Eiro fokusā

Arī Latvijā ražotāji arvien vairāk atsakās no sprostos turētu vistu olām

Eiro fokusā

ES atveseļošanas plāns: Cik tālu ir plānu apstiprināšana un kā naudu plāno tērēt citi

Par spīti ierobežojumiem tūroperatori sāk piedāvāt ceļojumus uz kūrortiem

Par spīti aizliegumiem un ierobežojumiem tūroperatori sāk piedāvāt ceļojumus uz kūrortiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Eksperti arvien aicina iedzīvotājus neceļot bez ārkārtējas nepieciešamības, starptautiskie pārvadājumi uz trešajām valstīm ir aizliegti kopš Covid-19 pandēmijas sākuma, bet vēl vismaz līdz ceturtdienai ir spēkā valdības noteiktais, ka pat no citām Eiropas Savienības valstīm Latvijā drīkst ieceļot tikai neatliekamu un būtisku iemeslu dēļ. Tomēr vietējās tūrisma kompānijas ar atjautīgu pieeju sākušas tirgot ceļojumus, lidmašīnās aicinot sēsties Igaunijā vai Lietuvā. Vai šis tirgus segments sāk atdzīvoties, un kas jāņem vērā nepacietīgajiem ceļotājiem?

Lai gan Covid-19 saslimstības rādītāji Latvijā sāk uzrādīt minimālu samazināšanos, arvien spēkā ir visi pandēmijas laikā noteiktie ierobežojumi. Tajā skaitā ceļošanas liegums uz tā sauktajām trešajām valstīm, liegums atgriezties Latvijā bez sevišķi svarīga iemesla, kā arī vispārējs aicinājums neceļot, ja vien nav ārkārtējas nepieciešamības.

"(..) Ja mēs skatāmies uz Eiropas karti, tad mēs redzam, ka šobrīd Eiropa ir sarkanā vai tumši sarkanā krāsā, kas ir augsta riska zonas ar augstiem saslimšanas rādītājiem," sacīja  Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Ilze Arāja. 

Taču dažus tūrisma operatorus šie brīdinājumi nebiedē. "Gaidot Latvijas atbildīgo institūciju atļauju tiešajiem lidojumiem no Rīgas uz valstīm ārpus Šengenas zonas, piedāvājam drošus kompleksos čarteru ceļojumus no Tallinas un Viļņas lidostām jau februārī," ar tādu reklāmas uzsaukumu nocietušos ceļotājgribētājus uzrunā pāris tūrisma kompānijas. Piemēram, firma "Estravel" piedāvā atpūtu Tenerifē, Hurgadā, Maldivās un citos kūrortos.

Ceļojums vienam cilvēkam izmaksā no kādiem 400 eiro, bet operatore uzreiz pabrīdināja, ka pašam būs jāuzņemas atbildība par visu drošības pasākumu ievērošanu, iespējamas saslimšanas sekām, ap 100 eiro izmaksām, veicot Covid-19 testu pirms atpakaļceļa.

Līdzīgus ceļojumus, bet pagaidām no Igaunijas un Lietuvas, piedāvā viena no lielākajām tūrisma kompānijām "Novatours". Tās vadītājs Leonīds Močeņovs uzreiz noteica, ka no Latvijas nekur nelido. Vienlaikus kompānijas vadītājs kritizēja valsts institūciju prasības un noraidošo attieksmi pret ceļošanu pandēmijas laikā, bet atzina, ka liela daļa kūrortu kārotāju ir arī no mūsu valsts.

Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas prezidente un kompānijas "Vanilla travel" direktore Inga Kavaca lakoniski atbildēja uz jautājumu, kā patlaban klājas mūsu tūrisma operatoriem. "Paldies, slikti. Nu kā, mūsu darbība ir aizliegta (..). 12 mēnešus izturēt bez darba ir diezgan grūti." Vienlaikus Kavaca atzina: nav dzirdēts par kādu tūroperatoru likvidāciju, jo ir valsts atbalsts.

Kavaca skaidroja, ka vēlme ceļot cilvēkos ir izteikta, taču pašlaik to īstenot ir būtiski dārgāk un riskantāk, jo testi maksā naudu, daļa baidās saslimt, turklāt pēc atgriešanās obligāti jāievēro pašizolācija.

Tādējādi atļauties ceļot tagad varot tikai desmitā daļa no tiem, kas ceļoja pirms pandēmijas. Savukārt grupām organizēti ceļojumi nozares vērtējumā pašlaik uzskatāmi par atsevišķiem gadījumiem.

Vērojams, ka atpūtu Latvijā ar nakšņošanu it kā vienas mājsaimniecības ietvaros arvien vairāk piedāvā arī vietējās viesnīcas, SPA centri un muižas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti