Par «Ventspils naftas» akcijām gaidāmas divas tiesvedības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Saistībā ar “Ventspils naftas” (VN) akciju darījumiem gaidāmas divas tiesvedības. Vienu no tām rosina Finanšu un kapitāla tirgus komisija. Tai ir aizdomas, ka nelikumīgi izmantota iekšējas lietošanas informācija un ar VN akcijām notikusi manipulēšana.

Netiek gan atklāts, kurš tiek vainots. Taču zaudējumi esot ievērojami, jo, iespējams, informācijas noplūdes dēļ akciju cena strauji pieauga jau vairākas dienas pirms oficiālā paziņojuma par gaidāmo darījumu.

VN akciju pircējs ir uzņēmums “Euromin Holdings Limited”, kas ietilpst “Vitol” grupā - vienā no pasaulē lielākajiem tirgotājiem enerģētikas jomā. Otrā tiesvedībā “Euromin” ir vērsies pret Finanšu un kapitāla tirgus komisiju (FKTK), uzskatot, ka tās noteiktā cena akciju obligātajā atpirkšanas piedāvājumā ir noteikta pārāk augsta. Komisija pārmetumus noraida.

"Likumā ir vismaz trīs cenu metodes. Un nav tā, ka viena ir pareizā, kā varbūt mēģina radīt iespaidu. Un likumā ir uzlikts pienākums viņas visas trīs aprēķināt. Un - lai pēc iepējas rūpētos par mazākuma akcionāriem, izvēlēties šo visaugstāko cenu, kas dos vislielāko naudas summu mazākuma akcionāriem. Tas ir tas pienākums, kas mums uzlikts, un to mēs, likumu pildot, ne pirmo reizi arī attiecīgi izdarījām," teica FKTK vadītājs Kristaps Zakulis.

Tāda standartprocedūra deviņu gadu laikā lietota 22 gadījumos, no tiem divi bijuši līdzīgi VN piemēram. Neviens līdz šim tiesā nav sūdzējies.

Neoficiāli zināms, ka “Euromin” grib, lai VN akciju cenā tiktu ņemti vērā uzņēmumam faktiski piederošie aktīvi un cena tiktu samazināta no 4,56 līdz 3,12 eiro par akciju. Pretējā gadījumā tiesā tiek prasīta 10 miljonus eiro vērta kompensācija.

Jau ziņots, ka VN šā gada 17.septembrī paziņoja, ka tās lielākais līdzīpašnieks - "Vitol" grupai piederošā kompānija "Euromin" - no AS "Latvijas Naftas Tranzīts" (LNT) par 79,98 miljoniem eiro iegādājies 43,25% VN akciju. Vienas akcijas iegādes cena darījumā bija 1,77 eiro.

Tādējādi "Euromin" patlaban pieder 93,24% no kopējā VN balsstiesīgo akciju kopskaita. "Euromin" ar 49,98% arī iepriekš bija VN lielākā akcionāre. Otrs lielākais īpašnieks bija naftas produktu pārkraušanas termināļa "Ventbunkers" meitaskompānija LNT ar 43,25% akciju.

Tiesa, FKTK pēc šī darījuma ir vērsusies policijā par iespējamu iekšējās informācijas izmantošanu un tirgus manipulācijām darījumos ar VN akcijām. FKTK pārbaudē secināja, ka viena ieguldītāja darbībās ir saskatāmas iekšējās informācijas izmantošanas un tirgus manipulāciju pazīmes. Tādēļ komisija nosūtīja iesniegumu Valsts policijai kriminālprocesa sākšanai.

Kompānija LNT atrodas "Ventbunkera" kontrolē, savukārt "Ventbunkers" zināmākie akcionāri ir Olafs Berķis, Igors Skoks un Genādijs Ševcovs, kā arī, iespējams, Aivars Lembergs, kuram arestēto mantu pārrauga advokāts no Šveices Rūdolfs Meroni. No informācijas publiskajos reģistros var nojaust, ka pēdējā gada laikā cita Lemberga oponenta Oļega Stepanova akcijas nonākušas "Vitol" grupas īpašumā.

"Ventspils nafta" ir viena no lielākajām uzņēmumu grupām Latvijā un darbojas naftas produktu transportēšanas, pārkraušanas, uzglabāšanas un kuģošanas jomā.

Uzņēmumam pieder 51% SIA ""Ventspils nafta" termināls", 66% SIA "LatRosTrans", kas ir Latvijas-Krievijas lielākais kopuzņēmums Baltijā, 49,94% AS "Latvijas kuģniecība", kas ir starp lielākajiem kuģu īpašniekiem vidēja izmēra un “handy” tankkuģu segmentos pasaulē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti