Par Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāju iecelta SM pārstāve Inguna Strautmane

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ventspils brīvostas valdes sēdē otrdien, 17. decembrī, par brīvostas valdes priekšsēdētāju iecelta satiksmes ministra Tāļa Linkaita (Jaunā konservatīvā partija) izvirzītā pārstāve Inguna Strautmane, bet par vietnieku – finanšu ministra Jāņa Reira ("Jaunā Vienotība") izvirzītais pārstāvis Ģirts Valdis Kristovskis ("Jaunā Vienotība"), liecina brīvostas sniegtā informācija.

Satiksmes ministrijas (SM) mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka Strautmane ir SM Juridiskā departamenta direktore. Savukārt Kristovskis ir Ventspils domē opozīcijā strādājošās partijas "Vienotība" deputāts.

Pārējo divu valdes locekļu pienākumus turpina pildīt ekonomikas ministra pārstāvis – SIA "BSA Football" un SIA "BSA Management" valdes loceklis Rūdolfs Nerets un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra pārstāve Laila Spaliņa, kura savukārt ir ministra Jura Pūces biroja vadītāja.

Par Ventspils brīvostas pārvaldnieku valde iecēla Andri Purmali, kurš kopš 2004. gada vada Rīgas brīvostas pārvaldes Iekšējās drošības dienestu. Purmalim ir arī iepriekšējā pieredze dažādu organizāciju reorganizācijā un risku pārvaldībā kā Latvijā, tā arī Ukrainā un Lietuvā.

2019. gada 14. decembrī spēkā stājās likuma "Par ostām" grozījumi, kas nosaka, ka Ventspils brīvostas valde sastāv no četriem valdes locekļiem – ekonomikas ministra, finanšu ministra, satiksmes ministra un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra izvirzīti pārstāvjiem, norādīja brīvostā.

"Ar jaunas valdes vadības un pārvaldnieka apstiprināšanu Ventspils brīvostas pārvalde turpina darbu ostas darba nepārtrauktības nodrošināšanai līdz visu funkciju, tiesību un saistību nodošanai jaundibinātajai valsts akciju sabiedrībai "Ventas osta". Šobrīd galvenais uzdevums ir panākt, ka Ventspils osta atsāk efektīvu funkcionēšanu," akcentēja brīvostā. 

Līdz 8. janvārim sadarbība ar Ventspils brīvostas pārvaldi nav pakļauta ASV noteikto sankciju riskam, piebilda brīvostā.

KONTEKSTS:

ASV iekļāvušas globālajā Magņitska sankciju sarakstā no pienākumu pildīšanas atstādināto Ventspils mēru Aivaru Lembergu, kā arī četras organizācijas - Ventspils brīvostas pārvaldi, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.  ASV sankcijas ir jāievēro arī bankām Latvijā. ASV brīdināja, ka jebkurš, kurš veiks finanšu pārskaitījumus sankcionētajām personām, arī var tikt pakļauts ASV sankcijām.

Reaģējot uz ASV lēmumu, Lembergs paziņoja, ka apturēs darbību Ventspils brīvostas pārvaldes valdē. Bet valdība nolēma labot situāciju, valsts pārvaldībā pārņemot Ventspils un Rīgas brīvostu pārvaldes, un Saeima 12. decembrī vienas dienas laikā nolēma atbalstīt šo valdības priekšlikumu. Tāpat valsts veidos jaunu valsts akciju sabiedrību (VAS) "Ventas osta"  Ventspils ostas pārvaldīšanai un apsaimniekošanai.

Pašlaik ostai ir pagaidu pārvalde, bet topošajam uzņēmumam "Ventas osta" vadītājus meklēs atklātā konkursā, kas būs jāizdara līdz gada beigām, "bet centīsimies ātrāk", LTV raidījumā "Rīta panorāma" trešdien,18. decembrī, teica Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība").

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti