Dienas ziņas

Jēkabpilī – dežūrārsts pacientiem bez ģimenes ārsta

Dienas ziņas

Ārvalstu pensijām – lielāks neapliekamais minimums

Par spīti aizrādījumiem, turpina būvdarbus

Par spīti aizrādījumiem «Daugavpils siltumtīkli» turpina būvēt katlu māju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pašvaldības akciju sabiedrība “Daugavpils siltumtīkli” turpina sarunas ar Centrālo Finanšu un līgumu aģentūru (CFLA) par piešķirtā finansējuma jaunās šķeldas katlu mājas izbūvei atmaksu. Uzņēmums no izsniegtā avansa 2,5 miljoniem eiro daļu jau ir atmaksājis, vēl jāatmaksā 1,4 miljoni eiro. Šāda situācija radusies iespējama interešu konflikta dēļ. CFLA uzsver, ka tādā gadījumā finansējuma saglabāšana nav iespējama. Tikmēr “Daugavpils siltumtīkli” negrasās lauzt līgumu ar esošo būvfirmu, kā to iesaka CFLA. 

Jautājums ap jaunās šķeldas katlu mājas būvi Daugavpilī tiek risināts jau vairākus mēnešus. Projekta kopējā summa ir 14,5 miljoni eiro, no kuriem 9,2 miljoni ir pašvaldības aizņēmums valsts kasē, savukārt, 5,3 miljoni bija paredzēti kā CFLA līdzfinansējums. Aģentūra iespējamo interešu konfliktu saskatīja tajā, ka eksperts, kurš tika pieaicināts iepirkuma procedūras laikā vērtēt iesniegto piedāvājumu, strādāja uzņēmumā, kas izgatavoja būvuzņēmējam iekārtu vai tās daļu. 

“Mūsu lēmums par to, ka šeit ir bijis interešu konflikts, joprojām ir spēkā.

Līdz ar to mums šobrīd nav pamata to mainīt, no tā atkāpties un tagad pieņemt ar šo te būvdarbu saistītos rēķinus un tos apmaksāt no fonda līdzekļiem. (..) Eiropas Komisijai ir ļoti strikta nostāja interešu konflikta gadījumā – nulles tolerance,” komentēja CFLA vides un energoefektivitātes departamenta direktore Dana Heiberga.

“Daugavpils Siltumtīkli” projektu plāno pabeigt līdz nākamā gada aprīlim un joprojām uzskata, ka interešu konflikts nav bijis. Pat, ja tiks zaudēts CFLA līdzfinansējums, tas nav pamats tam, lai lauztu līgumu ar būvuzņēmēju. To iespējams veikt tikai abām pusēm vienojoties, bet tādā gadījumā “Daugavpils siltumtīkliem” būvuzņemējam būtu jāatmaksā 9,8 miljonus eiro. Arī Daugavpils pilsētas domes izpilddirektore norādīja, ka uzņēmumam ir jāturpina projekts ar esošo būvnieku.

“Ja projekts tiek apturēts, pārtraukts, automātiski tiek pazaudētas garantijas izpildītajiem darbiem.

Ir nepieciešami izdevumi objekta konservācijai, un tālāk ir tad šis garais process attiecībā uz projekta izpildes termiņa pagarinājumu. Uz doto brīdi saprotu, ka neviens arī nevar apsolīt, ka šāds pagarinājums tiks piešķirts,” stāstīja Daugavpils pilsētas domes izpilddirektore Sabīne Šņepste.

CFLA gan minēja, ja būvlīgums tiktu lauzts, finansējuma apguves termiņu vēl būtu bijis iespējams pagarināt.

“Jūlijā bija sanāksme, kurā arī Ekonomikas ministrijas pārstāvji bija pieaicināti. Viņi arī apliecināja, ka gadījumā, ja Daugavpils vērstos pēc projektu pagarinājuma, tad Ekonomikas ministrija arī būtu gatava izvērtēt iespēju veikt grozījumus. (..) Diez vai tai vajadzētu būt tādai izšķirošai problēmai, bet nu oficiāli mums “Daugavpils siltumtīkli” pagaidām pagarinājumu nav prasījuši. (..) Konceptuāli mēs bijām gatavi uz šo variantu iet,” norādīja CFLA pārstāve. 

Ja “Daugavpils siltumtīkliem” būs jākompensē zaudētā līdzfinansējuma daļa, visdrīzāk uzņēmums to lūgs segt pašvaldībai. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti