Par vairāk nekā piektdaļu audzis aizsargāto elektroenerģijas lietotāju skaits

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Aizsargātā lietotāja datu informācijas sistēmas ieviešanas pirmajos divos mēnešos par vairāk nekā piektdaļu jeb 20 tūkstošiem pieaudzis to aizsargāto lietotāju skaits, kam pienākas elektroenerģijas rēķina samazinājums. Tas skaidrojams ar faktu, ka atbalsta saņēmējus identificē automātiski un pašiem nav jāpiesakās, informēja Būvniecības valsts kontroles birojā (BVKB).

Aizsargāto lietotāju datu informācijas sistēma (ALDIS), kuras pārzinis ir BVKB, darbību sāka 1. septembrī. Birojā aplēsa, ka vēl augustā aizsargāto lietotāju skaits, kas saņēmuši atbalstu, bija 71 209, bet jau oktobrī to skaits pieaudzis par vairāk nekā 20 tūkstošiem lietotāju un sasniedzis 91 893.

Analizējot atbalstu saņēmušo aizsargāto lietotāju datus pa grupām, secināms, ka par 61% pieaudzis personu ar I grupas invaliditāti un ģimeņu ar bērniem, kuriem ir invaliditāte, skaits, par 50% palielinājies daudzbērnu ģimeņu skaits, bet par 3% trūcīgo un maznodrošināto mājsaimniecību skaits.

Tas skaidrojams ar konceptuālu pieejas maiņu – atbalsta saņemšanai vairs nav jāpiesakās.

Informācija par aizsargātajiem lietotājiem šobrīd tiek iegūta no citām valsts informācijas sistēmām, kas automātiski identificē atbalsta saņēmējus, aprēķina atbalsta apjomu un nodod datus elektroenerģijas tirgotājiem.

BVKB arī atgādināja, ka līdz 1. septembrim aizsargātā lietotāja pakalpojumus nodrošināja tikai viens elektroenerģijas tirgotājs, bet to nodrošina divi uzņēmumi – A/S “Latvenergo” un SIA “Tet”, un arī citi tirgotāji tiek aicināti to darīt. Tirgus ir kļuvis atvērts ikvienam elektroenerģijas tirgotājam, līdz ar to neierobežojot lietotāju izvēli vai konkurenci, uzsvēra BVKB.

KONTEKSTS:

ALDIS sistēma apkopo informāciju par aizsargātajiem lietotājiem un sniedz datus elektroenerģijas tirgotājiem par personām, kurām pienākas atbalsts elektroenerģijas rēķinu samazinājumam. Aizsargāto lietotāju lokā ietilpst daudzbērnu ģimenes, personas ar I grupas invaliditāti, ģimenes ar bērniem, kuriem ir invaliditāte, un maznodrošinātas mājsaimniecības.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti