Panorāma

Lattelecom un LMT apvienošanas plāni pārsteidz

Panorāma

Izmeklētāji Lembergu noklausījušies arī viesnīcā Dānijā

PTAC ātro kredītu firmai nosaka 9000 latu sodu

Par patērētāju maksātspējas neizvērtēšanu soda «ātro» kredītdevēju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) piemērojis sodu deviņu tūkstošu latu apmērā nebanku kredītdevējam AS „4finance” par nepietiekamu pārliecināšanos par kredītņēmēju spēju atdot aizdevumu. Par to LSM.lv informēja PTAC, norādot, ka šāda prakse radījusi daudziem patērētājiem problēmas ar kredītu atmaksu.

PTAC uzlicis kā pienākumu „4finance” nekavējoties izbeigt negodīgu komercpraksi, vērtējot patērētāja maksātspēju un lika izbeigt negodīgu komercpraksi, kas izpaudās kā patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšana, pietiekami neizvērtējot patērētāju maksātspēju. Komersantam būs jāizvērtē kredīta ņēmēju ienākumu pietiekamība pirms katra kredīta izsniegšanas, kas pārsniedz simts latus.

Pēc pārbaudes par AS „4finance” iekšējo kārtību, kādā uzņēmums izvērtē patērētāja spēju atmaksāt kredītu, PTAC konstatējis, ka tas izsniedzis kredītus, neizvērtējot kredītu ņēmēju ienākumus, bet tikai pamatojoties uz kredīta ņēmēja kredītvēsturi. Kā norāda PTAC, šāds izvērtējums nesniedz informāciju par tā aktuālo maksātspēju kredīta ņemšanas brīdī.

No PTAC saņemtajām sūdzībām un iesniegumiem tika konstatēts, ka pirms kredītu izsniegšanas netika pilnā apmērā izvērtēta kredīta ņēmēju maksātspēja, kas radījusi daudziem patērētājiem problēmas ar kredītu atmaksu.

Izvērtējot komersanta izdarītā administratīvā pārkāpuma raksturu, PTAC atzina pārkāpumu par būtisku, jo „4finance” ilgstoši ir izsniegusi kredītus, pienācīgā apmērā neizvērtējot kredīta ņēmēju maksātspēju. „4finance” īstenotā komercprakse esot skārusi plašu patērētāju loku un, iespējams, radījusi finanšu grūtības tiem patērētājiem, kuri nespēja savlaicīgi atmaksāt saņemtos kredītus.

Kā norāda PTAC, patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzējs pie kredīta izsniegšanas var nevērtēt patērētāja maksātspēju gadījumā, kad kredīta apmērs nepārsniedz 100 latus. „Faktiski šī te situācija, jāsaka, pēdējā laikā tiešām uzlabojas. Varbūt šim te uzņēmumam arī tā problēma bija samilzušāka tamdēļ, ka tas ir viens no lielākajiem uzņēmumiem tirgū. Tādēļ mēs saņēmām tik daudz sūdzības un e-pastus saistībā gan ar līgumsodiem, gan ar to, ka piešķirti kredīti jauniešiem bez jebkādiem ienākumiem. Tas bija saistīts vairāk ar to, bet tā ir tāda kopējā šīs nozares problēma,” saka PTAC pārstāve Ieva Baldiņa – Brūklīte.

Iepazīstoties ar PTAC lēmumu, AS "4Finance" pārstāvji norāda, ka sods, kas saistīts ar uzņēmuma klientu maksātspējas izvērtēšanas procedūras elementiem, ir piemērots nepamatoti, turklāt bez juridiskā pamatojuma, līdz ar to uzņēmums lēmumu pārsūdzēs.

"4Finance" pārstāvji uzskata, ka PTAC ir piemērojis atbildību par pārkāpumu, kurš šobrīd vēl nemaz nav regulēts. "Patērētāju tiesību aizsardzības likums paredz, ka pirms kredīta izsniegšanas ir jāveic pietiekama maksātspējas pārbaude, bet noteikt to, kas ir uzskatāms par pietiekamu maksātspējas izvērtējumu, likumdevējs šobrīd ir atstājis paša kredītdevēja kompetencē. Par minēto arī liecina fakts, ka, ņemot vērā aktīvo darbu pie patērētāju kreditēšanas jomas normatīvā regulējuma sakārtošanas, tiek virzīti grozījumi likumā, kur likumdevējs precizēs, kas būtu jāsaprot ar pietiekamu maksātspējas izvērtējumu, ietverot tajā arī obligātu pienākumu iegūt no patērētāja ziņas par tā ienākumiem un izdevumiem, kas līdz šim likumā nebija noteikts," norādīts uzņēmuma izsūtītajā paziņojumā. Līdzīgu viedokli pauž Latvijas Nebanku kreditētāju asociācijas vadītāja Baiba Fromane. „Ņemot vērā, ka 43% šajā pusgadā no kredītu pieteikumiem tiek atteikti, kavētāju procents ir 17% procenti...maksātspēja tiek vērtēta nopietni,” saka Fromane.

Iepriekš sabiedriskie mediji plaši vēstīja par vāji regulētu nebanku kreditētāju nozari Latvijā, kā rezultātā virknei iedzīvotājiem, arī nepilngadīgiem jauniešiem radušies sarežģījumi ar parādu atdošanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti