Dienas ziņas

Bēgļu izmitināšanai sākta telpu pielāgošana Baldonē

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Nodoklis sūtījumiem no valstīm ārpus ES papildinājis budžetu

Par sūtījumiem no trešajām valstīm gada laikā nodokļos iekasēti aptuveni 3 miljoni eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Par sūtījumiem no trešajām valstīm gada laikā nodokļos iekasēti vairāk nekā 3 miljoni eiro. Pagājis jau nedaudz vairāk kā gads, kopš jāatmuito pilnīgi visi sūtījumi, kas saņemti no trešajām valstīm, kā arī pievienotās vērtības nodoklis (PVN) jāmaksā no pirmā centa. Jaunā kārtība nav būtiski ietekmējusi kopējo sūtījumu daudzumu, bet valsts budžetu papildinājusi. 

Par visiem sūtījumiem, kas nākuši ne no Eiropas Savienības, jāmaksā nodoklis – PVN 21% apmērā no pirmā centa. Tā tas ir jau kopš pagājušā gada jūlija.

Pirms nodokļa ieviešanas prognozēja, ka mazo sūtījumu skaits samazināsies, īpaši no iepirkšanās platformām kā “Wish.com”, “AliBaba” un “AliExpress”. Tomēr praksē pierādījās pretējais. Pirmajos mēnešos pasūtījumu bija mazāk, bet tagad to ir pat vairāk nekā iepriekš, norādīja Valsts ieņēmumu dienestā (VID). Un tieši platformas, kuras piedāvā salīdzinoši lētākas preces, valsts budžetu papildinājušas visvairāk. 

VID Muitas pārvaldes Muitas konsultāciju nodaļas vadītājs Ivars Vucens piebilda: “Par iekasēto PVN – [interneta iepirkšanās platforma] “AliExpress” ir pirmajā vietā.”

Šis uzņēmums budžetu papildinājis par vairāk nekā vienu miljonu eiro. Tā ir trešā daļa no kopējiem budžeta ieņēmumiem no jaunā nodokļa iekasēšanas nosacījuma. Jaunā nodokļu sistēma arī vairs neļauj apiet nodokļu maksāšanu, norādot sūtījumu kā dāvanu. 

Vucens skaidroja: “Mums parādījās iespēja atšifrēt tos nelegālos vai potenciālos krāpniekus, kas savus pirkumus pārvērta par dāvanām. Respektīvi vienojās, lai uz sūtījuma būtu [rakstīts] dāvana, nevis pirkums, tādā veidā cenšoties mūs dezinformēt. Sūtījuma datos parādās “Ebay” sūtītājs un skaidrs, ka nekāda dāvana tā nav.”

Gan VID, gan Latvijas Pasts saskārās arī ar vairākiem izaicinājumiem. Datu apmaiņa starp pasta operatoriem bijusi lielākais klupšanas akmens. Daži sūtītāji teju izaicinājuši sistēmu sabrukt.

Vucens pauda: “Sevišķi pirkumiem, kas veikti no Indijas. Tur datu kvalitāte bieži vien ir dramatiska. Pat nosūtītāja vietā parādās vārdi “Nezināms”, “Nezināms”.”

VID un arī Latvijas Pasts ieguldījis savu mājaslapu un lietotņu attīstībā. Pastā norādīja, ka atvērta pat jauna nodaļa, kura strādā tikai uz atmuitošanu. Iepirkšanās platformas ļoti ātri pielāgojās un vairākumā gadījumu ierēķina nodokli pie preces pirkšanas, atzīmēja Latvijas Pastā.

Latvijas Pasta Muitas lietu vadības daļas vadītājs Mārtiņš Līvs sacīja: “Lielākoties klienti iepērkas interneta platformās, kur šie nodokļi jau ir nomaksāti un šie sūtījumi dodas pie klienta pa tiešo. Šis kritums nebija īpaši izteikts. Varbūt tikai uz pirmo laiku, kad klienti saprata, kas ir darāms un kāda ir šī kārtība. Tagad ir tā, ka šo kritumu neizjūtam.”

Visvairāk klientu sūdzību bijis par sūtījumiem, kuru vērtība pārsniedz 150 eiro, tad ir jāmaksā ne tikai PVN, bet arī Muitas nodoklis. Šādas prasības gan nav tikai Latvijā, bet visā Eiropas Savienībā. 

KONTEKSTS:

No 2021. gada 1. jūlija muitas deklarācija jāaizpilda par visiem sūtījumiem, kas Eiropas Savienībā (ES) nonākuši no trešajām pasaules valstīm. Iepriekš bija jāmuito sūtījumi, kuru vērtība pārsniedz 22 eiro, bet 2021. gada jūlija pievienotās vērtības nodoklis (PVN) jāmaksā no pirmā centa. Ja sūtījuma vērtība pārsniedz 150 eiro, jāmaksā gan PVN, gan muitas nodoklis. Jaunie noteikumi ieviesti visās ES dalībvalstīs.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti