filmu producentiem un aktieriem, balsoties uz pētījumiem par darbu kopēšanu.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība) valdībai atgādināja, ka datu nesēju atlīdzību paredz Latvijai saistošā Eiropas Savienības (ES) regula, un Satversmes tiesa spriedumā savulaik noteica, ka Ministru kabinetam ir pienākums regulāri pārvērtēt datu nesēju sarakstu saistībā ar tehnoloģiju attīstību.

Jaunas atlīdzības noteikšana ir parāda atdošana kultūras nozarei, un būtu tikai goda lieta to nokārtot tagad, kad kultūras nozarei ir grūtāki laiki, piebilda ministrs. 

Savukārt vairākas organizācijas, piemēram, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju un Interneta asociācijas valdības sēdē norādīja, ka tālruņu aplikšana ar datu nesēju atlīdzību nav taisnīga, jo tos datu kopēšanai izmanto vien maza daļa lietotāju, tomēr valdība akceptēja izmaiņas datu nesēju atlīdzības sarakstā, paredzot tajā iekļaut viedtālruņus un datoru cietos diskus.

Ieceres kritiķi norādīja, ka taisnīga autoratlīdzība ir nepieciešama, bet viedtālruņus darbu kopēšanai izmanto vien 4%, tāpēc nebūtu taisnīgi to maksāt visiem lietotājiem. Turklāt, piemēram, cietos diskus izmanto darba iekārtās vai medicīnas iekārtās, ar kurām noteikti nekopē autoru darbus savām vajadzībām, bet atlīdzība būtu jāmaksā.

Latvijas Izpildītāju un producentu asociācija gan skaidroja, ka reproducēšana nav tikai darbu kopēšana, bet arī, piemēram, skolas kora dziedātās “Prāta vētras” dziesmas ierakstīšana tālrunī un vēlāk pārsūtīšana vecāku “WhatsApp” grupā, uzsverot, ka reproducēšanu izmanto daudz vairāk cilvēku, nemaz par to neiedomājoties.

Būs spēkā jaunas atlīdzības arī telefoniem un datordiskiem 

Pašlaik spēkā esošais datu nesēju saraksts nav mainīts kopš 2012. gada, tāpēc tajā aizvien ir reti izmantotās tukšās kompaktdisku un DVD matricas. To vietā Kultūras ministrija rosināja datu nesēju nodevu 1,5 eiro apjomā pieskaitīt viedtālruņu cenai un 2,85 eiro likmi paredzēt visa veida cietajiem diskiem. 

Ceturtdien valdības apstiprinātais projekts paredz, ka iepriekš noteikto datu nesēju atlīdzība 6% no cenas CD un DVD vairs nepiemērotu, savukārt no jauna atlīdzību piemērotu 4% apmērā no pirmās pārdošanas cenas bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN) ārējam cietajam datora diskam. Savukārt visu veidu datoru cietajiem diskiem, ieskaitot HDD un SSD diskus, noteiks atlīdzību 2,85 eiro apmērā par vienību. 

Atlīdzību par reproducēšanai izmantojamām iekārtām turpmāk maksās arī par viedtālruņiem. Atlīdzība būs 1,5 eiro par vienību.

USB zibatmiņai datu nesēja atlīdzība pieaugs no 4% līdz 6% no pirmās pārdošanas cenas Latvijā bez pievienotās vērtības nodokļa.

Tāpat kā līdz šim par visu veidu personālajiem datoriem, ieskaitot portatīvos datorus un planšetdatorus, maksās atlīdzību 2,85 eiro par vienību.

Kultūras ministrija informēja, ka pašlaik datu nesēju atlīdzībā iekasē pusmiljonu eiro gadā. Pēc grozījumiem plānots iekasēt 1,3 miljonus eiro, savukārt ar autortiesību darbu kopēšanu privātām vajadzībām tiesību īpašniekiem tiekot nodarīti zaudējumi 2,3 miljonu eiro apmērā, līdz ar to piedāvātais variants ir zināms kompromiss.

Latvija atlīdzības sarakstā ir 5 iekārtas – datori, datoru cietie diski, ārējie diski, zibatmiņas un viedtālruņi.

Kultūras ministrija norādīja, ka, piemēram, Igaunijā šajā sarakstā ir  18 ierīces, savukārt Lietuvā pat 32 ierīces. Arī atlīdzība par katru no datu nesējiem/iekārtām Latvijā noteikta mazāka, piemēram, Latvijā būs atlīdzība 1,5 eiro par viedtālruni, bet Igaunijā tā ir 3,5 eiro, savukārt Lietuvā pat 4,3 eiro apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti