Par sociālās uzņēmējdarbības atbalstu šogad liela interese; plāno izmaiņas programmā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Sociālās uzņēmējdarbības atbalsta programmā šogad vērojama liela uzņēmēju interese. Kopumā iesniegti 60 grantu pieteikumi, no kuriem daļu atbalstīt nevarēs, jo sasniegti atbalsta finansējuma griesti. Viens no atbalstītajiem ir sociālais uzņēmums “Iģenes pērle”, kas lauku saimniecībā nodarbina personas ar invaliditāti.

Par sociālās uzņēmējdarbības atbalstu šogad liela interese; plāno izmaiņas programmā
00:00 / 05:12
Lejuplādēt

Viens no šogad atbalstītajiem sociālās uzņēmējdarbības projektiem ir Nadīnas Milleres uzņēmums “Iģenes pērle” Talsu novada Vandzenes pagastā. Tā ir neliela kazkopības saimniecība vēsturiskās Iģenes muižas teritorijā.

“Pansionātos ir ļoti daudz cilvēku, kas var kaut ko darīt, bet viņi ir nevajadzīgi, lai arī viņi var būt un jūtas vajadzīgi. Uzņēmējam šajā jomā ir jābūt vēlmei dot vairāk nekā tikai darbu, jo sociālais uzņēmējs ir arī mentors – mēs pērkam drēbes kopā, mēs risinām dažādas darbinieka dzīves situācijas kopā, tostarp mājokļa jautājumus,” pastāstīja Millere.

Pie sociālās uzņēmējdarbības domas Nadīna nonākusi, jo, iepriekš strādājot bērnu tiesību aizsardzības jomā, sniedza palīdzību kādai jaunietei, kas bija aizbēgusi no pansionāta. “Pie manis vērsās meitene, kas bija aizmukusi no pansionāta un dzīvoja kaut kādā ģimenē. Viņa lūdza palīdzību pases nokārtošanai, jo viņa ir pazaudējusi to. Es novēroju, ka viņai trūkst naudas un arī prasmes, kā rīkoties ar naudu, un arī kopumā viņai trūka prasmes koncentrēties kādai vienai lietai, jo to viņai neviens nav iemācījis. Un, pievēršoties vairāk savai uzņēmējdarbībai, es redzu, kas man ir apkārt, – lauku teritorijās ir daudz ilgstošu bezdarbnieku un to vidū arī cilvēki ar invaliditāti, kurus nelabprāt nodarbina uzņēmumi, jo viņi prasa lielāku auklēšanos,” pastāstīja Millere.

Saimniecībā plānots nodarbināt cilvēkus ar invaliditāti, ilgstošus bezdarbniekus un bāreņus, kas sasnieguši 18 gadu vecumu. Šobrīd uzņēmums nodarbina kādu redzes invalīdu un pieminēto jaunieti no pansionāta. Runājot par darbinieku piesaisti, uzņēmēja pastāstīja, ka piecu gadu laikā grib nodarbināt vismaz četrus cilvēkus un attīstīt arī nelielu kazas siera ražotni.

“Šobrīd jau otro nedēļu mēs ražojam sieru, pārstrādājam piena produktu. Mēs mēģinām, jo mums vispirms pašiem jāsaprot, ko mēs varam un kā to dara. Mēs turpināsim. Mums ir vēlme paplašināt uzņēmumu, kā arī dot darbu citiem. Ir jāsaprot, ka, sociālajā uzņēmējdarbībā parādot darbu darbiniekam, sākumā ir jāpastrādā līdzi. Tāpat jāpielāgo darba stundas. Un var būt arī situācijas, ka darbinieks nevar veikt darbu un viņam jāārstējas slimnīcā un pat vairākas reizes gadā. Ar to es rēķinos.

Sociālais uzņēmējs pielāgojas darbinieka dzīvesveidam,” norādīja Millere.

“Altum” Sociālās uzņēmējdarbības daļas vadītāja Kristīne Segliņa pastāstīja, ka grantus programmā piešķir kopš 2018. gada un kopumā atbalstīti 120 dažādi biznesa projekti 7,6 miljonu eiro apmērā. Līdz ar šī gada uzņēmēju lielo interesi ir sasniegti pieejamā finansējuma griesti un jaunus projektu pieteikumus vairs nepieņem.

“Rīgā un Pierīgā uzņēmēji ir visaktīvākie. Vidzemē ir 9–10%, Zemgalē – aptuveni 8%, bet Latgalē vismazāk. Gan “Altum”, gan Labklājības ministrija rīkojuši izbraucienus un stāstījuši par iespējām.

Droši vien cilvēki, aktīvā vidē dzīvojot, ir aktīvāki paši,” piebilda Segliņa.

Viņa arī norādīja, ka Labklājības ministrija programmu plāno īstenot arī nākotnē, taču, visticamāk, ar citādākiem nosacījumiem – aizņēmums kopā ar grantu.

Atbalstītie sociālie uzņēmumi visbiežāk darbojās izglītības, ražošanas, medicīnas un sociālās aprūpes centru pakalpojumu jomās. Aptuveni trešdaļa šo uzņēmumu arī nodarbina kādu no atstumtībai pakļautajām iedzīvotāju grupām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti