Panorāma

Saeima problēmu risinās saknē

Panorāma

Joprojām nav skaidrības par sadarbības teritoriju veidošanu

Sāk izmaiņas darba likumā

Par pirmajām virsstundām vajadzēs maksāt par 50% vairāk, par nākamajām - 100%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Turpmāk darbiniekiem par pirmajām divām virsstundām būs jāpiemaksā ne mazāk kā 50% apmērā, savukārt par katru nākamo virsstundu – ne mazāk kā 100%, paredz ceturtdien, 12. aprīlī, noslēgtā ģenerālvienošanās starp valdību un sociālajiem partneriem.

Ģenerālvienošanās sakārto jautājumu par virsstundu apmaksu un būtiski atvieglo dzīvi legālajiem darba devējiem. Tā vispirms tiks ieviesta būvniecības nozarē un būs gan instruments ēnu ekonomikas apkarošanā, gan paraugs citām nozarēm.

Iesaistītās puses atvērto Darba likumu un sāktās izmaiņas sauc par vēsturiskām.

Piemēram, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Egils Baldzēns norāda, ka “ejam Rietumeiropas sociālā dialoga virzienā”. Viņam piekrīt Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone. Viņa stāsta, ka ir izdevies vienoties par grozījumiem Darba likumā, kas paredz, ka turpmāk darbiniekiem par pirmajām divām virsstundām jābūt piemaksai ne mazāk kā 50% apmērā. Savukārt par katru nākamo virsstundu  - ne mazāk kā 100%.

Šī norma gan neattieksies uz būvniecību. Tur pastāv ģenerālvienošanās, kas paredz, ka par virsstundām nevarēs maksāt mazāk par 50% ar nosacījumu, ka būtiski palielinās minimālais atalgojums. Līdzīgi ir arī Lietuvā un Igaunijā.

Taču Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē nebija vienprātības par Labklājības ministrijas priekšlikumu izslēgt no regulējuma daļu, kur noteikts – darba devējam aizliegts uzteikt darba līgumu darbiniekam, ja viņam ir invaliditāte. Šajā jautājumā kopsaucēju par cilvēku ar invaliditāti nodarbināšanu cer rast tuvāko mēnešu laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti